Regelmatig vragen de kids waarom wij geen dieren hebben. En het standaard antwoord van mij is daarop, daarom niet. Want ja, moet ik echt alle driehonderdvierenzeventig redenen geven waarom ik ze niet in huis wil hebben? Nee. Maar goed, omdat ik de vraag steeds vaker krijg, ook van ‘grote mensen’ van buitenaf, dacht ik, laten we maar weer eens even op een rijtje zetten waarom wij als ouders ervoor kiezen om géén huisdieren te nemen. Niet alleen maar omdat we niet echt van dieren houden, maar omdat het ook niet echt minimalistisch is. Als ik alleen al denk aan alle extra spullen die dieren met zich mee brengen….. 😉 Hou je vast, daar gaan we. En wie weet heb je wat aan mijn beweegredenen tegen huisdieren die je kunt gebruiken in je eigen pleidooi, waarom je er niet nog een kat bij wil, of waarom de zestien goudvissen nu toch echt naar oma gaan verhuizen…

Kostenplaatje

Oh wat kan ik me soms opvreten om mensen die meedoen aan ‘uit de schuld kom’ tv-programma’s. Ze hebben geen geld om méga grote schulden af te betalen, maar hebben wel een halve dierentuin in huis rondlopen. Ik doel daarmee niet op mensen die gescheiden zijn, zijn blijven zitten met een koopwoning, en hun hond nog in huis hebben. Nee, mensen die gewoon nog samen zijn, vijf honden, zeven katten, drie papegaaien en zes cavia’s in huis hebben. Nee, geld voor eten hebben ze niet, dat moet via de Voedselbank gaan. Maar al die beesten hebben hun buikje rond. Wat dacht je dat een bezoekje aan een dierenarts kost… Ik laat het verder hier maar bij, want net als kinderen, kosten huisdieren een hele bubs met geld.

Wie zorgt er voor de beessies?

Erg leuk is het eigenlijk wel, zo’n hondje dat lekker buiten rondrent en de bal pakt en weer terug brengt. Maar dat blijft niet leuk. Puppy’s worden groot, kittens transformeren in luie katten en de mooie nieuwe sluierstaarten blijken toch erg veel te poepen en eigenlijk elke twee weken een schone kom nodig te hebben. En wie gaat dat allemaal doen?! Natuurlijk heb je aan het begin afgesproken dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan de verzorging van de huisdieren. Maar in de praktijk weten we allemaal dat de ouders er uiteindelijk toch voor opdraaien. In ieder geval het grootste gedeelte van de dag.

En wat dacht je er van als je op vakantie wilt? Wie gaat er dan voor de beessies zorgen? Stuur je je lieve trouwe viervoeter dan naar een hondenkennel, of stop je hem bij een kennis in één van hun hondenhokken? Ook niet echt aardig. Meenemen is op veel vakantieplekken ook niet echt een go-go, dus je moet wat.

Bovendien wil ik als minimalistische mama tijd over houden om met de kids door te brengen, en niet al kattenbak verschonende verder te moeten werken. Laat staan dat ik elke dag vier keer met een hond naar buiten moet, door wind en regen, hagel en sneeuw. Nee, dat is echt niks voor mij. Ik heb werk genoeg binnenshuis met vier koters en een eigen bedrijf, o ja, een huishouden en natuurlijk alle andere verantwoordlijkheden van een mama met kinderen op de basisschool (hallo luizenmoeder, en schoolreisjesbegeleider).

Haren, haren, haren en o ja, uitgekotste haarballen

Juk! Wij hebben zelf toen ik klein was, twee katten gehad. Ze waren super schattig en lief, en erg knuffelig, dus daar heb ik op zich wel goede herinnering aan. Maar die haren. O My Goodness! Nee, zelfs toen ik ze niet zelf hoefde op te zuigen vond ik die haren al niks. En als ik me nu bedenk hoe vaak ik dan zou moeten stofzuigen, dan gaan mijn nekharen daar rechtovereind van staan.

Of wat dacht je van die heerlijke uitgekotste haarballen? Nee, laten we het daar vooral niet over hebben. Valt ongeveer in het zelfde segment als kattenbakken schoonmaken, of hondendrollen in een plastic zakje wegwerken (dat doen jullie hondenbezitters toch wel allemaal netjes hopo ik toch?!!? hier namelijk lang niet altijd helaas).

 

Oftewel, er zitten voor mij vooral meer lasten dan lusten aan. En weet je wat zo mooi is. Willen ze perse een hond uitlaten omdat die zo leuk kan spelen en achter een bal aanrent? Dan gaan ze lekker naar de buren en nemen hun hond maar mee. Houden ze van kittens knuffelen? Hier in Groningen hebben we zelfs een kattencafé (geen grap!) dus dan moeten ze daar maar heen. Houden van vissen kijken? Elke keer als we de weekendboodschappen doen komen we langs een dierenwinkel met een heleboel mooie aquaria waar ze hun ogen uit kunnen kijken. En geloof mij… die lusten kun je buitenshuis prima vinden. De lasten houden wij liever buiten de deur, wat jij?!