Het is weer herfst, en dat is volop te merken! De blaadjes liggen hier bijna allemaal alweer op de grond, het regent bijna elke dag en het is om half acht ’s avonds alweer donker. Tijd om de kaarsjes uit de kast te halen, maar het allerbelangrijkste. De spelletjes! Want wat is er nou leuker dan ’s avonds voor het slapengaan nog even een spelletje te spelen met z’n allen. Of als het herfstvakantie is een spelletjes marathon te houden! Wij hebben als gezin onze favoriete gezelschapsspellen, en delen die maar al te graag met jullie. Laat je ons weten welk spel wij ook nog echt moeten spelen?

UNO (Junior)

De grote hit is en blijft UNO. We begonnen een jaar of drie geleden met het spelen van UNO Junior toen de kids nog redelijk jong waren. Maar ze snapten het spel al vrij snel, zelfs onze toen net twee jarige meisje snapte al redelijk wat. Je moest gewoon de goede kleurtjes bij elkaar leggen, of het goede diertje. Easy Peasy,

.Dus als we hier een spelletje spelen dan wordt er eigenlijk bijna altijd het eerst UNO geroepen.

UNO Stacko

Als we het dan toch over onze favoriet hebben….. Vorig jaar rond de kerst kwamen we UNO Stacko tegen in een bekende drogisterij. Afgeprijsd (daar ga ik al voor de bijl) en weer eens wat anders. Het lijkt op het ouderwetse spel Jenga (je weet wel, waarbij je langwerpige blokjes op elkaar legt, een toren maakt, en elke keer een blokje eruit moet halen tot iemand de toren laat vallen). Maar nu moet je de juiste kleur, of hetzelfde getal pakken, en als je pech hebt moet je zelfs twee blokjes pakken. Een super uitdagend spel dus, en je hebt er ook nog eens balans en behendigheid voor. Net wat anders dan geluk en een beetje hersenen, zoals bij het kaartspel.

Kwartet

Lang leve de Albert Heijn… Freek Vonk zorgde er afgelopen week voor dat er het eerste kwartet spel in huis kwam. Ik dacht eerlijk gezegd dat we zo’n basis spel als kwartet al wel hadden, maar niet dus… Na een keer of twee de regels goed uit te hebben gelegd en een paar test rondjes te spelen, hadden de kids al snel in de gaten wat het idee was. Enige nadeel van kwartet vind ik zelf dat je ervoor moet kunnen lezen Zo moet ik dus elke keer voor onze dochter voorlezen wat er staat, waar ze uit kan kiezen, en dan weet je dus al de helft van alle kaarten in het spel (als je het met z’n vieren speelt). Iets minder leuk voor mama dus, maar de kids vinden het erg leuk. Zal het de nieuwigheid zijn, of…..

Fun Domino

Domino, maar dan anders… Wij houden wel van een ge-update versie van een ouderwets spel, zoals je waarschijnlijk al wel leest. Fun Domino heeft dezelfde regels als het gewone Domino, maar heeft bochtjes en een paar extra ‘stenen’ waarmee je een ander in de weg kunt gaan zitten.

Koe Handel

Al een tijdje niet gespeeld, omdat dit meer een spel is dat wij (de papa en mama van dit gezin) het leuk vinden, en niet zozeer de kids. Het is voor de kids nog iets te strategisch misschien, maar ze kunnen wel meekomen in het spel.

Scrabble Junior

Vooral onze oudste vind dit een leuk spel om samen met mama te spelen, want het heeft met letters en woorden te maken. Dat is waar elke zesjarige van droomt toch?  😉  Hij vind het in ieder geval erg leuk om zelf met nieuwe woorden te komen, en zijn zusje kijkt mee naar wat hij legt. Het is dus meer een soort van ‘ik speel in mijn eentje’ spel dan dat het bedoeld was, maar goed. Zoals wij de Scrabble Junior spelen is het best leuk, ook al is het dan met onze eigen regels.

 

Wij kopen trouwens het hele jaar door de spelletjes, zowel in winkels als in webshops zoals bijvoorbeeld Lobbes.nl , die we dan vooral rond Sint en Kerst geven. Juist omdat het dan zo vroeg donker is, en we dan eerder geneigd zijn binnen te zitten en samen wat te doen. Daardoor besparen toch wel weer wat geld, want tijdens de feestdagen zie ik dat veel spellen juist omhoog gaan aan prijs. Even op letten dus.

 

En nu wil ik graag weten wat jouw favoriete gezelschapsspel is! Let me know

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud