Je zorgt goed voor je gezin, dat gaat automatisch. Maar hoe zit het eigenlijk met je tuinplanten, zorg je daar ook goed voor? Oké, ze hebben lang niet zoveel aandacht nodig als je kinderen en je hebt er ongetwijfeld ook een veel minder sterke emotionele band mee, maar je planten hebben je wél nodig. Er zijn dus wel overeenkomsten te vinden tussen het huishouden draaiende houden en een tuin verzorgen. Met als grote verschil natuurlijk dat je in een handomdraai je tuin aanpast en je gezin niet. Hup, even online je planten bestellen en je kunt aan de slag met je tuin! Hoe? In dit artikel helpen we je op weg met een aantal basistips.

Laat je planten ook chillen

Jij vindt het heel belangrijk om lekker te kunnen chillen in je tuin. Maar sta je er wel eens bij stil dat je planten ook graag relaxed willen zijn? Gelukkig zit dat overlevingsinstinct goed ingebakken in hun DNA. Aan jou de taak om de juiste planten op de juiste plek neer te zetten (hoeveelheid zon/schaduw, ruimte eromheen) en om ze te verzorgen op de manier die bij ze past. Hoeveel water hebben ze nodig? Moet je ze af en toe nog voorzien van voeding? Als je goed zorgt voor je planten, blijven ze extra lang hun best doen in je tuin.

Lekker in de zon! Of toch niet?

Als je een zonliefhebber bent, met een tuin op het zuiden, maak je natuurlijk gebruik van elke zonnestraal die je kunt pakken. Voor planten ligt dat net iets ingewikkelder. Sommige planten kunnen prima overleven met veel zonlicht, terwijl andere soorten juist meer schaduw en water nodig hebben. Let dus goed op waar je bepaalde plantensoorten plaatst. Het verzorgingsadvies dat je erbij krijgt wanneer je ze koopt, helpt je verder. 

De juist hoeveelheid water is cruciaal

Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig water. Je weet het wel, maar hoe doe je het in de praktijk? Voor elke plant in je tuin is water van levensbelang. En de regen in ons land helpt daar voor een groot deel wel aan mee. Maar wat nou in de zomer of wanneer het een tijd droog is zonder dat het af en toe plenst? Dan verwijzen we je weer naar de onderhoudsinstructies die je bij de plant krijgt als je hem koopt. Onthoud: als de grond waarin hij staat niet droog aanvoelt, hoef je geen water te geven. 

Wat eten planten eigenlijk?

Via de wortels van je tuinplanten komen er meststoffen binnen die als voedsel dienen. Gebruik tuincompost of tuinturf en je maakt ze al een stuk sterker en minder vatbaar voor ziektes. 

Door op deze manier goed te zorgen voor je tuinplanten, heb je er extra lang plezier van!