Gisteren werd het nieuwe dak (met gratis tentoonstelling) van NEMO Science Museum geopend op een feestelijke avond. Wij waren uitgenodigd en brengen je verslag uit. We laten je prinses Laurentien zien in één van de gave zonne-energiestoelen, showen je de ’tentoonstelling’ en hebben nog een ontzettend cool en gratis idee voor komend weekend!

NEMO – een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw dak

unnamedWat ooit begon als New Metropolis, werd al gauw het Sciene Centre NEMO Amsterdam. Maar vanaf vandaag gaat het uitgebreide wetenschapsmuseum verder onder de naam ‘Science Museum NEMO’. Met een nieuw logo en een nieuwe naam, maar nog veel leuker, een nieuw dak!

Op het vernieuwde dak, dat trouwens altijd gratis toegankelijk is voor iedereen, is nu zelfs plek voor de (ook al gratis) tentoonstelling ‘Energetica’. Al vinden wij een tentoonstelling niet helemaal het juiste woord, maar daarover straks meer.

De opening van Energetica

 

Ik neem jullie niet zo vaak mee met event bezoekjes of PR dagen, maar voor vandaag maak ik even een uitzondering.
We werden als eerste even apart genomen als pers, om vast een beeld te krijgen van wat er zich een uur later op het dak precies zou afspelen. Zelfs na de uitleg (een spectaculaire choreografie, een opening met prinses Laurentien, en ingepakte tentoonstellings-werken) was het allemaal nog wel een verrassing wat er nou precies zou gebeuren.IMG_2101

Eerst tijd voor een lekker hapje en een drankje en het wachten tot alle gasten (volgens mij waren het er wel 600!) zover waren. IMG_2100

De ingepakte tentoonstellings-werken klaar om onthuld te worden, door de medewerkers van NEMO.IMG_2104

Amara (bekende weervrouw van RTL, en haar deelname aan Expeditie Robinson) opende de opening met een gezellig praatje over haar fascinatie met het weer, en welke factoren invloed hebben op het weer.

IMG_2107

Ook kwam de directeur van o.a. de Bankgiroloterij aan het woord, die de tentoonstelling cadeau hebben gedaan aan alle bewoners van Amsterdam. Directeur van NEMO, Michiel Buchel, kwam ook nog aan het woord, en daarna was het aan prinses Laurentien om een praatje te houden.
IMG_2111

Dit kindje kon niet wachten tot al die grote mensen uitgepraat waren, kroop onder het lint door en begon alvast wat te spelen met het vernieuwde water element.

IMG_2159Nadat prinses Laurentien een betonmolen (vol water) in het waterelement had gestort, begon een kettingreactie aan bewegingen en spuitende fonteinen. IMG_2115Toen werd ook duidelijk wat de choreografie nou precies inhield. Een balletschool uit Amsterdam had met hun studenten een mooie voorstelling in elkaar geknutseld, waarin de elementen centraal stonden. Tijdens de dans werden de tentoonstellings-werken onder de doeken vandaan gehaald.
IMG_2118

Onderaan het waterelement een soort duikel-rekken waaraan je kunt draaien om fonteinen hoger en hoger te laten spuiten (niet om aan te duikelen dus)IMG_2120

Een wind energie kunstwerk waaraan gedraaid kan worden.
Ook was er een zonnewijzer, waar je zelf op kunt gaan staan en je schaduw laat je zien hoe laat het is (je kunt zelfs de zomer en de wintertijd zien).

IMG_2158

Een ander element uit de nieuwe tentoonstelling was een ‘regenboogmaker’. Druk op de knop, laat de nevel maar komen, en nu draaien draaien en draaien maar tot je een prachtige regenboog ziet. Een beetje oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
IMG_2124

Prinses Laurentien nam nog even plaats in één van de zonne-energie stoelen. Door deze zo optimaal mogelijk in de zon te draaien gaan de fonteinen onderaan het waterelementen harder spuiten, door de opgewekte energie. Heel leuk en interactief dus!

Vandaar dat ik het nou niet echt een tentoonstelling zou noemen. Er is zoveel te doen en te ontdekken, niet een typisch gevalletje van ‘kijken naar een wetenschappelijk hoogstandje’.

Dit weekend GRATIS naar Science Museum NEMO

En dan nu misschien wel het allerleukste nieuws: dit weekend (zaterdag 23 en zondag 24 april) kun je helemaal GRATIS het Science Museum NEMO bezoeken. Dus niet alleen maar het dak is gratis toegankelijk maar ook alle tentoonstellingen (sorry, interactieve science hoogstandjes) die binnen zijn! Dus heb je dit weekend nog niks te doen, en wil je de mei vakantie leuk inluiden? Ga dan zeker komend weekend een gratis dagje uit, naar Science Museum NEMO Amsterdam.

Ben jij van plan dit weekend naar de nieuwe tentoonstelling te komen?