Waar denk jij aan als ik zeg ‘Monopoly’ of ‘Kolonisten van Catan’? Misschien een regenachtige donkere avond met familie. Of een spelletje met vrienden op de camping, terwijl de zon onderging, en jullie dat niet door hadden. Spelletjes doe je met gezelschap en het zorgt voor leuke momenten, vol spanning, lachen, teleurstelling, overwinningsgevoel en nog veel meer. Dat is waarom wij proberen om minstens elke week met het hele gezin een leuk gezelschapsspel te doen. Waarom precies, en welke gezelschapsspellen in onze top tien staan, lees je vandaag

Waarom gezelschapspellen zo belangrijk zijn voor kids

Kinderen houden er gewoon van om samen met papa en mama iets te doen. Misschien komen hun vragen en aandachttrekkerijen niet altijd gelegen uit, maar eigenlijk moet je blij zijn als je kind tijdens het koken een kleurboek onder je neus drukt, omdat hij ‘samen wil kleuren’. Natuurlijk is de timing verschrikkelijk, maar jouw kleine ventje wil wél samen met jou iets ondernemen.

Dat is waarom ik elke dag even een kwartier per kind één op één aandacht geef. De ene keer doen we een spelletje, de andere keer kleuren we wat, of we bouwen een dierentuin van de DUPLO. Maar minimaal één keer per week zitten we met z’n allen aan de grote tafel, met een gaaf gezelschapspel voor onze neus. Waarom? Omdat je tijdens een spel heel veel van elkaar leert 😉 De kids leren wat regels zijn, leren strategie, maar vooral omgaan met teleurstelling, verlies of juist winst. Ze komen erachter wat vals spelen is, of juist samenwerken. Maar er wordt vooral gelachen en geleefd. En dat is wat uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is. Dat er plezier in huis is!

Ben je nu op zoek naar een cool gezelschapspel? Wij geven je hieronder onze absolute TOP 10 gezelschapspellen. Er staat er vast wel eentje tussen die bij jullie ook goed aanslaat.

Onze TOP 10 gezelschapspellen

1. UNO
Uno 
is een te gek spel, waar je met kaarten probeert zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te raken. Wij hebben de gewone versie (met cijfers en kleuren) en de Junior versie (met dieren en kleuren). De kids spelen allebei de varianten en snappen al vanaf een jaar of vier heel goed wat de bedoeling nou precies is.

2. Halli Galli
Halli Galli
is een zenuwslopend spel, waarbij ‘de bel’ centraal staat. Zie jij twee dezelfde paren, dan sla je zo snel mogelijk op de bel en de kaarten zijn voor jou. Wij hebben hiervan alleen de Junior versie met clowntjes, maar de kids vinden het geweldig. Wie wil er nou niet slaan en meppen en lawaai maken tijdens een spel…

2030236a3. Kolonisten van Catan
Kolonisten van Catan 
is één van de meest ingewikkelde maar leukste spellen die wij in huis hebben. Er bestaat trouwens ook een junior versie van Kolonisten van Catan. Wij spelen met de kids gewoon de normale versie en ze snapten het na de eerste keer al vrij goed. Enige nadeel is dat als ze nog niet kunnen lezen, ze de ‘speciale kaarten’ nietzelf kunnen lezen, en je als ouders dus stiekem al weet wat ze hebben. Maar goed, het geeft dan ook de ruimte om je kiddo’s een beetje op weg te helpen. Officieel is het geloof ik een spel voor volwassenen maar met de Junior versie kun je al veel eerder van start.

4. Koehandel
Nu we het er over hebben, we hebben dit spel echt al heel lang niet meer gespeeld. Dus hoog tijd om Koehandel weer eens tevoorschijn te halen. Je moet handelen, slim spelen, paren maken (soort kwartetten) en op het juiste moment verkopen

4580219a5. Skip Bo
Skip Bo is ook weer een kaartspel. Zoals je wel ziet, wij houden niet alleen van bordspellen maar ook van kaartspellen. Hiervan hebben we de Junior versie en die is eigenlijk wel goed genoeg.

6. UNO Stacko
Weer UNO? Nou ja, het is eigenlijk Jenga (je weet wel, die houten toren waar je elke keer een plankje uit moet halen tot die omvalt) en UNO in één. Een stuk moeilijker want je kunt niet zomaar een plankje pakken. Nee, hij moet aansluiten bij wat de vorige speler heeft gepakt. Dat maakt het een stuk lastiger en dus nóg zenuwslopender dan Jenga.

7. Monopoly
Wij spelen Monopoly nog niet met de kids, maar misschien komt daar in de kerstvakantie nog wel verandering in. Het is en blijft namelijk een leuk spel. Bovendien leert het je kids ook nog eens een beetje om met geld om te gaan. Dan wel geen echt geld, maar hey… alle beetjes helpen.
4540034a

8. Wie is het?!
Dit geweldige spel kende ik nog van de basisschool, dus ik had niet gedacht dat het nog bestond. Toen we op vakantie waren, zat dit spel gewoon in de spellen tas. Dus gelijk eruit gehaald, even een beetje nostalgie snuiven. Het idee is simpel. Je hebt een (ik gok eventjes) 30 tal personen voor je staan die er allemaal verschillend uitzien. De tegenstander heeft één van die personen gekozen en jij moet door middel van vragen stellen erachter komen wie dat is.

9. Domino
Domino hebben we hier in huis denk ik wel in zes verschillende uitvoeringen liggen. Van Bob de Bouwer, tot houten stenen. En dan ook nog een soort slinger Domino. Simpel concept, leg de stenen met hetzelfde cijfer (of plaatje) tegen elkaar.

10. Mens erger je niet
Eigenlijk hoort deze absoluut niet in mijn top tien thuis, maar de kids en manlief vinden het geweldig! Wij spelen de Paw Patrol versie en tot nu toe hebben alleen de jongens nog maar gewonnen. Daarom vind ik het spel waarschijnlijk niet zo leuk. Ik hou toch ook al niet van spelletjes die vooral draaien om geluk. Want dat ontbreekt mij nogal 😉 Maar goed.. Een klassieker dus hij ontbreekt niet op het lijstje.

 

Wat is jullie favoriete gezelschapsspel?

 

 

De meeste van onze favoriete gezelschapsspellen zijn te koop bij o.a. Lobbes en Bol.com


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud