Omdat onze kleine meid alweer twee weken oud is, hebben we binnenkort hét kraamfeest. Wat mij betreft dé ideale oplossing voor drukke, pas bevallen moeders, die meer te doen hebben dan 70 kraamvisites langs te krijgen. Ja 70, zoveel, als het er niet meer waren, hadden wij namelijk toen onze eerste (en enige) zoon geboren werdt. De laatste ‘kraamvisite’ kwam toen hij al bijna zes maanden oud was. Ze hadden dus net zo goed kunnen blijven voor zijn eerste verjaardag…. Maar goed dat is een ander verhaal. Na deze ervaring besloot ik het over een andere boeg te gooien. Want wie heeft er nou zin in elke keer, voor elke visite, het hele huis schoon te hebben, fris en fruitig eruit te zien en ook nog eens je (toen heftige) bevallingsverhaal opnieuw en opnieuw te moeten vertellen… O vergeet niet de beschuit met muisjes die je de keel uit komen, het feit dat een kraambezoekje, naar mate je baby ouder wordt, ook altijd langer duurt dan een half uurtje. Nou ik wist het wel. Dat zou ik NOOIT meer doen. Maar wat doe je dan?! Want je wilt natuurlijk wel alle familie, vrienden, kennissen en collega’s de kans geven even langs te komen, de baby te bekijken (liever niet vasthouden) en wat bij te kletsen. Dus besloot ik om bij de tweede een kraamfeest te geven. Iedereen in één keer op bezoek, één keer hectiek in huis, één keer heel veel drukte, één keer een baby die een onrustige nacht heeft en dan klaar. En dat beviel U I T S T E K E N D! Zo goed zelfs dat we dit bij alle volgende kinderen (ik besef me dat het nu klinkt alsof ik een hele horde kinderen op de bank heb zitten… wees gerust het zijn er ‘maar’ vier) een kraamfeest gaven.

Daarvan is kraamfeest nummer drie dus binnenkort een feit. De twee vorige kraamfeesten waren bij ons thuis, omdat het redelijk mooi weer was. Maar met een oktober baby durf ik de gok niet te nemen dat het zonnetje schijnt en we met z’n allen de tuin in kunnen. Ik denk dat we allang blij mogen wezen als het gewoon droog zou zijn, en nog niet vriest. Dus bij ons thuis is deze keer geen optie. Maar daarover in een volgende blog meer (want jaaaaaa, ik ga er gewoon een mini-serie van maken, want ik kan het ie-de-reen aanraden te doen).

Decoratie voor een budget kraamfeest

Natuurlijk kun je een kraamfeest zo groot en zo klein maken als je wilt. Daarom zal ik voor all blogs proberen zowel wat duurdere als budget tips te geven, zodat je aan de hele serie blogs wat hebt, wat je inkomen ook is. Als eerste gaan we het hebben over budget decoratie, want wie weet heb je wel helemaal niet zoveel budget nodig voor je kraamfeest als je dacht, na het zien en lezen van onze tips. Ik raad je wel aan om een bepaald thema te kiezen, of een kleuren schema, zodat je weet welke kant je op moet zoeken, wat bij elkaar past en je niet teveel een mis match krijgt van allerlei aankleding, in plaats van een toffe mix & match.

Houd het simpel

Klinkt misschien erg makkelijk, en dat is het ook. Versiering hoeft niet door het hele huis, en het hoeft zeker geen tientallen, dan al niet honderden euro’s te kosten. Even een kleine zoektocht op Pinterest levert bijvoorbeeld al snel super leuke ideeën op.

Pompom’s DIY

Zo kun je hele toffe pompoms kopen bij winkels als Action, Xenos, Søstrene Grene en Hema. Maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken van vloeipapier of crêpe papier. Zo maakte ik het eerste kraamfeest de pompoms allemaal zelf, en bespaarde daarmee op 10 pompoms ongeveer €10,- . Vloeipapier en/of crêpe papier kun je kopen bij onder andere de Action, en een werkbeschrijving van hoe je zelf makkelijk pompoms maakt zie je hier (easy does it!)

Slingers DIY

Slingers kun je ook heeeeeeel makkelijk zelf maken. Knip van een mooi gekleurd A4-tje stroken van ongeveer 20 cm lang (de korte kant van het papier dus). Maak hier aan elkaar loops van, en je hebt snel, goedkoop en gemakkelijk een toffe zelfgemaakte slinger in huis. Ik kreeg er veel vragen over, en het antwoord was zo simpel dat ik het haast niet durfde te vertellen. Waarschijnlijk heb je dit zelf ook wel eens op de basisschool zo gedaan. Door verschillende kleuren papier te gebruiken maak je al gauw toffe decoratie in je eigen stijl en smaak.

Ballonnen

Een feest zonder ballonnen is natuurlijk niet echt een feest. Maar een ballonnenhaag of boog is vaak erg duur om te huren. En dat had ik er zeker niet voor over. Een ballonnenboog maak je ook heel gemakkelijk zelf. Je zorgt voor een PVC  buis die groot genoeg is om onderdoor te kunnen lopen, en een heleboel ballonnen en touw/dun ijzerdraad. Het is even een priegelwerkje, maar binnen een uur (en wat blaas en knoophulp) heb je een eigen ballonnenboog staan, die je geen € 80,- heeft gekost, maar maar € 10,-

Je kunt er ook voor kiezen om ballonnen in kleinere trosjes op te hangen. Ballonnen stuk voor stuk ergens in de kamer ophangen geeft vaak niet het gewenste effect. Het staat kaal, er is geen samenhang en bovendien ook nog eens extra veel werk. Een trosje van 4-5 ballonnen geeft meer volume, trekt de aandacht genoeg, maar is niet te opdringerig, en je hebt er dan voor een gewone woonkamer vaak maar een stuk of 6 van nodig.

Wat ook erg leuk is, is om doorzichtige ballonnen te kopen, waarin je zelf confetti doet. Dit kan natuurlijk in babyblauw en biggetjes roze, of een heel andere kleur die perfect bij je thema past. Let er wel op dat doorzichtige ballonnen redelijk aan de prijzige kant zijn. Bij de HEMA kocht ik trouwens voor een verjaardag doorzichtige ballonnen met confetti voor niet al te veel geld. Alleen zat hier de confetti in verschillende kleuren dus al in. Je zou het eruit kunnen halen en zelf andere confetti erin kunnen doen om kosten voor de doorzichtige ballonnen te besparen (want doorzichtige ballonnen los kopen online of in een feestwinkel, kan nog wel eens duurder uitpakken dan je denkt). De HEMA ballonnen legen en weer zelf vullen kan dus een prima budget oplossing zijn.

Decoratie voor een kraamfeest met een iets grotere portomonnee

Natuurlijk kun je alle bovenstaande DIY”s gebruiken om je feest aan te kleden, of je koopt de pompoms, slingers en andere decoratie bij een winkel. Hiervoor zijn online veel leuke shops, maar ook in de ‘gewone winkelstraat’ kun je genoeg leuke dingen vinden. Onthoud dat je een thema of thema kleuren hebt om het jezelf makkelijker te maken.

Bye rode loper, hello baby-loper

Wie wil er nou niet eens over een heuse rode loper lopen? Het voelt niet alleen alsof je belangrijk bent, maar het is een toffe binnenkomer. Iedereen weet gelijk dat hier een hip feestje gaande is. Maar hoe tof is het om een roze loper of een blauwe loper te hebben als entrée voor je kraamfeest?! Je kunt ze huren via het internet, of zelfs kopen (mocht je van plan zijn een horde kinderen te krijgen, of het uit te lenen aan vrienden, dan kan het goedkoper zijn).

 


© Shutterstock