Waar de één wordt gezegend met een prachtige volle glansende bos haar tijdens haar zwangerschap, zit de ander met een bijna kale kop.  Haaruitval tijdens je zwangerschap…Hoe kan dat nou toch he? Zelf ben ik gelukkig al járen één van de gelukkige vrouwen op deze wereld met een volle bos haar, tot aan mijn achterwerk, die er mooi uitziet (hey, dat mag je toch best wel een keer over jezelf zeggen toch?) . Maar elke zwangerschap was het weer zover… Waar vriendin één van een vlas bosje naar een volle bos haar ging, en vriendin twee in één keer prachtige krullen kreeg door de hormonen, was ik degene die elke dag wel jankend naar het doucheputje kon staren. Daar lagen meer dan een paar haren in. Een halve pruik kwam meer in de buurt  🙁  Ik ging eens op onderzoek uit, en kom met een paar oplossingen om de nachtmerrie in het doucheputje iets dragelijker te maken.

Kijk of stress en spanning een reden kan zijn

Ja, hormonen spelen een hele grote rol in haaruitval tijdens je zwangerschap. Ze zetten je hele huishouding op de kop, en dat zorgt er dus voor dat je haar ook veranderd (net als de kwaliteit van je nagels trouwens). Maar ongemerkt kunnen veel vrouwen ook extra last van haaruitval krijgen door stress en spanning. Misschien heb je het niet in de gaten, maar ben je je veel te veel aan het opwinden over de babykamer die nog lang niet klaar is (check!) of vind je alles gewoon ontzettend spannend, wat weer zorgt voor stress hormonen, die, et voila, zorgen voor nog meer haaruitval.

Je zult het wel vaker gehoord hebben maar stress en spanning zijn gewoon niet goed voor je. Niet alleen voor je haarbos, maar ook niet voor je kleine. Dus probeer het ietsjes rustiger aan te doen (ik praat nu even tegen mezelf, voel je vooral niet persoonlijk aangesproken, ik doe het minstens net zo erg als jij) en wat minder te stressen. Hopelijk houd je daarmee niet alleen wat meer haar over, maar wordt je ook minder snel grijs  😉

Haaruitval na de bevalling is een natuurlijk proces

Heb je juist na je bevalling pas last van haaruitval? Prijs je gelukkig. Je lichaam is namelijk gewoon de ‘schade’ van tijdens het zwanger zijn aan het inhalen. Toen verloor je namelijk stukken minder haar dan normaal, en kreeg je een vollere bos (1+1=…). Nu die hormonen weer weg aan het gaan zijn, vind je lijf het de hoogste tijd om afstand te doen van je ‘overtollige haar’. Ja, jij was er misschien super blij mee en trots op, maar jouw lichaam wil gewoon weer terug naar standje normaal.

Maak je dus vooral niet teveel zorgen als je na de bevalling je haar verliest. Dit is vrij normaal, maar houd ook dan in de gaten of het niet komt door stress of spanning. Al kan zo’n kleintje af en toe best wat spanning en stress opleveren… Neem dan een paar uurtjes vrij, neem een fijn boek mee, een lekker drankje en rust even wat uit.

Echt heel veel haar uitval? Hair extensions kunnen je wat zelfvertrouwen geven

Extensions vind ik zelf een beetje lelijk. Tenminste… De extensions die ik bij mij op de middelbare school (een decennia geleden) zag. “Mooie ijzeren clipjes” die zo’n vier centimeter van de hoofdhuid erin waren geclipt. Gelukkig zijn er nu prachtige hairextensions die je niet eens meer kunt onderscheiden van echt haar! Vriendin van me heeft er een stuk of 25, maar je zou het echt niet zeggen. Er bestaat ook nog zoiets als flip in hair … Een stuk makkelijker, en je kunt het helemaal zelf doen. Ideaal dus wanneer je hair extensions zelf niet zo ziet zitten.

Dus heb je net als ik ook last van haar uitval, en heeft je zelfvertrouwen daar zo’n deuk door opgelopen? Trakteer jezelf dan gewoon op een paar extra lokken voor zolang als het nodig is. Mama moet zich gewoon goed kunnen voelen toch? In plaats van een kaalgeplukte kip.

 

Bepaalde voeding helpt tegen haaruitval, wist je dat?

Gelukkig kun je ook nog aan je voeding wat veranderen. Neem wat meer zuivel, eieren, fruit en groenten. Ook zijn bepaalde vitamines zoals vitamine A, C, B12, B6, ijzer, foliumzuur en eiwitten die daaraan bijdragen. Wist je dat veel van deze vitaminen, net als bijvoorbeeld Vitamine D, gewoon in een potje verkrijgbaar zijn, om het je wat makkelijker te maken? Ik slik nu dagelijks (met moeite, want ik ben geen pillenslikker) wat extra ‘mama-vitaal’ vitaminen. Ze waren een keer in de aanbieding, dus was het wel de moeite waard. Of het ook echt zo goed helpt als wanneer je niks slikt kan ik niet helemaal met zekerheid zeggen. Het is in ieder geval het proberen waard toch?

 

Wat is jouw ultieme tip tegen haaruitval tijdens je zwangerschap?

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud