Het is zover… we hebben bijna alle kinderen uit de luiers!! YAY! Kan ik een AMEN horen?! Haha, wat een heerlijkheid zeg. Ik vond luiers verschonen nooit echt een ramp hoor. Maar je merkt wel het verschil met geen luiers meer hoeven te verschonen. Tot voor kort had ik namelijk maar liefst twee kids in de luiers en man wat scheelt dat dan een werk en moeite als er eentje zindelijk is. Heerlijk! Hoe we dat zo snel hebben gekregen (in minder dan een week was ze compleet zindelijk!) en hoe je dit op een zo zuinig mogelijk manier doet, lees je vandaag. En natuurlijk heeft dit verhaal een groen randje, want het is ontzettend milieubewust om je kind zo kort mogelijk in de luiers te hebben. Of ze nou wasbaar zijn of niet, luiers kosten geld, energie en tijd. En daar kun dus maar net zo snel mogelijk vanaf zijn.

Zindelijk in een week; de benodigdheden

Allereerst hebben we ontzettend veel gehad aan de Zindelijkheidsbox . Dit is een super handige box met allemaal leuks erin. Van beloningsstickers, tot toffe diploma’s. Maar het aller fijnste was de hele ‘cursus’ die erbij zat. En alle bemoedigende tips en trucs om ook echt door te zetten met het zindelijk krijgen van je kind. En de box heeft gedaan wat ze beloofden, onze peuter was binnen een week zindelijk. Dus dit was zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Verder hadden we naast gewone onderbroekjes ook hele fijne oefenbroekjes ingeslagen. Die houden namelijk net wat meer ‘vocht’ tegen dan gewone onderbroeken. Ik ging dus wat oefenbroekjes kopen en onze peuter was helemaal happy de peppie. Want deze oefenbroekjes waren met hartstikke leuke printjes, en bovendien lekker zacht. Ik vond ze vooral erg fijn omdat ze de eerste drupjes plas prima opvangen. Dus niet de hele tijd onderbroeken en broeken verschonen omdat ze een beetje nat zijn. Het houdt echt niet alle plas tegen, maar wel een goed eerste gedeelte ervan. Erg fijn dus!

Daarnaast heb je natuurlijk een potje nodig. Je kunt ook een wc bril verkleiner kopen, maar we laten onze kids gewoon normaal op de wc plassen. Anders moet je nog weer de overstap gaan maken van wc verkleiner naar een gewone bril. En dat vinden ze vaak best spannend. Die stap sloegen wij dus gewoon over.

Oja het belangrijkste wat je nodig hebt is waarschijnlijk wel geduld. En veel schone onderbroekjes of oefenbroekjes. Want de eerste dagen gaat het vast niet helemaal vlekkeloos. En een paar dweilen bij de hand is ook niet heel overdreven.

Dag 1-3

Oefenen oefenen oefenen. En vooral kijken naar wanneer je kind lijkt te plassen. Doet ze dat 10 minuten na het drinken (zoals de meeste kinderen) of heeft ze hele andere tijden. Door een beetje het ritme van je kind te leren kennen (door trial en error) kun je sneller weten wanneer je haar naar het potje moet begeleiden. De eerste dagen kun je beter gewoon aan huis gekluisterd blijven, en je kind heel regelmatig op het potje zetten. Elk plasje (of zelfs grote boodschap) wordt natuurlijk beloont met een sticker.

Dag 4-5

Nu geef je je kind iets meer de ruimte om zelf aan te geven wanneer ze moet plassen of poepen. Een spannende tijd, zeker als er voor die tijd nogal wat plasjes mis zijn gegaan. Maar geef je kind het vertrouwen (ook al gaat het nog niet helemaal zoals het moet). Dat geeft dat ze ook sneller door zullen hebben hoe hun lijfje werkt.

Dag 6-7

Neem de proef op de som! Ga er op uit met je kind (en neem gewoon extra ondergoed en kleding mee als je het nog niet helemaal vertrouwd). Omdat je buitenshuis niet zomaar binnen 2 tellen op het potje kunt zitten, zal je kind nu ook moeten leren om haar plas wat langer op te houden. Spannend!!! Maar dit kun je leren door het elke keer iets langer uit te (leren) stellen.

Succes jij kunt het!!!!