Onze 19 maanden oude dreumes is een dametje met een heel eigen willetje. Ontzettend leuk en schattig op sommige momenten, maar het kan soms ook wel erg lastig zijn. Zo heeft ze nu een fase waarin ze eigenlijk geen luier meer aan wil. Stil liggen op de commode is een heel gedoe. Kennissen van ons moeten hun ongeveer even oude zoontje zelfs met minimaal twee personen verschonen, omdat hij gewoon zo wild is als een tijger (zoals ze dit zelf omschrijven). Wij zijn dus zeker niet de enige, bleek wel na wat navraag op onze social media. Dus de hoogste tijd om dit probleem eens aan de kaak te stellen.

Luier-weigeraar of luier-fashionista?

Op een gegeven moment worden kleine baby’s groot, en krijgen ze door dat ze bijvoorbeeld eten kunnen weigeren, het woordje NEE soms gekke reacties uitlokt en dat je dus bijvoorbeeld ook raar kan doen op de commode.

Meestal gaat het wel goed, maar een luier aan doen blijft af en toe een lastig probleem. Gelukkig is het niet zo erg dat we haar perse met twee mensen moeten verschonen (hoe dan! ik ben de hele dag alleen thuis) maar zo’n grote wurm in zo’n luier proppen is niet altijd gemakkelijk.

Misschien is het ook goed om te weten dat wij voornamelijk katoenen luiers gebruiken. Ik merk dat ze de ‘gewone luiers’ vaker weigert dan de katoenen. Hierbij geven we haar gewoon de keuze, welke luier wil je. De overbroekjes hebben namelijk allerlei toffe printjes en kleurtjes, dus misschien is mevrouw eigenlijk geen luier-weigeraar, maar meer een luier-fashionista. Ze wil gewoon alleen een hip printje om haar kont.

Oefenbroekjes

Een lieve volger gaf me nog geen vijf seconden na het plaatsen van ons probleem het antwoord: oefenbroekjes ! Nu heb je die natuurlijk ook in allerlei soorten en maten. We hadden zelf al die van de Kruidvat geprobeerd (een keer een mini verpakking van aangeschaft, of misschien zelfs gekregen met onze voordeelkaart) maar dit beviel eerlijk gezegd niet heel erg goed. De randjes sloten niet zo mooi aan, en er pastte haast geen grote plassen in. EN dat is nou net wat onze kleine dame veel doet. Mega grote plasjes.

Omdat wij natuurlijk zo’n katoenen luier fan zijn, ging ik gelijk even op zoek of er ook wasbare oefenbroekjes bestonden, want dat heeft dan mijn voorkeur. Gelukkig hadden ze bij Nappy’s.nl een aantal oefenbroekjes die misschien wel de goedkeuring kunnen krijgen van onze luier-fashionista.

Misschien moeten we dus maar aan de oefenbroekjes beginnen… Meerdere mama’s gaven aan die van Pampers te gebruiken. Nu hebben wij een buikslaper, dus dat geeft schijnbaar vaker lekkages dan rugslapers. Gelukkig had Hanna ergens de tip gelezen om een pamperbroekje bij buikslapers verkeerd om aan te doen. Achterstevoren dus. Misschien dat dat nog het proberen waard is.

‘Ik ben geen baby meer’

Een andere mama opperde dat het misschien komt omdat ze moet liggen als ze een luier aan moet. Liggen is duidelijk voor baby’s (helemaal als je een klein baby zusje hebt natuurlijk). Haar 14 maand oude dochter wil ook niet meer liggen op de commode, maar zelf staan. En natuurlijk is dat ook wel een beetje logisch. Kun je eindelijk staan, wordt je weer neergelegd. Misschien is het dus gewoon het idee dat ze moet liggen. Ik ga denk ik eens proberen of ik een luier ook staand aan kan krijgen, en of dat wel goed gaat.

Dan maar geen luier – zindelijkheidstraining

Nicole en Dana zeggen dat we dan maar geen luier om moeten doen. Nicole had het geluk dat het hoogzomer was en een hittegolf, dus hallo blote billen. Dana zet gewoon elk uur haar kindje even op de wc. Hey, dat we daar niet eerder aan gedacht hebben…. Dit komt misschien omdat onze oudste twee pas met drie jaar zindelijk waren, dus ik vertrouw dit zaakje niet helemaal. Ik heb in die tijd echt minstens zeven plasjes per dag van de grond moeten dweilen (terwijl er dus nog andere kinderen rondkropen), en dus ook mega veel extra was.

Grootste probleem met geen luier is, dat ik vind dat je met deze koud wel gewoon op z’n minst een onderbroekje aan moet hebben. En die bestaan er gewoon niet voor zulke kleintjes he. Tenminste, onze oudste dochter pastte pas een onderboek aan, zonder dat die om de haverklap van haar kontje af zakte, toen ze ruim 3 jaar was.

Doriet heeft maar liefst een dubbel exemplaar luier-weigeraar 😮  Even een moment van stilte alstublieft… Twee kids die niet in de luier willen. *maakt een diepe buiging voor Doriet
Hoe dan! Nou ja, gewoon…. Ze zet de potjes maar vast klaar, een emmer en een dweil bij de hand, en dan maar op hoop van zegen, dat de kids het heel snel doorhebben. Zij zijn wel iets ouder (bijna 2,5 jaar) en hebben zelfs een deadline, omdat ze bijna naar school gaan! Help!!! Gelukkig zitten wij toch niet met die stress.

Misschien moet ik er dan toch maar aan geloven. Als de oefenbroekjes niet hun magie doen, dan moet ik denk ik maar de emmer en dweil klaar gaan zetten en hard aan het werk. Dan maar hopen dat onze dame voor haar derde zindelijk is, en gewoon binnen nu en een maandje ofzo helemaal zindelijk is overdag. Dat zou natuurlijk eigenlijk het fijnste zijn…. Kon het maar zonder ongelukjes  :p  Dan was ik iets strijdvaardiger geweest waarschijnlijk.

 

Ik houd jullie op de hoogte, enne, als je zelf nog met een #parentingproblem zit, laat je het ons dan weten?! Lossen we het samen voor jullie op!

 

 

 

 

 


Dit bericht bevat gesponsorde content