Nu het kouder wordt is het weer de hoogste tijd om je garderobe onder de loep te nemen. Ik schreef op mijn andere blog al een artikel over hoe je nou een capsule wardrobe samenstelt en waar je op moet letten. Wat ik in dat artikel niet veel heb behandeld is de wijze waarop je kleding geproduceerd wordt. Wat is nou eigenlijk sustainable fashion, en hoe kom je daar op zo’n eerlijk mogelijke manier aan. Vandaag vertel ik je dus graag hoe en waar je onder andere sustainable fashion kunt kopen, en waar je nou op moet letten. Zo kun je met deze twee artikelen in no time je eigen sustainable capsule wardrobe samenstellen.

Wat is sustainable fashion eigenlijk precies?

Echt 100% duurzame kleding bestaat eigenlijk niet. Of je moet gewoon elke dag hetzelfde aantrekken tot het helemaal versleten is. Maar je kunt natuurlijk wel goed kijken naar hoe je je nieuwe kleding inkoopt, en of je wel nieuwe kleding nodig hebt.

Veel manieren waarom fashion niet duurzaam is, is door de enorme fast fashion industrie. Deze industrie zorgt ervoor dat er elke seconde, één vrachtwagen vol kleding wordt weggegooid. Dat zijn dus 60 vrachtwagens vol kleding die weg worden gegooid per minuut! Ook is er in de fast fashion industrie vaak sprake van kinderarbeid en mensonterende werkomstandigheden. Als jij denkt dat je een vervelende baas hebt, dan moet je zeker niet daar willen worden uitgebuit. Maar gelukkig kun je met duurzame en sustainable fashion wél duurzamere keuzes maken.

Je kunt sustainable kleding en fashion onder verdelen in drie kenmerken, namelijk economisch (fair fashion) ecologisch (eco fashion) en sociaal (ethische fashion).

Eerlijke fashion

Als je nu een mooie duurzame trui zoekt voor deze winter, dan is het natuurlijk goed om te kijken naar eerlijke fashion (ook wel fair fashion genoemd). Fair fashion is eigenlijk de verzamel naam voor de minimum verkoop prijs. Krijgen alle mensen die mee werken aan het product een eerlijk loon voor hun werken? Of is er alleen voor een bepaalde partij winst te behalen? Eerlijke fashion zorgt er altijd voor dat iedereen in de keten een deel van de opbrengst krijgt, en er een normaal levensstandaard voor de werkers gerealiseerd worden met dat loon.

Je kunt dit ook zien door eens te kijken hoe open een bedrijf of een merk is over de fabrieken waarmee zij samenwerken. Hebben zij daar niets over te melden en is het allemaal lastig te vinden, dan kun je je even achter de oren krabben. Kleding merken die hier open in zijn, zijn meestal bedrijven die hier transparantie over geven, omdat er goed voor iedereen wordt gezorgd. Zij hebben niks te verbergen.

Sociaal gezonde fashion

Je moet er toch niet aan denken dat jouw kleding is gemaakt door veel te kleine handjes? Ik zag een aantal jaar geleden een docu over kinderarbeid en fast fashion, en ik wilde bijna spontaan al mijn kleding verbranden. Maar dat is natuurlijk alles behalve duurzaam, dus ik hield het maar netjes in de kast.

Maar ik kan je wel vertellen dat ik geen kleding meer draag waar kinderhandjes mee in aanraking zijn geweest, om het te produceren. Je kunt bij bedrijven en fashion merken eens kijken hoe hun gedragsregels (of code of conduct) zijn. Ook hier kun je weer kijken of alles online te lezen is. Of staat er niets over en lijkt het wat schimmig. Echt eerlijke merken zullen hier juist mee te koop lopen. Omdat zij weten dat sociale fashion zó belangrijk is.

Goed voor het milieu?

Wist je dat een kilo katoen maar liefst 8000 liter water kost? Dat hangt dan wel af van waar het geproduceerd wordt ( China 4000 liter water, en in India 22.000 liter water). Kijk dus even bij het merk en bedrijf of zij een material policy hebben, hierin staat welke grondstoffen zij gebruiken voor hun productie,

Het meest duurzame blijft natuurlijk om niet teveel kleding te kopen (capsule wardrobe), kleding te ruilen of kleding tweedehands te kopen. Zo gaat de kleding langer mee en krijg je voor een fijne prijs een ‘nieuwe’ garderobe.

Investeer verder in een paar goede duurzame stukken uit bijvoorbeeld de kledinglijn So Natural van LASCANA. Zo kun je je capsule hier omheen bouwen, met een schoon geweten en een minimale impact op het milieu en de mensen in de productie processen.