Buitenspelen in de winter?! Ja echt het kan! En het is eigenlijk ook erg gezond en nuttig. Want vooral tijdens de winter zijn er ongeloof veel virussen die rond gaan. Maar waar je misschien niet eens over nadenkt, is alle droge lucht door de verwarmingen op school en thuis. Een (letterlijke) frisse neus halen is dus eigenlijk wel van belang elke dag. Wij geven je maar liefst 10 coole ideeën om buiten te doen, óók als het buiten eigenlijk ontzettend veel te koud is 😉

1. Steppen voor dummies

Steppen is helemaal hot! Voor kinderen is steppen een goede manier om balans te oefenen, en met een paar handschoenen en een lekker warme muts aan, en gaan met die banaan! Voor de allerkleinsten zijn er leuke stepjes met drie wielen voor iets meer stabiliteit. Dus je kunt gewoon met je kiddo’s ouder dan drie jaar lekker samen steppen door het park, of naar het winkelcentrum. Wat dacht je van deze grappige Brandweerman Sam step van Smoby.

2. Stoep krijten

Stoep krijten is in de winter extra leuk. Want dan is er een grotere kans dat je tekening lang blijft staan. Geen zomerse regenbui die ze weg spoelt, maar met een beetje mazzel een lekker winterzonnetje dat de tekeningen goed bewaard. Stoep krijten kan trouwens prima met handschoenen aan. Stoep krijt is heel gemakkelijk eruit te wassen of voor de wat meer luie moeders (count me in) gewoon een billendoekje erover heen en klaar!

3. Een nacht wandeling

Dit doen wij echt met regelmaat! We hebben allebei elke dag onze stappenteller om, en als ze allebei een teleurstellend laag getal aangeven, dan trekken we iedereen de jassen aan, en zoeken we de zaklampen op. Want in de winter, is het om 17 uur al donker, en kun je dus prima na het avond eten een spannende ‘nacht’wandeling maken. Geef de kids allebei een zaklamp en ontdek je wijk eens een keertje op een andere manier. Wij hebben hier bijvoorbeeld allerlei paadjes tussen de bomen door en dat is in het donker toch nog best wel spannend!

4. Fietsen, fietsen, fietsen…

Wie zegt dat je alleen maar kan fietsen in de kou als het moet?! Fietsen kan ook prima voor de lol, en ook als het koud is. Gewoon een lekkere muts op, of als je een helm draagt, eentje met oorwarmers, zoals die van NutCase, die wij laatst hebben getest. Deze hebben namelijk ingebouwde oorwarmers! Ideaal dus om ook lekker in de winter goed beschermd te fietsen.

5. Speurtocht

Hou eens een speurtocht door de wijk. Ga op jacht naar allerlei winterse schatten, zoals een ijspegel, of een bevroren meertje. Sporen van een eendje in de sneeuw, of een takje met rode besjes eraan. Aan het einde is de schat natuurlijk een lekkere warme kop chocolademelk met slagroom!

6. Sneeuw engeltjes maken

Ski pak aan, of een warme broek en lekkere waterdichte winterjas, en sneeuwengeltjes maken! Yes!!! Natuurlijk is hier wel wat sneeuw voor nodig, maar dan maak je de mooiste engeltjes. Heb je goed gelegen en met je armen gezwaaid, dan kun je ook nog met takjes, of met je vinger er dingen bij tekenen in de sneeuw.

7. Blokjes-voetbal

In de zomer kun je flessenvoetbal doen, in de winter gewoon blokjes voetbal. Misschien ken je het wel uit de gymzaal, van minstens 20 jaar geleden (hahaha 😉 ). Je zet een blokje of baksteen rechtop en je moet die van de ander zien om te schieten, en de jouwe overeind te houden.

8. Klimtoestellen

Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de speeltuin gaan. Let er wel op dat ijzeren ding vaak ontzettend ongelooflijk vreselijk ijskoud zijn! Dus wil je met je kids gaan schommelen of glijden, doe dan gewoon lekker handschoenen aan. Het liefste natuurlijk met vingers, in plaats van van die wanten. Daarmee hebben ze gewoon iets meer grip, en kun jij met een gerust hart lekker toekijken.

9. Schaatsen!

Is het nog te ‘warm’ voor ijs, dan zijn er in de winter in de meeste steden wel kunst ijsbanen te vinden. Wij hebben ook dit jaar in de binnenstad weer lekker schaatsen. Gelukkig hebben ze op de meeste ijsbanen gewoon ijzertjes te huur, of kun je achter een leuk felgekleurd, plastic ding aan schaatsen zodat je niet met bonte blauwe billen weer thuis komt. Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste ijsbanen naast het geld voor de huur van schaatsen, ook een aantal euro’s betaald om op de ijsbaan te mogen schaatsen.

10. Iglo’s bouwen

Sneeuwpoppen maken is zoooooo 2015! Een echt coole papa of mama bouwt een fijne iglo, of nog beter… een heus fort van sneeuw! En nu maar hopen dat het nog heel lang ongelooflijk koud blijft zodat het fort tenminste nog even kan blijven staan, en niet na een dag lang hard werken, de volgende dag veranderd is in een zielige plas water 😉

 

Welke winterse buitenspeelactiviteit ga jij ondernemen met je kids deze kerstvakantie?!

 

 

 

 

Een stepje is te koop bij Lobbes.nl

© Shutterstock

 

 

 

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud