opgeruimde kamer

 

 

Slaap jij al op de vloer? Nee?! Wij ook niet, maar dat is misschien wel het eerste wat je zou denken bij de titel van dit bericht. Maar nee hoor, wij slapen bij ons thuis allemaal op heerlijke zachte matrassen en niet op de vloer. Maar je vloer heeft wel degelijk iets gemeen met de kwaliteit van je stress gehaltes en je nachtrust. En ik vertel je waarom, want als bewuste ouders kun je het je niet veroorloven dat je geruled wordt door stress, en verkeerde beslissingen maakt door een tekort aan slaap (oké, een extra tekort aan slaap, want slaaptekort hebben volgens mij bijna alle ouders). 

Een verkeerde vloer

 

Laten we bij het begin beginnen. Als je kinderen hebt, dan heb je speelgoed. Het is bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom kun je ook heel erg veel meer geluid verwachten dan toen je nog vrijgezel was, niet? Wij hebben op onze beneden verdieping een stenen vloer liggen, en die wil ik echt al 8 jaar (zolang wonen wij er al) uit hebben! Want een stenen vloer lijkt de grootste vijand van speelgoed te zijn. Of in ieder geval van mijn oren. Al het geluid klinkt zo ontzettend hard! Een speelgoedbordje valt er gelijk stuk op, want steen op steen is niet ideaal. Het geschuif van een loopkarretje klinkt alsof je bij de tandarts een gaatje laat vullen, en een blokken toren die omvalt klinkt nog net niet als een halve volksverhuizing!

Wij gaan dus na onze verbouwing ZEKER een nieuwe vloer leggen! Eentje die geluid dempt, in plaats van versterkt. Want ik ben steeds meer prikkel gevoelig, en al dat geluid en lawaai op die stenen vloer, daar word ik echt wel te oud voor. Een fijne geluiddempende vloer van PVC wordt het dus.

 

Ondervloeren zijn goud waard

 

Als je bij jullie thuis ook last hebt van veel geluid (omdat de kids boven aan het spelen zijn en alles doorklinkt, of vanwege een stenen vloer), dan kun je er ook voor kiezen om nog eens de optie voor een ondervloer onder de loep te nemen. Want laminaat wordt in Nederland erg veel gebruikt. Ook wij zijn ‘schuldig’. Bij ons lag er redelijk dik tapijt onder het laminaat, dus een ondervloer was niet nodig. Maar heel veel huizen zijn niet alleen gehorig door dunne muren, maar door het niet hebben van een ondervloer. Of het hebben van een verkeerde ondervloer. Bespaar jezelf alsjeblieft niet het geld, maar je eigen ‘sanity’ met een juiste ondervloer. Ja, een goede dempende ondervloer kost meer dan een goedkope plaat. Maar als jij elke dag hoofdpijn krijgt van de Duplo waarmee gespeeld wordt, of de auto’s die over de grond rijden, dan kun je je zelf wel voor de kop slaan (waarvan je nog meer hoofdpijn krijgt). Een goede basis is echt goud waard!

 

Een lege vloer

 

Als je dan eenmaal een juiste vloer in huis hebt (en ik kan niet wachten tot onze PVC vloer de stenen vloer vervangt), dan is het tijd om deze leeg te maken! Niet de hele dag natuurlijk en ook niet voor altijd. Maar hey, je hebt een prachtige vloer liggen en vervolgens ligt het dag en nacht bezaaid met allerlei spullen. Natuurlijk kun je je meubels niet elke keer in en uit gaan sjouwen, maar hoe vaak blijft het speelgoed bij jullie kids in de kamers liggen? 

Hoeveel LEGO blokjes heb jij wel niet uit je voetzolen moeten plukken omdat je in het donker de kinderen moest wekken? Of dat je keihard tegen een ijzeren Thomas de Trein locomotief aanstoot met je grote teen (been there, done that!).

Daarom is bij ons de regel, voor het warm eten is je kamer opgeruimd. Oké, dat is dus de regel. In de praktijk betekent dat nog vaak dat ik honderd keer naar boven moet lopen om ze te herinneren aan het feit dat we gaan eten, en de kamer nog niet opgeruimd is, maar het gaat steeds beter!

En wat een rust geeft dat. Vooral in de kamer van onze zoon, waar gewoon altijd auto’s, vliegtuigen, racebanen, dino’s en LEGO overal lagen. Ja, hij speelt er zo leuk mee en dat mag overdag ook gewoon allemaal. Maar er moet ook gewoon een tijd zijn waarin de vloer netjes en leeg is. Gewoon alles weer op z’n plek, zodat er rust en letterlijke ruimte gecreëerd wordt. 

 

Goed voor je (geestelijke) gezondheid

 

Het schijnt ook dat je in opgeruimde kamers veel beter slaapt! Zelfs de dokters zeggen het, dus dan zal het wel kloppen. Natuurlijk zegt je eigen gezonde verstand dat ook, maar sommige mensen hebben ‘bewijs’ nodig. Hier heb je het dus. En je hebt die rust en die lege ruimtes (white space) gewoon nodig om je eigen rust te pakken. Niemand slaapt lekker in een rommelige kamer waar de was van vorige week nog overal rond slingert. Waarom denk je dat hotelkamers altijd spic en span zijn, en er weinig tierelantijntjes en drukke prints/kleuren zijn. Omdat ze worden betaald om hun gasten een goede nachtrust te geven. 

Nu hoeven de kinderkamers natuurlijk niet als hotelkamers eruit te zien, maar je kunt de principes die ik je vandaag liet zien wel perfect toepassen. Wedden dat iedereen zo beter slaapt?

 

En dat lieve mensen… hebben vloeren en een goede (nacht)rust dus met elkaar gemeen!