Veel leveranciers van kachels geven aan dat je het beste witte houtpellets in je kachel kunt gebruiken. Sommigen stellen dit zelfs als eis voor wanneer je gebruikt wilt maken van de garantie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen witte en bruine houtpellets? 

Verbranding

Een schone verbranding heeft te maken met de hoeveelheid rookontwikkeling, de hoeveelheid fijnstof en hoeveel as er overblijft. Tussen het branden met witte en bruine hout pellets zit wat dit betreft weinig verschil. Witte houtpellets hebben over het algemeen een iets schonere verbranding, maar dit verschil is minimaal. 

Rendement

Bruine houtpellets worden gemaakt van naaldhout en hardhout, terwijl witte houtpellets enkel gemaakt worden van naaldhout. Bruine houtpellets geven hierdoor meer warmte af dan witte houtpellets, wat goed voelbaar is. Is het echt heel koud? Dan kun je dus beter met bruine houtpellets stoken. 

Hoeveelheid as en roetvorming

Bruine houtpellets laten iets meer as achter dan witte houtpellets, maar ook dit verschil is minimaal. Dat betekent dus dat je de kachel niet heel veel meer hoeft schoon te maken wanneer je met bruine houtpellets hebt gestookt. Hetzelfde geldt voor de roetvorming. Het ruitje van de kachel wordt iets viezer bij bruine houtpellets, maar ook dit is zo weer schoon. 

Het verbruik

Bruine houtpellets zijn over het algemeen iets zuiniger in verbruik, wat onder andere komt doordat deze een hoger rendement hebben. Dat betekent dat je voor dezelfde warmte iets minder houtpellets nodig hebt dan wanneer je witte houtpellets gebruikt. 

De prijs

Bruine houtpellets zijn iets goedkoper dan witte houtpellets. Koop je een zak van 15 kilogram, dan scheelt dit je ongeveer 40 eurocent. Let er wel op dat je gecertificeerde bruine houtpellets koopt. Je hebt bruine houtpellets die nog goedkoper zijn, maar daar wordt bij de productie geen schoon hout gebruikt. Dat betekent dat bij deze houtpellets bovenstaande verschillen nog groter zullen zijn. Denk aan een minder schone verbranding en meer as- en roetvorming.