Een woning met een overkapping betekent een meerwaarde. Wie wil er immers geen buitenverblijf wat bescherming biedt tegen felle zon, maar ook dat er in de late avond nog genoten kan worden. Het buitenleven kan dan langer duren.

Meerwaarde van de overkapping

Het is de vraag hoe de overkapping is gebouwd. Zijn er ook zijwanden en misschien wel een schuifpui. Het is dan geen overkapping meer maar een tuinhuis. Vanuit de woning voel je je buiten, maar toch is er de prettige bescherming. Overdag tegen de warmte is er voldoende verkoeling door isolatie, maar dat kan wel fris worden naar gelang de dag eindigt.

Buitenverwarming

Een verwarming in het buitenverblijf is dan een mooie mogelijkheid om het buitenleven te verlengen. Er zijn verschillende methoden om het terras te verwarmen zodat je tot de late uurtjes lekker buiten kunt zijn. Voor terrasverwarming zijn er verschillende methoden; je kunt elektrisch, gas of hout kiezen als warmtebron.

Butaan of propaan

Een gasheater werkt op butaan of propaan. Het zijn kachels die je aansluit aan een gasfles. Het zijn losstaande kachels met verschillende vormgeving; een staande gasheater, flameheater en verandaheater. Er zijn verschillen in vermogen, maar een gemiddelde heater kan een ruim terras gemakkelijk verwarmen. De apparaten beschikken altijd over een beveiliging van oververhitting en hebben een omvalprotectie. Het is wel zo dat je ook een gasfles moet aanschaffen.

Infrarood

Elektrisch verwarmen kan ook. Infrarood verwarmen wordt ook gebruikt in de horeca en is zeer effectief. De armatuur kan zowel hangend of staand gebruikt worden. Kies je voor een permanente verwarming onder het afdak dan is een waterdichtheid van minimaal IP65 nodig. Het apparaat is dan zelfs beschermd tegen regen. Goede apparaten hebben de nodige veiligheidsmiddelen zoals oververhitting. 

Hout

Verwarmen met hout of pellets kan ook. Voor veel mensen is dit de ideale manier om het buitenleven te beleven. Er zijn vuurkorven, vuurschalen en tuinhaarden. Vuurkorven en vuurschalen hebben geen afvoer en kunnen dus voor rookoverlast zorgen. Een terrashaard of tuinhaard heeft een afvoerpijp, maar heeft een vaste plek nodig. 

Nadeel van een houtkachel is de aanvoer van hout. Het hout dient ook nog eens droog te zijn en vooral schoon. Het is immers geen allesbrander. Hout betekent snel overlast voor de omgeving en is daarom eigenlijk een brandstof die geen voorkeur heeft.