Dieten… Ik moet er eerlijk gezegd niks van weten… Het ene dieet trapt het andere dieet de grond in, en de één valt van het ene dieet mega af, en de ander van een heel ander dieet. Maar wat mij het meest opvalt… Dat de meeste moeders na het diëten weer net zo snel weer op hun oude (te hoge) gewicht zitten. Misschien niet de dag nadat ze stoppen, maar wel drie maanden later. Dus ik zocht eigenlijk naar iets wat een soort van meer permanent was. Iets waarbij het niet zou gaan om wat je niet mocht eten, maar meer wat je allemaal wel mocht eten. Ligt misschien ook wat aan het karakter (hoe bedoel je, ik mag iets niet…  😉  ). Dus hoe tof vond ik het boek ‘Mama Dieet’. Dat was waarschijnlijk de oplossing voor alle diëten die niet blijvend resultaat geven. Je moet dus gewoon wél eten. Ik nam dit wat ongewone ‘dieet’ boek onder de loep en laat je wat meer weten. Lees en eet je mee? 🙂

De inhoud van ‘Mama Dieet’

Recepten

Als je op zoek bent naar een receptenboek, dan kom je maar uit op ongeveer de helft van het boek, gevuld met lekkere en handige recepten. De recepten zijn gezond, snel in elkaar gezet (hoor ik daar iemand heel hard ‘YES’ roepen?) en ook geschikt voor de rest van het gezin. Dus je hoeft niet apart voor jezelf te koken, dag tijdbesparing, maar de rest van je huishouden eet gewoon lekker mee.

Omdat je met een kleintje (of zelfs nog meer kids) vaak tijd te kort, slaap te kort en energie te kort heb, is het heel gemakkelijk (en logisch) om naar suikers te grijpen. Deze geven je namelijk een snelle boost die je nodig hebt. Maar dat is eigenlijk wat je precies niet nodig hebt.

De recepten die in het ‘Mama dieet’ boek staan, zijn dus echt gericht op afwisseling, gezonde ingrediënten en lekkere gerechten en smoothies. Dus ook voor die quick fix staan er lekkere ideeën in.

Leuk vind ik dat er bij sommige recepten een ‘calorieën knipper’ staat of een ‘gezond maar wel veel calorieën’ symbool. Zo proberen de diëtistes die het boek schreven je duidelijk te maken dat je een koekje zonder calorieën nergens zult vinden, maar dat je wel zelf door bepaalde ingrediënten wel of niet te gebruiken, het aantal calorieën in de hand kunt houden.

Het boek geeft trouwens alleen voor snacks het aantal calorieën aan. De rest van de recepten zijn geen optelsom van die vervelende monstertjes die je broeken innemen ’s nachts… Want daar moet het niet om gaan, om de wiskundige in je naar boven te halen voor een zo ‘gezond mogelijk’ leven. Alle recepten die erin staan zijn gezond, en het plaatje voor een ideaal bord staat gelijk in het begin vermeld. Voor de nieuwsgierige moeders onder ons, dat bord bestaat uit… Een kwart eiwitten, een kwart koolhydraten en de helft groenten.

Ook zijn er overal tips en trics bij om het recept wat te variëren, zodat je toch met slechts een ‘paar’ recepten best veel verschillende lekkernijen op tafel kunt zetten. Alle recepten zijn trouwens gebaseerd op twee volwassenen, en twee kleuters. Heb je dus grote eters, of minder kids en ben je alleenstaand, dan moet je de hoeveelheden even aanpassen, of wat in de vriezer mikken.

Voedingstips

Als je geen dieet boek hebt, dan moet er natuurlijk wel iets over gezondheid en voeding in terug komen. Alleen recepten zouden het een receptenboek maken. Maar de voedingstips van dit boek gaan vooral over wat je allemaal wel kunt eten. En voedingstips staan er genoeg in!

Wil je bijvoorbeeld een keer met je vriendinnen een avondje uit, lekker een restaurantje pakken? Daar is een heel hoofdstuk aan gewijd! Zo kun je lezen wat er bijvoorbeeld in welk alcoholisch drankje zit, lees je waarom salades misschien gezond lijken, maar je voor je ze besteld beter even goed kunt bekijken, en leer je hoe je vriendelijk aan familie kunt aangeven dat je toch liever iets anders eet, of minder van al dat lekkers dat er gemaakt is. Niet iedereen is er namelijk van gediend om te horen dat ‘ik op dieet ben’. Zo zijn er heel veel andere dingen die je kunt doen om het ‘uit de deur eten’ wat gemakkelijker en ‘vlekkenlozer’ kunt maken.

En wist jij dat er in vruchtensap bijna net zoveel calorieën zit als in een glas frisdrank?!?!

Zo komt er tijdens de voedingstips sectie ook een heel hoofdstuk aan maaltijd plannen voorbij. Wat moet je bijvoorbeeld altijd op je boodschappenlijstje hebben staan, hoeveel fruit zou je nou eigenlijk moeten kopen voor het hele gezin, en wat is onmisbaar in de keuken.

En natuurlijk staat er een handig week menu in. Wat zeg ik… Week menu? Op ongeveer driekwart van het boek kun je een M A A N D M E N U vinden! Dus gewoon een hele maand, vol gezonde voedingen en tussendoortjes voor jou uitgewerkt! Het enige wat je hoeft te doen is ze inkopen en zelf maken (in 30-45 minuten). En sommige van die maaltijden zijn restjes van de dag ervoor, of dingen die je hebt kunnen invriezen. Als je dan nog niet weet hoe je een lekkere en gezonde eetstijl moet hebben, dan weten wij het ook echt niet meer…

Lifestyle tips & tricks

Gelukkig begint het boek niet met allerlei goedbedoelde dieet en voedingsadviezen. Want dat schrikt sommige mensen toch af. Maar er wordt eerst aandacht besteed aan de negen maanden die je hebt besteed aan het maken van het grootste wonder, en de maanden erna. Hoe kom je eigenlijk aan die extra kilo’s, moet je ze eraf willen, hoe snel krijg je ze eraf? Wat kun je het beste laten staan (calorieën knipper) en wat je toch eigenlijk niet mag vermijden.

Me time… Ook zo iets. En wat dacht van je genoeg slaap en al die andere dingen die belangrijk zijn voor een goede en gezonde levensstijl.

Een alles omvattend boek voor (de nieuwe) mama

Ben je dus toe aan een nieuwe levensstijl die je kunt doorvoeren in de rest van je gezinnetje. Waarin lekker eten, genoeg bewegen, gezonde voeding en meer centraal staan? Dan is dit een prima begin, en ook niet zo overweldigend als de meeste andere dieet boeken die ik heb gelezen.

Hierin staan de gewone ‘nuchtere’ adviezen die al jaren lang werken, en worden geen hypes gepromoot. Wat ik zelf grappig vind zijn de Vlaamse woorden die her en der gebruikt worden, door de Vlaamse schrijfsters van het boek. Gelukkig staan er voor de Hollandse dames met geen Vlaamse kennis ook de vertaling erbij, zodat je weet dat met de microgolven de magnetron wordt bedoeld.

Zelf zou ik zeggen dat dit ‘Mama dieet’ boek ook een prima kraam cadeau is.