We kregen laatst een ‘energie bespaar coach’ op bezoek. Bij ons in de gemeente kun je namelijk via een project een tweetal budget en energie bespaar coaches in huis krijgen. Zij kijken met je mee hoe je het meest energie kunt besparen, en je krijgt een ‘waardebon’ van €50 om energiebesparende maatregelen te treffen.

LED lampen als energie bespaar tip

Omdat wij al vrij goed bezig waren was de enige optie om voor meer LED lampen te kiezen. Elke keer als bij een ons een lamp stuk gaat, dan kopen we een LED lamp, maar we waren nog niet zover dat we gewoon alle oude lampen al vervangen hadden voor nieuwe LED lampen. Toch een beetje knieperig dus. ALs het nog werkt, dan hoeven wij het niet perse te vervangen. Maar nu kon het dus wel.

Kleine energie bespaar tips en trucs

Je kunt aan energie besparen ook denken aan het hebben van een thermoskan, in plaats van elke keer de waterkoker aan zetten. Ook tochtstrips op de deuren, deuren sluiten die naar de gang gaan, de brievenbus goed ‘isoleren’ en andere tips kwamen er langs. En een nieuwe tip voor mij was nog, om te kijken hoe hoog de temperatuur van de boiler ingesteld staat. Deze staat standaard namelijk op 90 graden, maar dat kan prima naar 60 graden. Omdat je in de praktijk eigenlijk bijna nooit 90 graden nodig hebt, maar het wel dus altijd op die temperatuur gestookt wordt.

Natuurlijk kun je ook eraan denken om gewoon de verwarming pas aan te zetten als het echt ontzettend koud wordt. Bij ons is eigenlijk de regel, trek eerst maar een trui aan, voordat de verwarming hoger gaat. Enige nadeel is dat we vloerverwarming hebben, dus die moet eigenlijk altijd laag aan, omdat het anders uuuuuuren duurt voor je een beetje warmte in de kamer krijgt.