Je kent vast wel ‘de bucket list’. Een soort lijstje met dingen die je graag nog wilt doen in je leven. Maar wij maken dit jaar een Live List. Een lijstje met dingen die wij leuk vinden om te doen, dingen die ons leven nog leuker maken en die ons soms uitdagen! Vandaag laten we je zien hoe jij een Live List maakt, en vertellen je waarom eigenlijk elk gezin een eigen Live List zou moeten hebben.

Een wat voor list?!

Een Live List. Eigenlijk een soort lijstje met een aantal doelen en dingen die je graag wilt doen. Het allerbelangrijkste is, alles mag, alles kan en iedereen doet mee! Dus pak een groot vel papier, of een whiteboard en schrijf alles op wat iedereen zegt.

Dus als één van je kids roep dat het een achtbaan in de tuin wil maken, schrijf je dat gewoon op (ook al weet je dat dat waarschijnlijk toch niet gaat gebeuren). Probeer ook om voor iedereen één ding op te schrijven waar ze dit jaar beter in willen worden. Het is dus absoluut niet een goede voornemens lijstje, want je neemt het hele jaar om zoveel mogelijk dingen af te strepen en zoveel mogelijk plezier te maken met je kids. Ervaringen om nooit te vergeten en tijd die je samen met elkaar hebt doorgebracht. Alles mag, en later kun je altijd nog dingen wegstrepen of wissen.

Waar wil je beter in worden?

Onze kids mochten allebei zelf kiezen waar ze beter in wilden worden dit jaar… Zoonlief besloot dat hij zonder bandjes wilde zwemmen, en dochterlief wilde kunnen ‘balletten’. Hmmm dat eerste gaat wel lukken omdat we een abonnement hebben bij een zwemparadijs, waar we dus regelmatig heen kunnen. Maar een dochter die wil balletten moeten we even gaan bekijken. Maar goed, dat is iets waar ze in willen groeien. Zelf had ik voor hun beiden in gedachten om goed te kunnen fietsen (zonder zij wieltjes dus 😉 en dat vonden ze ook wel een goed idee. Voor hun allebei dus twee dingen op de Live List.

Wat wil je leren?

Zoonlief wilde graag Engels leren (ahum… dat krijgen ze toch pas in groep 5?! ) en dochterlief wil nu kunnen lezen. Nee, niks leren, gewoon nu met vier jaar kunnen. Als haar grote broer het kan, dan moet zij dat natuurlijk ook kunnen. Nou goed, vooruit. We willen haar best een handje helpen. Gelukkig kregen we laatst een super leuk interactief boek van TipToi, om letters te leren, dus kan ze daar mee aan de slag. En wie weet leest ze dan wel net als zoonlief nog voor ze vijf jaar is. Niet dat dat een doel voor ons als ouders is, maar ze vind het zelf leuk om letters te leren, dus we gaan lekker met haar eigen tempo mee.

Engels leren ze prima door naar Peppa Pig (in het Engels) te kijken, en af en toe gewoon Engels praten thuis. Dat mag wel op de Live List blijven.

Wat wil je graag doen?

Dit kunnen hele grote maar ook hele kleine dingen zijn. Zo vragen de kinderen al eeuwen waarom ze altijd naar bed moeten als wij dat zeggen. Dus mochten ze vorige week zondag om de vakantie in te luiden zo laat opblijven als ze wilden. Ik had verwacht dat het een uurtje of 22 zou worden, maar om 0:00 uur waren ze nog druk aan het spelen met de LEGO. Dus hebben we ze heel subtiel gewezen op dat ze al heeeel lang speelden en toen wilde ze wel naar bed gaan. Mijn motto is , baad het niet dan schaadt het niet.. Of in ieder geval.. Wat kan het voor kwaads, om je kinderen één keer in de vakantie laat naar bed te doen, of om een keertje ze op de bank te laten eten (hier dus ook zo’n suuuuuuuuuuuper bijzonder iets!) of een keertje drie keer naar een speeltuin te gaan op een dag. Zoals je ziet hoeven de items echt niet heel groots of duur te zijn. Kinderen hebben vaak genoeg ideeën over wat ze leuk vinden en wat ze graag willen doen.

Brainstormen maar!

Ik ben echt heel erg benieuwd hoe jullie Live List er uit zal zien. En had je er ook van gehoord?! Let me know in de comments. Binnenkort zal ik via Instagram of Facebook wel onze Live List delen. Een Live List hoeft trouwens helemaal niet perfect en af te zijn. Je kunt gewoon gedurende het jaar aanpassen. Onthoud, alles mag en alles kan!

 

We wensen je een super fijn jaar toe, met mooie herinneringen en leuke momenten om met het hele gezin te vieren!