Wist je dat je door niet te liggen, maar te staan of zitten maar liefst een uur (!) sneller klaar bent met je bevalling? Dat klinkt je vast als muziek in de oren, dus lees snel verder om nog meer zin te krijgen in je staande bevalling. O ja, vraag daarna ook om een staande ovatie want die heb je dan zeker verdiend!

Alle voordelen op een rijtje

1) Minder pijn tijdens de weeën (horen we daar iemand heel hard juichen?)

2) De kans op het gebruik van vacuümpomp is kleiner

3) De meeste vrouwen schamen zich minder in een staande/zittende houding

4) Het persen in minder pijnlijk en gaat makkelijker (hallo meneer Newton, bedankt zwaartekracht). Met het bevallen in staande of hurkende houding werkt de zwaartekracht heerlijk mee. Als je liggend gaat bevallen dan moet je meer perswerk doen.


5) Je hebt minder behoefte aan medicijnen als pijnbestrijding. Door niet bed te liggen, ervaar je meer controle over de bevalling. Het blijkt dat vrouwen die verschillende houdingen aannemen tijdens een bevalling minder vaak om pijnbestrijding vragen. Dus lekker vooral rond blijven lopen, hangen aan het bed, of knuffelen met de wasmachine. Het is allemaal voor het goede doel!

6) De kans op inknippen (en dus ook hechtingen) wordt kleiner. Dag, totaal ruptuur 😉

7) Het persen duurt minder lang. De weeën tijdens het staand bevallen zijn krachtiger, maar daardoor duurt het bevallen minder lang.

8) Je hebt meer controle over de bevalling, en je bent minder afhankelijk dan wanneer je ligt

9) Verschillende houdingen bevorderen het verloop van de bevalling
(- hallo skippybal)
(- lekker rondlopen)
(- ongegeneerd op de tafel hangen)
(- lekker wiegen met je heupen, als het even kan met een tropisch muziekje)

Als nadeel wat we wel gevonden dat je vaker en meer bloed kunt verliezen. Dus na het staand bevallen ga je gewoon hup snel het bed op, knuffelen met je baby en wacht daar op de nageboorte. Dan komt het vast helemaal goed.

Hoe ben jij bevallen? Staand, liggend of op een baarkruk misschien? Zou je na al deze voordelen ook een volgende bevalling staand doen?

 

 

 


© Shutterstock