Op vakantie gaan zou altijd zo leuk en fijn moeten zijn. Maar voor vooral moeders is het vaak voorafgaand aan de vakantie nog best wel eens stressen. Want wat moet je allemaal mee nemen? Je halve huisraad is ook zo wat, maar je wilt ook niet om de haverklap naar de winkel moeten omdat je weer iets vergeten bent, of tekort komt. Omdat wij sinds een tijdje bezig zijn met minimaliseren en alleen dat te hebben wat ons blij maakt en wat nuttig is, begon ik aan een ultieme minimalist vakantie paklijst voor ons grote gezin. Want wij nemen alleen dat mee wat nodig is, en wat we ook echt gaan gebruiken. Betekent dat dat we allemaal alleen met een rugtasje rondlopen en om de dag een was moeten draaien? Nee natuurlijk niet, want ook ik heb geen zin om tijdens de vakantie veel te wassen. Daarom geef ik je een paklijst voor een week vakantie. Mocht je dan (net als wij) langer weggaan, dan moet je er alleen rekening mee houden dat je één keer een wasmachine was draait (op de camping, het vakantie park of bij een benzine station), of een aantal keer een handwasje doet. Vergeet het (hand)waspoeder dus niet  😉

Kleding

Voor iedereen in ons gezin neem ik 7 outfits mee. Dat betekent het volgende, we nemen 7 verschillende outfits mee. Wat dus ook kan inhouden dat een t-shirt twee keer wordt gedragen. De ene dag met een donkerblauwe korte broek en de andere dag met een joggingbroek met camouflage print. Doordat onze kinderen al een capsule wardrobe hebben, is dat voor ons al makkelijk om te doen. Maar mocht je nog gewoon kasten hebben die uitpuilen van de kleding, dan kijk je gewoon welke shirts en broeken goed met elkaar gematched kunnen worden.

  • 7 stuks ondergoed (3 hemden, 7 onderbroeken, 5 paar sokken)
  • 4 t-shirts (is het kouder weer, dan kies je hier voor longsleeves)
  • 1 longsleeve (is het kouder weer, dan kies je hier voor een trui)
  • 1 vest
  • 1 lange broek
  • 2 korte broeken
  • zwemkleding

Zoals je ziet heb je eigenlijk niet heel erg veel nodig. De kleding van onze kids passen met gemak in hun schooltas, maar we stoppen het daar niet in. Hiervoor gebruiken we handige bagage zakken . Die van ons hebben een mesh buitenkant, dus je kunt precies zien wat erin zit. Zo krijgt iedereen een eigen bagage zak, en kunnen we op die manier ook precies uit elkaar houden wiens sokken het zijn, en welke kleren er van wie zijn. In plaats van dat het halverwege de vakantie allemaal door elkaar slingert, en ‘niemand meer iets heeft om aan te trekken’. Herkenbaar??!

Speelgoed

Natuurlijk moet er speelgoed mee op vakantie. Hoe geweldige ouder je ook bent, de meeste kinderen kunnen zich echt niet meer vermaken met natuur alleen. Al moet ik zeggen dat kinderen altijd creatiever zijn dan je denkt. Maar toch… Als je de vakantie voor jezelf ook leuk wilt houden zou ik je toch aanraden om wel wat speelgoed mee te nemen. Dat hoeft echt niet veel te zijn. Onze kids mogen altijd 10 stuks speelgoed meenemen per kind. Onze zoon kiest vaak voor auto’s/vliegtuigen, en deze keer voor zijn nieuwe LEGO Jurassic World dino’s. Dochterlief van vijf kiest voor vijf Littlest PetShop figuren, en vijf My Little Pony’s. De derde geef ik gewoon een aantal Duplo poppetjes en diertjes mee, en de jongste krijgt alleen een balletje, een rammelaar en misschien wat houten blokken mee. Dat is meer dan genoeg als je nog geen jaar oud bent toch?

  • 10 stuks speelgoed per kind
  • magneet / reisspelletjes
  • (luister)boeken

Zoals je kunt zien nemen we ook altijd wat spelletjes mee. Ik kocht laatst een aantal magnetische spelletjes van SmartGames en die zijn echt heel erg tof! Ze zijn er voor kids vanaf een jaar of 5, en hebben zoveel uitdaging dat zelfs volwassenen er niet altijd uitkomen. Ook leuk voor jezelf dus.

Zwemspullen

Omdat wij eigenlijk altijd een vakantie plek uitkiezen waar ook een (overdekt) zwembad is, laat ik het kopje zwemspullen natuurlijk niet achterwege. Want zwemmen staat hier bijna gelijk aan het woord vakantie.

  • zwemkleding (in ieder geval 1 set per kind)
  • UV-werende t-shirts (vooral wanneer het weer erg zonnig is)
  • surf schoentjes of antislip zwemsokken (omdat ik vier kids heb, vind ik het wel zo fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken over uitglijdende kinderen)
  • 1 grote handdoek per persoon
  • zwembandjes, zwem-vleugetjes
  • zwemtas (waar alle natte zwemkleding ook weer makkelijk in mee terug kan)

Belangrijke papieren

Tegenwoordig gaat het meeste digitaal maar toch zijn er een aantal zaken die echt meegenomen moeten worden, en dingen die je niet moet vergeten voor je op vakantie gaat. Zo moet je als je naar het buitenland gaat soms een visum aanvragen, voor de USA moet je ook een Esta aanvragen. En zoek je het wat dichterbij dan moet je ook niet vergeten te kijken of je een visum nodig hebt. Als je naar het zonnige Turkije gaat moet je nu een visum Turkijke aanvragen. Over al deze dingen gaat behoorlijk wat tijd, dus wees daar vooral niet te laat mee.

  • visums
  • een uitgeprinte versie van je reservering
  • bewijs van betaling
  • zorgverzekeringspasjes
  • ID-kaarten of paspoorten
  • adres van je verblijfplaats op papier of in je telefoon (op een offline plek)
  • als je langer dan 20 weken zwanger bent is het altijd verstandig een verklaring van de verloskundige te hebben hoe lang je zwanger bent, en dat je nog mag vliegen (de douane kan erg lastig zijn, speciaal als je een wat grotere buik hebt)

Hoe modern alles tegenwoordig ook is, het is heel belangrijk om toch alles ook op papier mee te nemen. Wij hebben een keer gedoe gehad met een reservering omdat we deze alleen op de email hadden staan, en we in de middle of nowhere stonden, waar geen internet was. Ja, hoe ga je dan bewijzen dat jij dat bent, en wat je reserveringsnummer is. Ook het adres van je verblijf op papier, of in de notitie app in je telefoon hebben is geen onnodig iets. Je zult maar net zien dat je geen bereik hebt….

Mini medicijnkastje

Ook op vakantie kun je helaas ziek worden. Speciaal als je naar het buitenland gaat. Dan is het gewoon een iets grotere kans dat je een buikgriepje of een ander virusje oploopt. Al is het alleen maar omdat het eten anders is dan thuis. Een beetje buikpijn of diarree is haast onvermijdelijk. Daarom nemen wij altijd een EHBO kitje mee, en een mini medicijnkastje. Natuurlijk niet in een kastje, maar gewoon in een handig zakje, wat zo voor de grijp ligt

  • paracetamol (let goed op de kilo’s van het kind, wij hebben bijvoorbeeld 3 verschillende soorten nodig, omdat onze kids variëren van 7 kilo tot 24 kilo)
  • ORS zakjes (dit is voor als kinderen uitgedroogd raken)
  • pleisters
  • anti-muggen spray
  • na de beet zalf
  • hoest siroop

Ben je op vakantie en wil je kind echt niks meer drinken of eten? En heb je geen ORS bij de hand, of kun je het niet vinden in de plaatselijke apotheek? Onze huisarts gaf het advies om dan maar de blauwe Aquarius flessen te kopen. Hierin zitten dezelfde zouten en suikers die ORS ook bevat, maar is een stuk beter drinkbaar, en ziet er totaal niet uit als een medicijn.

Belangrijke telefoonnummers

Vergeet niet om de telefoonnummers van je verblijfplaats, het alarmnummer (ambulance, politie en brandweer) en het dichts bij zijnde ziekenhuis bij de hand te houden. Natuurlijk hoop je al deze dingen niet nodig te hebben, maar het is ontzettend rot om met een ziek kind ook nog van het kastje naar de muur gestuurd te worden, omdat niemand precies weet waar je terecht kan.

 

Wat zijn jouw vakantie essentials?!

© Shutterstock