Afgelopen maanden zijn hier heel wat ‘mannetjes’ in huis geweest. Allemaal met tablet, papieren zooi en meetlint gewapend kwamen ze kijken in, om en zelfs OP het huis. Waarom?! We willen zonnepanelen. En dus zochten we de beste deals, lieten ons uitgebreid voorlichten en zijn nog steeds bezig met het doorhakken van de welbekende knoop.

Kwaliteit over kwantiteit?

We kwamen er al gauw achter dat er eigenlijk 2 soorten zonnepanelen zijn. Chinese en Amerikaanse. Nou zou je misschien gelijk niet voor de Chinese kiezen, maar zo simpel is het nog niet. De ene variant geeft 10 jaar lang heel goed stroom, en neemt daarna minder en minder op. De kwaliteit is dus 10 jaar lang top, maar daarna neemt het al gauw af naar 80-70% van wat het was.

De ander neemt altijd iets minder op, maar geeft 25 jaar garantie. Daarbij is de afname van kwaliteit minder groot en heb je dus na 10 jaar nog zeker 90% capaciteit. Na 20 jaar is dit dan ongeveer 80%.

Wij weten al wel zeker dat we graag de zonnepanelen zo lang mogelijk goed houden, en we gaan voor de 25 jaar garantie.

Waar plaats je de zonnepanelen het beste?

Uiteraard daar waar de zon schijnt, dat spreekt voor zich. Maar je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met het feit dat zonnepanelen op een dakkapel schuin worden geplaatst. In een hoek zeg maar. Dat zorgt ervoor dat de zonnepaneel die er ‘boven’ ligt een stukje schaduw zal opvangen (altijd!). Dit is dus niet perse erg winstgevend. Ook is het handig om te weten dat blaadjes en vogelpoep uiteraard ook zonlicht van een paneel afnemen. Dus heb je veel bomen in de buurt, dan is dat niet zo handig. Of je moet elke week met je borsteltje het dak op willen om alle blaadjes van de panelen af te halen.

Advies inwinnen is een pré

We moeten zeggen dat we het erg fijn vonden om zonnepanelen advies in te winnen bij diverse bedrijven. Inmiddels voelen we ons zelf bijna een zonnepanelen expert hahaha. Maar het is gewoon super handig dat er mensen zijn die er écht verstand van hebben. Wij hebben express meerdere experts laten komen (niet slechts van twee bedrijven) zodat we echt een goed overzicht konden krijgen van alle opties.

Hebben jullie al zonnepanelen?