Niet iedereen is een poetsvrouw in hart en nieren. Ook ik niet. Eerlijk gezegd zou ik me prima vermaken zonder het huishouden van zes mensen te hoeven doen. Maar ja… Er bestaan nog steeds geen kaboutertjes of robots die alles voor mij doen, dus zal ik toch de boel zelf moeten onderhouden. Gelukkig kwam ik al een tijd geleden terecht op Firma Huishouden, een blog van Helga Post, waar deze huishoudgoeroe je de fijne kneepjes van het vak leert. In eens is een waterkoker schoonmaken niet zo moeilijk meer, en je kunt zelfs via Facebook elke dag een handig plaatje vinden waar precies op staat wat je die dag ‘moet doen’. Want Helga beweerd dat iedereen in minder dan een uur per dag het hele huishouden kunt doen. Hoe dan?! Nou gewoon, door haar zelf ontwikkelde methode goed te volgen. Door alles heel regelmatig schoon te houden en bij te houden wordt alles minder vies, en kost het schoonmaken minder moeite. En precies daarom maakte Helga op verzoek van haar vele volgers een eigen planner. De eerste huishoudagenda in Nederland!

De planner is A5 formaat en heeft een mooie stevige zwarte ringband. Meestal heb ik het niet zo op ringbanden, omdat ik linkshandig ben, wat nogal eens voor extra gedoe zorgt. Maar deze ringen zijn niet te groot, of het komt omdat de planner redelijk dik is. De bladzijdes zijn erg dik (super fijn dat de inkt van mijn fineliners en stiften niet doordrukt) en schrijven lekker. Dus het is geen planner die je even mee neemt, hij is vrij zwaar. Maar in principe wel een heel erg handig formaat om mee te nemen in je handtas. Beter dan mijn Happy Planner waar ik laatst over schreef.

Op het eerste gezicht is de planner (op de flashy voorkant na) niet heel bijzonder. De eerste bladzijden zijn natuurlijk voor je eigen gegevens, en daarna vind je een handig jaar overzicht. O en natuurlijk een persoonlijk voorwoord van Helga zelf.

Ook staat er een handige boodschappenlijst met alle boodschappen die je maar nodig zou kunnen hebben. Ideaal wanneer je je boodschappenlijstje maakt. Zo hoef je alleen maar de eerste bladzijde open te slaan en even te kijken wat er mist en zo kun je in een handomdraai elke week je lijstje maken.

Natuurlijk is er plek voor alle verjaardagen (welke in elke agenda voor ons ‘netwerk’ trouwens altijd te klein is, dus ook in deze planner, maar het idee is leuk) en de speciale dagen in het jaar. Ook fijn dat alle vakanties erin staan.

En dan begint de magic. Hierna begint namelijk het plannen van je huishouden. Elke maand staat het huishoudschema voorin. Deze kun je helemaal tot in de letter volgen, of er je eigen twist aangeven. Zelf vind ik vooral de wekelijks en maandelijks terugkerende taken erg handig om zo bij te houden. En ook huishoud taken die je niet zo heel erg vaak doet. Zo weet je zeker dat je alles in het huishouden gewoon op het juiste moment doet. En om eerlijk te zijn is dat echt heerlijk!

Ik volg zelf Helga’s routine niet helemaal precies zoals zij het voorschrijft, maar dat is oké. Zij raadt bijvoorbeeld aan om elke dag een was te draaien, en veel huishoud experts met haar. Maar ik heb zo’n hekel aan wassen, drogen, strijken, opvouwen en opruimen dat ik het liever niet de hele week doe. Dus ik batch alles voor één dag. Maar daarmee is nog steeds de huishoudplanner onmisbaar. Hoe je je eigen huishouden ook doet (volgens Firma Huishouden’s manier, of die van jezelf, of een gezonde mix zoals wijzelf) er is genoeg ruimte om dit handig op te schrijven.

Je kunt Firma Huishouden’s schema overschrijven in de huishoud taken in de planner, of je kunt hier je eigen draai aan geven. Dit vind ik zelf echt heel erg fijn. De meeste planners die van een bepaald merk of een bepaalde visie zijn, hebben deze dingen namelijk al erop geprint. En ik ben zo iemand die dan toch wat meer ergens een eigen draai aan geeft (en het dus nooit helemaal volgens de regels doet, haha). Maar dat kan dus helemaal met deze huishoudplanner.

Naast ruimte voor je afspraken en alle huishoudtaken en maaltijd ideeën (lekker Amerikaans, maar toch super super handig!) heeft Helga de planner ook volgestopt met toffe quotes, en vooral extra informatie!

Van de voorjaarsschoonmaak tot ‘hoe maak je de afzuigkap schoon’ (ahum, dat moet hier dus nog gebeuren). En er staan ook nog eens heerlijke recepten in deze planner. Is Helga dan echt van alle (huishoud)markten thuis?! Ook staan er heel wat DIY recepten in voor het maken van je eigen schoonmaak’middelen’. En dat is natuurlijk ook beter voor het groener leven dat wij willen gaan leiden. Dat is dus zo fijn aan deze planner. Ik hoef niet op Pinterest te zitten voor deze DIY recepten (en ze meestal moeten vertalen er herberekenen door Amerikaanse maten) of te zoeken voor een huishoudschema. Zelfs recepten, het staat gewoon allemaal in één plek. Ideaal voor de drukbezette vrouwen die het huishouden een beetje op peil wil houden.

Gelukkig is er achterin ook nog ruimte voor notities, waar ik dan natuurlijk naar hartelust met wat stickers van de Action aan de slag ga. Toch zijn er een paar kleine dingetjes die ik wat vind tegenvallen. De ruimte op de bladzijdes om te schrijven is best beperkt. En doordat er lijntjes staan ben je dus ook daaraan gebonden. Dat vind ik dan fijner aan de Happy Planner, de lege ruimtes zodat je zo groot of klein kunt schrijven als je wilt. Ook vind ik de prijs ietwat aan de hoge kant. Voor diezelfde prijs bestelde ik namelijk mijn andere planner die zeker twee keer zo groot is, en voor anderhalf jaar inhoud heeft. Ik denk dat de prijs wat omlaag zou kunnen als de bladzijdes minder dik zouden zijn (maar zo dik zijn ze ook wel heel erg fijn om op te schrijven en doodlen). Aan de andere kant… Deze planner neemt al het denkwerk van je over, en geeft ook nog extra informatie. Je zou het dus ook kunnen zien als een Personal Assistent (je moet alleen zelf het huishouden doen natuurlijk) en een handig e-book + planner. Als je het dan zo bekijkt dan is het de prijs een stuk meer waard. Je kunt de tweede druk van de planner hier bestellen!

Er is trouwens ook een digitale versie van de huishoudplanner beschikbaar. Je krijgt dan dus een digitaal bestand toegestuurd welke je zelf kunt uitprinten. Dat zou in kosten iets kunnen schelen, mochten de kosten je nog niet over de streep getrokken hebben. De digitale versie doet dat zeker!