Onze baby is zo zoet en lief, dat kun je haast niet geloven. Ze was de avonden vaak wat onrustig en wilde constant bij ons zijn. Een (fop)speen bood geen uitkomst, alleen rondlopen en kletsen tegen haar was de oplossing. De zogenaamde huil-uurtjes deden hun intrede toen ze ongeveer vier weken was. Ellende! Want met nog drie andere jonge kids in huis, was deze mama na zes uur ’s avonds eigenlijk wel toe aan naar bed gaan. Helaas kon dat dus echt niet, al had ik gekund en gewild. Babylief wilde gewoon alle aandacht voor haarzelf hebben tussen 19:00-22:00 uur. Deze fase ligt inmiddels, gelukkig, achter ons. Waarom?! Onze kleine meid heeft haar duim ontdekt! Je gelooft het gewoon niet. Na honderd en één pogingen haar speen in te houden, en minstens vier verschillende merken geprobeerd te hebben, bedenkt madame dat ze haar duim eigenlijk het lekkerste vind. € 40 aan spenen down the drain dus…

Ja, een eerste #parentingproblem is geboren (en nee daarmee bedoel ik niet onze baby, maar het duimen natuurlijk). Vandaar dat ik eens dacht, laten we een nieuwe categorie het leven inroepen hierzo, namelijk #ParentingProblems… Want ja, zelfs na op drie kinderen uitgebreid geoefend te hebben toen ze baby waren, loop ik toch weer tegen nieuwe baby ‘problemen’ aan. En jij vast ook wel eens! De nieuwe rubriek gaat trouwens niet alleen maar over baby problemen hoor, want als ouders hebben we te maken met veel meer problemen dan alleen in de babyfase. Heb jij nog een #parentingproblem? Laat het ons dan weten in de reacties, of stuur een mailtje, dan gaan we die zeker behandelen! Vandaag trappen we dus af met #parentingproblem nummero uno: DE DUIMER

DE DUIMER

Een beugelbekkie?!

HELP! Zelf duimde ik als kind uuuuuuren lang. Ik had een voorkeur voor de rechterduim, en mijn tanden hebben hier de heftige gevolgen van ondervonden. Vanaf dat ik een jaar of tien was (en dat was in ‘mijn tijd’ ontzettend jong!) had ik een beugel. Het begon met een mega groot stuk roze plastic met ijzeren staven en draden, schroeven en bouten, waar een enigeneer het warm van zou krijgen. Er was nauwelijks ruimte over voor mijn tong, wat voor de omgeving dan wel weer fijn was, even geen gekakel de hele dag. Daarna kwam er een soort fake gehemelte met weer die ijzeren rotzooi eraan, en ook die zat er een hele tijd in. Je kon niet de douane door, zonder dat alle alarmbellen begonnen te rinkelen zeg maar. Ik vergeet bijna te zeggen dat ik ook zo’n buitenboord geval had. Een paar elastieken banden over mijn harses heen, en daarna eentje in mijn nek (die kon ik gelukkig wat bedekken met mijn lange haren, halleluja!).

Dus uiteindelijk kreeg ik ‘blokjes’. Ideaal, want eindelijk kon ik een soort stijl creeëren. Want je mocht zelf maximaal twee verschillende kleurtjes elastiekjes kiezen. Hoe hip! Nou ja zo hip dat je af en toe zere ogen kreeg van de combinaties die sommigen ermee maakten. Waarom ik dit allemaal opratel?! Omdat ik niet wil dat mijn prachtige meisje dit straks ook allemaal moet doormaken! Dat ik niet gepest werdt om al die toeters en bellen op en in mijn kop is me tot nu toe een raadsel gebleven.

Slecht spreken

Alledrie de andere kids hebben een mega taalvoorsprong gehad altijd. Zo kan onze dochter van anderhalf jaar al Engelse liedjes zingen (‘rain rain go away’, en ‘if you’re happy and you know it’), roept ze tijdens het verstoppertje spelen haar broer ‘ M…. waar ben je’, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Super fijn, want we zijn eindelijk een beetje van de boe’s en de baa’s af. En de die’s en de dat’s. Maar alle onderzoeken wijzen uit dat kinderen die duimen een slechtere spraakontwikkeling hebben. Of ze gaan ssssssslissen. Nog erger. Help!! Zit ik dan echt met een kind van drie dat alleen nog maar papa en mama kan zeggen!?

Vaak verkouden

Jup, nog een gezondheidsprobleem waar ze meer kans op heeft. Vaker verkouden dan kinderen die niet duimen of een speen hebben. Omdat hun mondjes vaak wat meer openhangen tijdens het slapen vanwege de duim, zorgt dit ervoor dat ze sneller verkouden zijn.. Blegh.

Een duim chop je er niet makkelijk af

En wat dan als je die duim wilt afleren!? Een speen kan mee met de tanden-fee, of je geeft ‘m aan Sinterklaas. Tegenwoordig staat er bij het consulatiebureau een spenenboom, en andere kinderen worden gouden bergen beloofd wanneer ze eindelijk hun geliefde tut wegdoen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat met een duim? Ik vind het zelf wat luguber om een aantal kinderduimpjes bij elke afspraak met de wijkverpleegkundige tegen te komen, niet?! Die dingen kun je er lastig afhakken, als je het zat bent. Dillemma…. Mosterd erop? Mijn kinderen houden van citroen sabbelen en kijken niet op of om van iets pittigs. Dus dat zal ook wel niet werken. Je ziet wel eens baby’s met krabwantjes, of sokjes aan hun handjes. Zodat ze zichzelf niet kunnen krabben. Misschien dat dat ook wel werkt tegen duimen. Maar goed, op een gegeven moment moeten ze natuurlijk hun hand oog coördinatie ook kunnen oefenen, en het vastpakken van speeltjes… Een pleister kreeg ik wel eens op mijn duim…. Nou ja, gewoon een beetje weken in je mond, en dat ding glijd er vanzelf af hoor. Ook geen oplossing dus.

Dag speen! Of gaan we toch nog een poging wagen

Ach eigenlijk is het wel een mega schattig gezicht hoor. Zo’n klein popje met haar duimpje (of haar halve vuist) in haar mond. Het gesabbel en geknabbel zorgt ervoor dat mevrouw niet meer hele avonden aan de borst hangt, en dat ze gewoon zichzelf prima in slaap sust. Ideaal eigenlijk. Maar ja, ik kijk graag naar de toekomst. En dan krijg ik toch echt wel kopzorgen door de bovenstaande punten. Geven we de moed dus maar op, en accepteren we ons Klein Duimpje? Of wagen we nog een poging en schaffen we voor nog € 30,- aan andere spenen aan. Ik ben er nog niet uit. Ik hoorde goede verhalen over een bepaalde speen (zul je zien dat je dan net nu niet op het merk kan komen). Het was in ieder geval van Avent, en werdt vooral in ziekenhuizen gebruikt. Misschien dat ik dus nog één poging doe met deze speen. En anders… Laat ik onze kleine duimende prinses maar voor wat ze is. Na drie speenliefhebbers hebben we dan maar gewoon een vierde eigenwijze dame. Wat we dan later met die duim doen…. Dat zullen we dan wel zien.

 

Heb jij een meesterlijk idee om onze kleine duimer toch een speen lover te maken? Let me know!!