Yes het zonnetje schijnt weer en we kunnen beginnen aan de grote voorjaarsschoonmaak. Of je kunt beginnen met het leukere werk. Namelijk het maken en opruimen van je kledingkast. Tijd voor kleur, verschillende stofjes, laagjes en misschien zelfs wel wat nieuwe items. Want waarom zou je niet een fijne capsule garderobe voor de lente samen stellen. Een wat? Nou ja, capsule garderobes zijn best al wel een tijdje in, als je in de Verenigde Staten woont tenminste, anders is de kans groot dat je er nog niet zo vaak van hebt gehoord, of in bezit bent van een capsule garderobe. Maar kort gezegd is het een kledingkast met zo min mogelijk kleding, maar wel zo goed mogelijke kleding. Goed met elkaar te combineren, mooie stoffen, perfecte kwaliteit en toffe basics. Wij geven je vandaag een idee voor een capsule garderobe voor hippe en bewuste mama’s om de lente vrolijk en fris te beginnen. Met slechts 10 kledingstukken laten we je 19 (!) looks zien, en er zijn nog veel meer combinaties. Natuurlijk kun je ook nog eindeloos combineren met accessoires zoals tassen, sieraden en natuurlijk schoenen.

capsule garderobe lente De items in de capsule garderobe (lente)

We beginnen bij het begin. Je hebt natuurlijk een aantal kledingstukken nodig om mee te combineren. Dit zal voor iedereen er anders uitzien, want niet iedereen staat dezelfde kleur goed. En natuurlijk houd je rekening met wat je overdag doet. Ben je een advocate dan zul je vast andere key pieces in je kast hebben dan een moeder die drie kinderen onder de vier jaar thuis heeft. Maar we hebben even de modebewuste moeder gekozen die er leuk bij wil lopen, maar ook af en toe gewoon comfortabel wil kunnen zitten, zonder bang te zijn dat ze uit haar kokerrokje scheurt omdat ze met de kids aan het stoeien is.

De items uit ‘onze’ lente capsule garderobe

zwarte tanktop

wit shirt met korte mouwen

witte blouse (met lichtgekleurde print) met lange mouwen

donkerblauwe stretch kokerrok

lichtroze blouse met lange mouwen (die je kunt omslaan tot driekwart mouwen)

grijs ‘statement’ shirt (deze kun je ook kiezen met een andere toffe tekst)

oudroze blazer

zwarte sweater (voor de dagen waarop de zon iets minder hard schijnt)

lichtblauwe stretch chino

zwarte sweatpants met krijtstreep (fashionable en comfortabel

Comfort versus stijl

Als moeder wil je misschien het liefste de hele dag in je sportleggings lopen (al gebruik je ze hoogstwaarschijnlijk niet eens om in te sporten 😉 met een lekkere sweater of ruimzittend shirt. Maar ja, je wilt niet als een slons op het plein verschijnen, en al helemaal niet op je werk. Dus is het zaak om comfort en stijl te combineren tot een perfecte mix.

Ga je naar je werk, kies dan wat meer voor bloesjes, of doe een rok aan met een fijn zitten shirt en sneakers. Dan zie je er toch fashionable uit zonder dat je het gevoel hebt, dat je een rups bent in een veel te strakke cocon.

De chino van Esprit en de zwarte sweatpant met krijtstreep zijn stretch en dus comfortabel. De zwarte sweatpant is echt de enige joggingbroek waarmee je op sollicitatie gesprek kunt. De krijtstreep maakt het chique genoeg, en als je er een bloesje bovenop doet, of ook nog combineert met de getailleerde blazer dan kan er niets meer fout gaan.

Goed combineren is key!

De Chino geeft elke look iets speciaals. Het is net wat beter dan de standaard jeans en is wat netter. Het zachte katoen is ook fijner voor de wat warmere dagen, dan een zwetende harde spijkerstof.

En natuurlijk is goed combineren de sleutel van elke goede capsule garderobe. Kies daarom voor een aantal tinten. Je kunt kiezen voor zachte pastel tinten, maar ook felle kleuren kun je prima met elkaar combineren. Je moet dan wel even goed bekijken óf, en welke kleuren je goed staan. Hiervoor kun je altijd advies inwinnen, of gewoon wat rondstruinen op Pinterest naar voorbeelden van kleuren combinaties.

capsule garderobe lente

In de lente is het natuurlijk van belang dat je kleding in de kast hebt hangen die je kunt dragen met 10 graden, maar ook met 17 graden en een lekker zonnetje. Dus laagjes, laagjes, laagjes. Gooi niet gelijk al je warme sweaters in een bak om op zolder weg te zetten tot de herfst. Maar hou toch minimaal één sweater in je capsule garderobe.

Een blouse met lange mouwen is net wat warmer dan een t-shirt. Gecombineerd met de blazer zul je het sowieso niet snel koud meer hebben. En begint het voorjaarszonnetje toch door te komen, dan hang je de blazer gewoon over de stoel

Goedkoop is geen duurkoop

Je kunt natuurlijk prima je capsule garderobe inslaan bij de Primark. Maar als je echt langer wilt doen met je key pieces dan zijn de wat duurdere en betere kwaliteit een goed uitgangspunt. Niet alle items hoeven duur te zijn. Maar ik zou zelf wel kiezen voor wat betere kwaliteit broeken (omdat je hier ‘maar twee’ van hebt, in plaats van de zes die waarschijnlijk nu in je kast hangen) en de blazer. Een goede blazer is namelijk gemakkelijk te onderscheiden van een ‘snel en goedkoop’ in elkaar gezette blazer. Omdat deze toch altijd het meest zichtbaar is, in tegenstelling tot een blouse, is kwaliteit dus wel degelijk belangrijk.

 

Heb je nou een mini me? Op onze andere blog Coolest Kid On The Blog gaf ik ook tips en inspiratie voor een capsule garderobe voor meisjes