Toen we afgelopen maart allemaal in eens thuis kwamen te zitten, wist ik het in eens. Ik moet iets gaan verzinnen waardoor ik én juf kan zijn, én mijn bedrijven kan runnen. En als klap op de vuurpijl moest ik mijn inkomsten veranderen. Want door de ‘crisis’ besloten heel veel bedrijven als eerste hun marketing budgetten te minderen en dus kelderden mijn blog inkomsten in eens drastisch! Wat je dan kan doen is wachten en hopen dat het snel weer aantrekt, of een nieuw plan verzinnen.

En dat deed ik. Ik begon met het oplossen van mijn eigen probleem. Onze jongste kids hadden namelijk geen huiswerk van school (of peuterschool) gekregen en hingen dus maar wat rond de hele dag. Nou is spelen natuurlijk hartstikke leuk en zelfs goed voor hun ontwikkeling, en ja, ze leren er ook veel van. Maar ze wilden meer uitdaging.

Dus maakte ik allerlei handige printable werkboekjes helemaal geschikt voor kleuters. En dat werdt booming! Mijn bezoekers aantallen schoten de lucht in door de freebies die ik gaf, maar ook mijn inkomsten overstegen mijn normale blog inkomen. Zo ontstond dus het idee om meer met design te doen.

Niet alleen maar het design van de printables, maar ook voor websites. Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde een aantal grotere bloggers/websites waar ik heel veel onbenutte potentie in zag. Het aanbieden van een complete make-over leverde al gauw een aantal betalende klanten op. Whoop whoop!

Accessoires die mij hielpen met het worden van een succesvolle zaken-mam

Als ik dit zo allemaal typ, lijkt het natuurlijk alsof het allemaal mega easy was en zo gebeurde. Maar dat was het natuurlijk niet echt. Daarvoor heb ik heeeeeel veel moeten doen, veel moeten laten en nog meer moeten tweaken. Want ik had in eens 24/7 alle vier de kids thuis.

Gelukkig mocht ik wat handige accessoires uitzoeken waar ik goed gebruik van heb gemaakt. Want ja, met talent en passie kom je heel ver, maar soms zijn een paar extra technische snufjes ook wel erg fijn. Wat dacht je van nieuwe telefoonhoesjes voor de iPhone 11 Pro Max , maar ook een nieuwe sleeve voor mijn MacBook. Zo stom… Al die tijd deed ik het met een goedkoop (en kapot gebroken) sleeve van de Action, en was het geen probleem. Maar op een gegeven moment moest ik in de bibliotheek gaan werken om even te kunnen focussen, en was bescherming wel erg handig. Mooi opgelost door de sleeve dus.

En als laatste is mijn redmiddel echt geweest dat ik de Urbanista Wireless Earpods mocht uitzoeken. Ik had al wel een fijne koptelefoon van JBL, maar het stond af en toe best wel asociaal om dan (als iedereen 24/7 thuis is) met koptelefoon op rond te lopen.

En die vier kids van mij kunnen nogal wat geluid produceren. Met mijn HSP is dat niet een super fijne combi en zocht ik dus iets wat hun geluid wat kon verstommen, zodat ik beter kon concentreren op mijn werk. Of gewoon tijdens het stofzuigen een fijne inspirerende podcast luisteren. Want dat huishouden, het lesgeven en het onderhouden van een aantal bedrijven… dat ging niet helemaal perfect samen. Dus hoe fijn is het dan dat je gewoon het gevoel kunt hebben dat je tijdens het (saaie!) huishouden nog wat anders nuttigs kunt doen.

Twee extra tips om een succesvollere zaken-mam te worden

Zoals ik al zei, begin dit jaar was ik eigenlijk ‘alleen maar’ een blogger. Niet dat daar geen geld mee te verdienen valt (want goede bloggers kunnen dat zeker, en ook ik haalde er een fijn extra inkomen uit). Maar nu voel ik me een echte zaken vrouw. Had ik al gezegd dat ik trouwens in juli een webshop overnam? Ik heb nu dus een aantal verschillende inkomsten bronnen. En dat is gelijk mijn nummer 1 tip.

Zorg voor verschillende inkomsten bronnen

In het Engels zeggen ze vaak ‘Don’t put all your eggs in one basket’. Oftewel, wed niet al je geld op één paard. Hier kwam ik dus zelf achter tijdens Corona. Ik had al mijn eieren in het mandje ‘bloggen’ gezet. Dat ging 5 jaar prima en heel goed, maar toen kwam er in eens een crisis waardoor mijn mandje eieren niks meer opbracht.

Niet heel handig dus om al je inkomsten uit maar één specifiek ding te halen. Denk eens na over andere alternatieven. Wellicht kun je jouw dienst nu ook online aanbieden. Was je een kindercoach? Maak een online cursus voor ouders die beter met hun kind willen leren communiceren. Heb je een paardenfokkerij? Start een webshop met paarden accessoires…

Of als je dan wel in één bedrijf wilt blijven werken, zorg er dan voor dat je verschillende diensten of producten aanbiedt. Als er dan om een of andere reden iets weg valt, heb je nog andere inkomsten bronnen over.

Wist je dat de meeste miljonairs meer dan 5 verschillende inkomsten bronnen hebben en dat dat onder miljardairs zelfs gemiddeld 7 verschillende inkomsten stromen zijn?

Blok de tijden waar je werkt

Omdat ik vrees voor een tweede lockdown lijkt dit artikel mij ook nu relevant. Want wat als we straks weer 24/7 thuis moeten blijven met z’n allen, ben jij goed voorbereid.

Zorg ervoor dat je jouw werktijden heel goed blocked. Niet alleen in je eigen agenda maar ook in die van de rest van het gezin. Ik zette de wekker (zoals gewoonlijk) extra vroeg, zodat ik ongestoord een uur of twee kon werken. Daarnaast bedacht ik de ‘siësta’. Een uur of anderhalf in de middag waarbij iedereen naar boven ging. Of om te slapen (de kleintjes) of om rustig te lezen of wat zachtjes te spelen.

Zo had ik ook ’s middags even tijd om wat te werken, te rusten of gewoon even zonder geluid beneden te kunnen chillen.

Zorg er dus voor dat het voor iedereen duidelijk is wanneer jij werkt. Ik heb geprobeerd met een laptop naast het huiswerk maken te zitten, maar dat was super onhandig. Nu was de regel, is mama’s kantoor deur dicht, dan moet je even kloppen, want mama is aan het werk. Is mama in de woonkamer, dan is ze gewoon mama (of nog erger, thuis juf hahah) en kun je haar vragen wat je wilt.