Dat een goede nachtrust voor ons als ouders belangrijk is, is een gegeven! Maar waar denk je dat dat begint? Bij een kind dat goed en lekker slaapt. Het liefst de hele nacht door. Nu had ik bij de eerste twee kinderen de pech dat ze pas na 1,5 jaar doorsliepen, maar ons derde wonderkind sliep na 6 weken al door (en dat op borstvoeding!) . Wat voelde ik me dus anders met de derde. Niet meer een wandelende zombie, die om tien uur ‘s ochtends zich al afvroeg of het al bedtijd was. Nee, ik had zelfs energie genoeg om een lekker wandeling van een uur te maken met de kleine, terwijl de oudste twee op school zaten. Wat een verschil!

Maar lekker slapen doe je natuurlijk niet op een spijkerbed. Of, zoals wij nu meemaken, op een bed met doorgezakt matras in een vakantiepark. Ik dacht dat het niet zoveel zou uitmaken welk matras je had, maar ondertussen weet ik wel beter. Een doorgezakt matras ligt niet fijn, een te hard matras (dat ik als tiener had) ligt niet goed, en een te zacht matras geeft me spierpijn. Dus waarschijnlijk (ik doe maar even een gokje hè) zullen baby’s en kids ook wel een fijn matras willen hebben.

Wij hebben voor alle kids Ikea matrassen gekocht, maar er zijn zoveel meer verschillende matrassen.

Verschillende matras maten

Allereerst moet je natuurlijk de juiste matras maat hebben. Nu ik even terug kijk naar alle matrassen die wij gebruikt hebben afgelopen vijf jaar, zijn dat er best nog wat.

Als eerste een matrasje voor het hangwiegje (de allerkleinste maat dus 40×60 cm) daarna een ledikant matrasje (80×100 cm) daarna kreeg zoonlief een meegroei bed, en dan had je een matras met 3 verschillende stukken. Hoe verder je het bed uit elkaar deed, hoe meer matras-stukken je erbij deed. De precieze afmetingen weet ik niet meer, maar ik vond het wel handig. De overgang van een ledikantje naar een eenpersoonsbed vind ik zelf zo groot. Maar eerlijk is eerlijk, als je gelijk een eenpersoonsbed koopt ben je wel mooi voor de komende vijftien jaar klaar. Maar goed, ik koop meestal toch via Marktplaats dingen zoals bedden, dus het meegroeibed werd gekocht (en later weer verkocht, met de komst van het stapelbed). Gelukkig zijn er genoeg winkels en online shops die alle matras maten verkopen die je nodig hebt.

Het beste matras zorgt voor genoeg ondersteuning en ademt ook. Vooral voor baby’s is het belangrijk om een ‘ademend’ matrasje te kopen. Een bekend soort is natuurlijk de AeroSleep maar veel matrassen zijn ademend genoeg om met een gerust hart te kunnen gaan slapen. Het is ook verstandig om, als dit kan, het matras ook elke maand om te draaien. Zo krijg je minder snel last van ‘doorlig’ plekken, al valt dat bij jonge kinderen vaak wel mee, omdat ze nog niet zoveel gewicht hebben. Maar elke maand even omdraaien kan nooit kwaad.

O, en echt een super belangrijke tip… Doe vanaf het allereerste begin gewoon een beschermhoes om je matras heen, of om die van je kids. Want het neemt maar één spuit luier, of een ziek kind dat moet overgeven om een matras voorgoed te verpesten. En over het algemeen worden dit soort taferelen en ongelukjes niet vooraf aangekondigd, dus kun je je er maar beter op voorbereiden.

Heb jij nog een goede matrassen tip, laat het ons dan weten in de reacties!