Hoe leuk is het om je kleintje voor de allereerste keer te zien. Dat kleine wurmpje met een mega hoofd, kleine uitsteekseltjes die armen en benen in the making zijn, en dat flikkerende lichtje. Hoe gek is het dat je zo verliefd kunt zijn op een zwart wit beeld! Echo’s zijn de eerste tastbare herinnering aan je kleine, en vaak kun je er geen genoeg van krijgen als aanstaande ouders om ernaar te kijken. Niet heel gek dus dat steeds meer ouders ervoor kiezen om een extra pret echo te doen. Of omdat ze willen weten of ze een jongetje of meisje verwachten, of gewoon om hun nieuwe geluk te delen met familie.Toen kwam ik de BabyWatcher tegen. Een soort portable echo apparaat dat je gewoon thuis kunt gebruiken! Hoe tof is dat…. Nog leuker was het dat ik een week lang de BabyWatcher mocht uitproberen, met ons gezinnetje. Ik vertel je er graag meer over en of het een leuke zwangerschaps-gadget is, of dat je het beter kunt overlaten aan de professional.

Wat is een BabyWatcher?

babywatcher

Een BabyWatcher is eigenlijk een mini echo apparaat. Hij komt per post in een grote gele koffer met handige instructies, wat gel en, als je daarvoor gekozen hebt, een tablet. Omdat het systeem van BabyWatcher nu alleen nog werkt met Windows, moesten wij een tablet mee bestellen, omdat we hier in huis alleen maar Mac’s hebben. Gelukkig is daar dus aan gedacht, en kun je een tablet huren waar Windows op geïnstalleerd staat.

Het echo apparaat is een centimeter of 30 bij 30, en erg licht. Je kunt het dus ook makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld de aanstaande opa en oma. Zo kon mijn schoonmoeder mooi meekijken naar de kleine, en hebben mijn ouders die 100 kilometer verderop wonen ook mee kunnen kijken. Je kunt zelfs de beelden delen met anderen.

babywatcher

De kop ziet er ongeveer hetzelfde uit als die bij het echo centrum waar wij altijd naar toe gaan, dus het ziet er wel goed uit. Een beetje gel op je buik, net echt. Of eigenlijk… Helemaal echt. Je opent je tablet of computer, installeert het programma en je kunt aan de slag. Je mag per dag maximaal drie echo’s maken, die elk 10 minuten duren. Omdat het de eerste keren natuurlijk een beetje ontdekken en zoeken is, mag je de eerste dag gelukkig zes echo’s maken. Dus gelijk een uur aan echo-tijd.

babywatcher

Echo’s maken en bewaren

Tijdens de tien minuten echo’s maken kun je ook filmpjes opnemen van 10 seconden en foto’s van de echo. Deze kun je gewoon op je eigen computer opslaan of e-mailen naar jezelf. De mooiste beelden bewaar je dus gewoon heel gemakkelijk. En dat maakt dat de BabyWatcher zo uniek maakt. Want voor een ‘normale’ pret echo met foto’s betaal je al gauw € 50,- en soms zelfs wel € 100,-. En met dit apparaat maak je met een weekje huren maar liefst 24 echo’s en kun je zelf bepalen hoeveel filmpjes en foto’s je bewaard. Een week de BabyWatcher huren voor een week kost € 79,- en daarbij kun je dus met zoveel mensen als je wilt naar de echo’s kijken. Want vaak is dat ook nog gelimiteerd als je naar een echo centrum gaat. Dan mogen er maximaal twee andere volwassenen mee, en soms zijn kinderen niet eens welkom.

babywatcher

Onze kinderen hebben een week lang genoten van hun ‘zwart/witte’ zusje, zoals ze haar zelf noemde, en hebben ook zelf een keer een echo gemaakt. Natuurlijk zagen we op de echo’s waar de kids de kop vasthielden niet veel zien, maar het was voor hun een mega leuke en unieke ervaring.

Kwaliteit van de echo’s

Natuurlijk is een overweging die je moet maken, of je überhaupt zelf echo’s wilt maken. Net als de Angel Sound (een apparaatje waarmee je de hartslag van je baby kunt horen) is de BabyWatcher niet geschikt voor alle aanstaande mama’s. Maak jij je snel zorgen of zie je snel beren op de weg? Dan is dit misschien niet iets wat je nodig hebt. Want net als met de Angel Sound, kun je misschien iets tegenkomen, of horen wat er niet is, of wat helemaal niets betekent. Zo is het vooral aan het begin even een beetje zoeken naar, wat is dit en wat is dat… Ik zou daarom zeker zeggen dat je de BabyWatcher echt voor de leuk moet gebruiken en niet met een medisch idee in je achterhoofd. Daarvoor moet je gewoon bij een echte echo-scopiste zijn, iemand die daar jaaaaaren voor gestudeerd heeft en ook regelmatig een opfriscursus nodig heeft.

babywatcher

Maar als je voor de fun naar je kindje wilt kijken is de BabyWatcher een prima uitvinding! De kwaliteit van de foto’s en filmpjes van de echo zijn vergelijkbaar met de ‘echte echo apparaten’. De beelden die je krijgt zijn natuurlijk afhankelijk van hoe goed je zelf met de echo kop overweg kunt, en hoe goed je baby ervoor ligt.

Zelf zou ik je aanraden een BabyWatcher tussen de 20-27 weken te huren. Dan is je baby mooi groot genoeg om alles goed te zien, en nog niet te groot. Zo hadden wij de BabyWatcher in huis toen ik bijna 30 weken zwanger was. En dan is het toch wat lastiger om het allemaal te herkennen, omdat de baby niet helemaal in beeld past. Je kunt trouwens inzoomen tijdens het nemen van de echo. Maar bij ons was de baby al ’te groot’ om helemaal in één keer in beeld te krijgen, verder uitzoomen lukte niet.

babywatcher

Disclaimer: de echo foto’s op deze foto zijn van de verloskundige, en komen niet uit de BabyWatcher

Ik zou de BabyWatcher echt aan zwangere vriendinnen en kennissen aanraden, gewoon omdat je voor het geld dat je voor één pretecho, nu veel meer krijgt, en je dit kunt doen waar en wanneer je wilt.

Wat denk jij, is dit iets wat jij zou doen als je zwanger bent??!

babywatcher