Het is weer stukken kouder de laatste dagen. En daarmee kun je niet meer warm blijven met een t-shirtje en een korte broek. De meeste mensen gaan zich vanaf september al warmer kleden, maar veel mensen vergeten nog wel om hun dekbedden op tijd te wisselen. Wij hebben zelf een fijn 4 seizoenen dekbed, waarbij je een dikke en een dunne deken hebt. De dunne voor de zomer, de dikke voor de herfst en de lente (even afhankelijk van hoe warm het in de lente is op dat moment) en de dunne plus de dikke voor in de winter. Maar dit is wel een synthetisch dekbed. Ooit gekocht als uitzet, toen ik nog helemaal niet met groen leven bezig was. Dus ja… Dan gebruiken we het gewoon tot het helemaal op is. Weggooien van dingen die nog goed zijn is pas echt ‘waste’.

Soorten dekbedden

Er zijn verschillende soorten dekbedden. Je kunt ze opdelen in drie categorie├źn; donzen dekbedden, synthetische dekbedden en wollen dekbedden.

Donzen dekbedden

De donzen dekbedden zijn vaak erg fijn qua isolatie (hoe meer veren, hoe lichter de deken en hoe beter de isolatie) en liggen dan ook echt als in een hotel. Let wel op dat veel ‘donzen dekbedden’ helemaal niet zoveel dons bevatten, en dat sommigen zelfs ‘fake’ dons hebben. Helemaal niet zo groen als het klinkt dus.

Bovendien is er voor een donzen dekbed dons nodig van maar liefst 75 ganzen! Say what?!?! Helemaal niet heel diervriendelijk ook, want de ganzen worden ‘levend geplukt’. Zo kunnen ze namelijk maar liefst 4-5 x worden geplukt. Dan klinkt een donzen dekbed naar mijn idee een stuk minder fijn…

Goede vervangers zijn onder andere bamboe, hennep en kokosvezels.

Synthetische dekbedden

Dan zijn er nog synthetische dekbedden… Verreweg de meeste ‘nieuwe dekbedden’ zijn gemaakt van synthetisch materiaal.

Voordelen hiervan is dat het goedkoop materiaal is, je kunt het gemakkelijk even wassen (erg fijn als je last van bijvoorbeeld huisstofmijt hebt), en het is lekker lichtgewicht.

Wel een stuk minder groen, dus laten we gauw kijken naar de wollen dekbedden.

Wollen dekbedden

Wollen dekbedden bestaan er al super lang! En er zijn steeds meer ecologische wollen dekbedden in omloop. Een ecologisch wollen dekbed gaat namelijk maar liefst 80 jaar mee! Bovendien hebben de meeste wollen dekbedden een zelf reinigende functie.

Wollen dekbedden isoleren heel erg goed. In de winter lekker warm, in de zomer heerlijk koel. Geen gehannes meer met dekbedden op elkaar drukken, en weer van elkaar halen zoals wij nu dus doen. Ideaal.

En waar slaap jij ’s nachts onder? Is dit een bewuste (groene ) keuze??