Het is misschien nog wat koud, en waarschijnlijk denk je als er nog ijs ligt niet perse aan het lekker in de tuin zitten. Maar… De winter is natuurlijk bij uitstek dé tijd van het jaar om na te denken over de inrichting van je tuin. Of zelfs de functie van je tuin. Nadat we vorig jaar zelf ons huis verbouwden (een enorme aanbouw en de keuken kwam in de woonkamer terecht) is dit jaar onze tuin aan de beurt. Want die heeft een behoorlijke opdonder gehad. Met graafmachines, beton stortingen en meer, is er helaas niet meer zoveel over van onze stadse jungle. Dus de hoogste tijd om eens na te denken over wat we met de tuin willen.
Functie van de tuin
De tuin van mijn opa en oma ziet er compleet anders uit dan de tuin die wij graag willen. De tuin van onze alleen staande 50+ buurman ziet er ook weer heel anders uit, dan de tuin van de buurman daarnaast. De een is één grote natuurlijke ‘bende’ waar vogels, egeltjes en insecten tussen alle wildgroei heerlijk kunnen wonen. De ander heeft een compleet bestrate tuin met achterin een grote tuinschuur met daarin zijn ‘knutsel spullen en gereedschap’. Zoals je al in dit korte stukje leest, heeft iedereen een eigen invulling van hun achtertuin. En dat is omdat ze allemaal wat anders willen. Ze hebben iets anders voor ogen.
De functie van een tuin wordt vaak vergeten bij het bedenken waar je de plantjes neer zet. We lopen een tuin centrum binnen, kiezen een paar leuke planten uit, tuinstoeltjes erbij en klaar. Maar is dat wel wat je moet willen? Het begint allemaal met het weten wat je eigenlijk in de tuin wilt hebben.
Speelplekken in de tuin, ja of nee?
Onze kids zijn nu nog redelijk jong (3-10 jaar) en we hebben in de buurt niet echt een fijne speeltuin waar ze zelf heen kunnen (de jongste twee dan). Daarom vind ik het heel erg fijn om in de tuin ook wel wat speelmogelijkheden te hebben, zodat de kleintjes ook gewoon lekker kunnen spelen, zonder dat ik elke keer mee hoef naar een speeltuin een paar straten verderop.
Een trampoline hebben we al, dus die moet in het nieuwe tuin ontwerp worden meegenomen. Ook hebben we een hobbel glijbaan gemaakt op onze bult bouw puin. Afvoeren kostte meer dan duizend euro, dus we hebben maar wat nuttigs ermee gedaan. Grote bult van gemaakt, extra grond eroverheen (wat we uitgegraven hadden voor de fundering), gras erover heen laten groeien en glijden maar.
Zitplekken in de tuin
Daarnaast willen we ook lekker kunnen chillen. We houden ervan om ’s avonds fikkies te steken bij een kampvuurtje. Maar ik wil ook lekker kunnen zitten met een boekje. Het liefst op iets van een lekkere bank (het binnen naar buiten halen zeg maar). Manlief heeft inmiddels zelf een super vette veranda gemaakt waar we in ieder geval altijd droog kunnen zitten en chillen.
Daar op die veranda wil ik dus de lounge bank neerzetten. Dan hebben we achterin de tuin nog een verhoogde plek waar we met diverse stoeltjes dan rond een kampvuurtje kunnen zitten. Deze ijzeren pastel gekleurde stoeltjes (ik wil graag een Ibiza vibe krijgen) haalde ik via Marktplaats. Voor iedereen een stoel, dus er staan straks zes stoelen om een kampvuurtje heen. Hoe gaaf is dat. We hebben dus een chill zone op de veranda, en een zit/klets/kampvuur plek met ijzeren stoelen.
Tuin ontwerp tips van de professionals, water in de tuin
Eigenlijk heeft elke goed ontworpen tuin een waterelement. Tenminste, dat is wat de meeste tuin architecten zeggen. Waarom?! Omdat het een natuurlijke vibe geeft, het brengt leven en beweging in de tuin. Een echte musthave dus.
Wij hebben zelf de enorme vijver (die de halve tuin besloeg) dichtgegooid en hier gras overheen gedaan. Maar dat was dus wel ons enige water element. Een water element hoeft echt niet zo groot te zijn als die mega vijver die wij hadden. Het kan ook een klein fonteintje zijn. Of een kunstig werk met water.
Ik zit zelf te denken aan een waterbaan met een pomp, zodat de kids er ook nog mee kunnen spelen. Dan moet ik natuurlijk wel alle natte vieze kinderen voor lief nemen. Ik denk daar dus nog even over na.
Wat is jouw perfecte tuin tip?