Je kent het misschien wel. De eerste week vakantie gaat top! De kinderen zijn dolblij dat ze EIN-DE-LIJK niet meer naar school hoeven. Geen geleer, geen gezeur van juf, geen CITO’s, geen gym, geen lastige AVI niveau’s die je nog niet helemaal haalt. Of juist het tegenovergestelde…. Je kind verveelt zich zodanig op school dat het blij is dat het eindelijk even adem kan halen. Niet te hoeven wachten tot iedereen eindelijk snapt wat je kind al snapte voor het uitgelegd werdt.
De eerste weken vakantie zijn een feest! Maar dan sluipt langzaam de sleur erin. ‘Ik verveeeeeeeeeeel me’, is vast iets wat je meer dan twaalf keer per dag hoort. ‘Ik weet niet wat ik moet doehoeeeeeeen’. Tja, vervelen schijnt gezond te zijn, en goed voor de creativiteit. Maar als we allemaal eerlijk zijn, dan vinden veel ouders verveelde kinderen erg vervelend.
Gelukkig kun je ook spelenderwijs tijdens de vakantie genoeg uitdaging bieden aan de kids. Vergeet daarbij het schoolse, maar kijk meer naar dingen in de praktijk. Wat vinden ze leuk om te doen? Bouwen met LEGO? Maak een challenge. Of houden ze van tekenen? Geef ze niet de vrije hand, maar laat ze eens iets maken met materialen die niet zo voor de hand liggen (zoals bladeren, of een spuitflacon). Vandaag geef ik je genoeg tips om de kids uitdaging te bieden tijdens een lange vakantie. Of een weekend, als je kids zich al vlug vervelen.
Uitdaging op de schoolse manier
Allereerst is er natuurlijk niks mis met het uitdagen op een schoolse manier. Veel kinderen vinden het juist wel fijn om juist tijdens de vakantie een AVI niveau omhoog te gaan door extra te lezen. Of misschien heb je, net als ik, kinderen die helemaal opfleuren van werkboeken, rekenbladen of informatieve boeken.
Je kids uitdagen op een schoolse manier kan dus ook heel erg goed zijn. Als je kids hebt die ernaar vragen, is het hoog tijd om eens op die behoeftes in te spelen.
Uitdaging door werkboeken en bladen
Online kun je ontzettend veel toffe werkbladen vinden. Waar denk je dat jouw juf het allemaal vandaan haalt? Dat komt tegenwoordig echt niet alleen maar uit de methodes die ze op school hanteren. Er zijn steeds meer leerkrachten die hun eigen gemaakte materiaal aanbieden (gratis of soms tegen een lage vergoeding), zodat andere juffen en meesters in Nederland niet het wiel nog een keer uit hoeven te vinden.
Ideaal dus als je een keer wat zoekt om te behandelen. Zo zijn er handige sommen-maak-websites waar je kunt invullen hoeveel sommen je wilt, of ze +, -, x of : moeten gebruiken etc. En binnen no time heb je 100 sommen op een blaadje staan. Easy Peasy.
Als je het iets geavanceerde wil, en juist houdt van afwisseling en verschillende soort vraagstellingen, dan is het juist leuk om echte werkbladen of zelfs echte fysieke werkboeken te bestellen. Dat kan bij bijvoorbeeld de BijlesMeester. Zij hebben voor alle groepen verschillende werkboeken (die je digitaal kunt downloaden of geprint en al thuisgestuurd krijgt) voor alle verschillende vakken.
Je kunt om eens te kijken of het wat voor je is, ook GRATIS oefenbladen downloaden voor rekenen en taal, dus die kun je sowieso gebruiken in de vakantie.
Uitdaging door de interesses van je kind te volgen
Naast de schoolse manier van het bieden van uitdaging, kun je natuurlijk ook juist de interessen van je kids volgen. Zo is onze zoon geobsedeerd door dinosaurussen. Behalve dus informatieve boeken te lezen, kunnen we ook heel andere dingen hiermee doen, waar hij ook iets van opsteekt.
Voor de dino liefhebber
Wat dacht je van het maken van een heuse dino-wereld? Lekker buiten spelen en iets bouwen voor de plastic dinosaurussen die overal en nergens liggen. Maar natuurlijk niet zomaar in het wilde weg wat maken. Nee, er moet nagedacht worden over het gebruik van materialen, de hoogte, de breedte, is alles wel op schaal. Zie, zo is hij stiekem zelfs met wiskunde bezig, alleen dan op een manier waarvan je niet verveeld uit je neus peutert.
Of we nemen hem mee naar een ‘pretpark’ waar alles om dinosaurussen draait, zoals DinoLand of Landgoed Tenaxx.
Voor het ballet meisje
Heb je meer een meisje dat helemaal opfleurt van dansen? Laat haar dan een eigen tune maken met Chrome MusicLab. Of met Garageband van Apple. Zo leren ze iets over ritmes, herhalingen, patronen, schema’s, het leggen van verbanden en nog veel meer.
Je kunt natuurlijk ook haar een heuse eigen voorstelling laten geven. Waarin ze een eigen choreografie bedenkt, een goede plek verzint, de boel aankleed en wie weet zelfs entree vraagt.
Voor de peuter met een liefde voor letters
Onze net drie jaar oude dame heeft echt een super voorliefde voor letters. Natuurlijk wist ze al heel snel wat ‘haar’ letter was, en overal (yes overal) waar ze de S ziet staan, moet ze even zeggen dat het haar ‘ess’ is.
Daarnaast begint ze steeds meer letters te lezen. Super leuk dus om hier juist in de vakantie (als ze even niet naar de peuterschool gaat, en waar ze ook geen letters leert) wat aandacht aan te besteden.
Wij gebruiken de interactieve houten letters van Marbotic maar al te graag, en zelfs de oudere kids vinden het leuk om hiermee te spelen. Maar je kunt ook gewoon aan de gang gaan met stempelen, of het Rom Pom Pom letter boekje gebruiken om 3-letter woorden te maken.
Kleuren kleuren allemaal kleuren voor de dreumes
Dacht jij dat een dreumes (1-2 jaar) geen uitdaging nodig heeft? Think again. Zelfs als je dreumes geen ontwikkelingsvoorsprong heeft, kan het geen kwaad om het uitdaging te bieden. Want van alleen maar rollen met een bal en blokken torens maken raakt iedereen vanzelf een keer verveeld. Niet dat er ook maar iets mis is met het maken van een blokken toren hoor, integendeel. Maar veel ouders vinden het lastig om hun dreumes iets aan te bieden. Vaak kunnen ze namelijk met woorden nog niet duidelijk genoeg maken wat zij wel en niet leuk vinden of wat ze al dan niet snappen. Daarom geef ik je wat ideeën voor het uitdagen op het gebied van kleur, in de breedste zin van het woord.
(be)ken kleur
Begin met de meest primaire kleuren (rood, blauw en geel). Kent je dreumes deze al, dan kun je gaan uitbreiden met andere kleuren (zoals oranje, groen, roze en voor de vergevorderde dreumes; paar, lichtblauw, donkerblauw, lichtgroen, donkergroen, zwart en wit).
Zoek in huis alles op wat in één dezelfde kleur is. Wedden dat er genoeg te vinden is? Bijvoorbeeld de kleur groen:
Als je gewoon eens googled op Early Learning, of bijvoorbeeld ons Pinterest bord over spelend leren hierover volgt, dan kom je genoeg inspiratie tegen.
Zoals je ziet is het bieden van uitdaging niet perse heel erg ingewikkeld, maar vooral erg veel kijken naar je kind. Dus neem nu het nog geen vakantie is, eens even de tijd om te inventariseren waar je kinderen van opbloeien, en wat hen interesseert. Dan kun je nu alvast eens kijken of je inderdaad je kind helemaal blij maakt met fijne (en vooral goed geschreven) werkboeken van de BijlesMeester, of dat je zelf iets moet verzinnen. Relax…. Als je je nu voorbereid, dan ben je in ieder geval niet meer overrompeld, als de zoveelste ‘ik verveel me’, je om de oren vliegt. Dan heb jij gewoon al een back up plan!