‘Ach, je wist het toch nog maar net’, ‘eigenlijk is het nog niet echt een baby’, ‘je hebt al een kind, dus dat maakt het wel goed.’ Zomaar even een paar grepen uit opmerkingen die niet-meer-zwangere-vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen, als ze hun omgeving vertellen over hun (vroege) miskraam.

Lotte (28 jaar) was net 6 weken zwanger toen ze een bloeding kreeg. Onmiddellijk belde ze haar man op om hem te vertellen wat er aan de hand was. Met alle hormonen en emoties die door haar lijf gierden werd het een niet samenhangend verhaal, maar haar man kwam naar huis. De verloskundige gaf aan dat ze niet veel voor Lotte kon betekenen, omdat ze te vroeg zou zijn. Het ‘vruchtje’ kon namelijk nog maar net wel of net niet hartactiviteit hebben. Dus afwachten maar. En ‘waarschijnlijk zou het deze keer niet goed aflopen’, zoals de verloskundige hoopgevend (not) zei. Dat ze een dag later met heftige krampen, erge bloedingen en duizeligheid op de eerste hulp belandde kwam als een nog grotere schok. Maar ook daar werd ze afgewimpeld met de boodschap, dat ‘één op de drie zwangerschappen nou eenmaal in een miskraam eindigde’.

Lisa (34 jaar) was al ruim 12 weken zwanger toen ze haar baas op het werk vertelde over het grote nieuws. Alle collega’s waren blij want ze was al een tijdje bezig geweest, met het krijgen van kinderen. De termijn echo met 10 weken was alles prima in orde, hun kleine boontje (zoals ze hun baby liefkozend noemde) leek zelfs even te zwaaien. Met 14 weken deden ze een zogenaamde pretecho om te kijken of ze al een geslacht konden zien. Maar deze echo bedierf alle pret. De echoscopiste was uitbundig aan het vertellen over hoe leuk haar werk wel niet was, en hoevaak ze het geslacht goed hadden voorspeld. Maar toen hield ze haar mond en verstrakte haar lippen. Een grote frons in haar voorhoofd wees niet op heel veel goeds. Het flikkerende lichtje (de hartactiviteit) flikkerde niet zoals op de 10 weken echo. Er flikkerde niks, er bewoog niks. Hun kleine baby was gestopt met groeien na 13 weken. Lisa voelde zich nog wel zo op en top zwanger. Het bericht sloeg in als een bom.

Na een week was de miskraam nog niet op gang gekomen en moest ze een curretage ondergaan. Een medische ingreep die niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk veel pijn doet. Haar vriendinnen snapten haar verdriet wel, maar begrepen het niet. De woorden waren goed bedoeld, maar ze wilde niet extra vruchtbaar zijn na een miskraam.

girl-517555_640Hun hele leven stippelde ze uit op het moment dat ze een dag overtijd was. Een zwangerschap test volgde, en nog een en nog een. Toen een echte test van Clearblue en eindelijk kon Lisa het geloven. Ze was zwanger. Nog voor haar man het ook maar wist, kocht ze het geboortepakje en een speentje. Zo verraste ze hem met het geweldige nieuws. In hun één kamer appartement zouden ze met hun kersverse gezin passen, dus gingen ze op zoek naar een nieuw huis. Na vier weken en drie huizen, kregen ze de sleutels van hun heuse eengezinswoning. Een mooie tuin waar hun kind lekker in kon spelen en ravotten. Dichtbij de basisschool waar Lisa vroeger ook op had gezeten. Van haar ouders kreeg ze na hun goede termijn echo een prachtige Stokke kinderwagen. De limousine onder de kinderwagens stond nu in de babykamer te pronken. Nou ja babykamer. Het was een leeg kamertje waar nog grote dingen in stonden te gebeuren.

Dat lege kamertje bleef leeg. Lisa onderging haar curretage met 14 weken. Ze meldde zich een week ziek op haar werk. Haar baas vond twee dagen eigenlijk wel genoeg, maar na een telefoongesprek met de bedrijfsarts, waarin Lisa alleen maar huilde, kreeg ze drie dagen extra verlof. Als het aan haar had gelegen had ze meer dagen vrij genomen. De leegte, het eenzame gevoel. Hun eengezinswoning waar geen gezin in woonde, maar slechts een stelletje. Een lege babykamer met een prachtige kinderwagen, waar niet meer over 5 maanden een kindje in zou liggen. Alles leek voor niks.

Echt rouwen om een miskraam kan niet. Je hebt niks om te bewaren, niks op te begraven, geen mooie foto’s waar je naar terug kan kijken, geen herinneringen samen. Alleen maar vervlogen dromen. Lisa besloot om ondanks dat ze haar babytje niet ‘bewaard’ hadden, hem een plekje te geven in de tuin. Er staat een windmolentje op, een knuffelbeertje en wat kaarsjes. Als er toch ooit nog een baby komt, zal hij of zij hun tweede kind zijn. Ze zal haar eerste nooit vergeten…

Een miskraam hebben in een ‘vroeg stadium’ wordt door omstanders vaak als ‘vervelend’ gezien. Of zielig. Niet als een volwaardig verlies, alsof een geliefde overlijd. Geen ruimte voor een kapot geslagen droom, geen begrip voor een leeg gevoel van binnen. Niet het schoppen en hikken meer voelen van een baby, en de met zorg uitgekozen kleertjes weer in de kast leggen. Een partner die niet veel kan doen, alleen maar kan troosten en hopen op een volgende goede zwangerschap.

Een (vroege) miskraam is óók heel erg!
Mocht je in je omgeving iemand kennen die hetzelfde is overkomen, geef haar dan een knuffel. Koop een reep chocolade, praat met haar, en beur haar weer op. Maar het belangrijkste is, dat je niet doet alsof er niet veel aan de hand is…

Heb jij (persoonlijk) een ervaring met een miskraam? En hoe reageerde jouw naasten erop?