Regelmatig krijgen we de vraag of we huisdieren hebben, en als het antwoord dan negatief is, dan worden de meeste reacties ook al wat negatief.. Want kinderen hebben en geen huisdieren. Dat is toch zielig! Nou zijn dieren natuurlijk hartstikke pluizig en donzig en schattig, maar voor ons geen huisdieren, tenzij ze misschien Guppie & Bluppie heten. En dit is wel precies waarom..

1. Het bespaart tijd

Ik vind het heel nobel hoor, huisdieren. Je geeft ze alle liefde, en aandacht en je loopt met je viervoeter vier keer per dag een rondje. Dat is bovendien nog gezond ook. Ik snap het! Maar ooit bedacht hoeveel tijd je kwijt bent aan je huisdier? En dan niet alleen uitlaten, maar een kattenbak verschonen, een hond wassen, ermee moeten spelen.

Als we nou geen kids hadden dan zou ik misschien denken dat ik tijd over had voor een dier. Maar met drie kids en een vierde onderweg, zou ik het niet eerlijk vinden tegenover de kids om tijd van hun weg te halen om een huisdier op te voeden.

2. ‘Ik laat de hond wel uit’, de eerste drie keer

Mijn dochter probeert vooral nog wel eens om ons om te kopen, toch een hond in huis te nemen. ‘Ik laat hem wel uit’, en wie gaat het dan doen als je op school bent, is mijn vraag. Nou dan zal de hond wel even wachten op haar. Niet dus.. Ik denk dat de meeste ouders in dit eeuwenoude liedje trappen. De kinderen zullen wel voor het huisdier zorgen, ja ze zullen het elke dag uit laten en eten geven. Ze zullen de kom verschonen en de haren weghalen met de stofzuiger. Maar we weten allemaal dat we dat als kind zelf ook niet deden… Ja vast wel een paar keer. Maar niemand heeft ooit de 100% verantwoordelijkheid voor zijn of haar huisdier gehad als kind. En precies daarom trap ik niet in deze grap.

Mijn dochter gaat misschien wel de hond uitlaten, maar er zullen meer dan genoeg momenten zijn waarop die taak bij mij terecht komt. Laten we het ook maar helemaal niet hebben over hondenharen die ik de hele dag moet opzuigen, of wat dacht je van zo’n beestje zindelijk maken… Nee vier kids uit de luiers helpen is voor mij voldoende om af te kicken op zindelijkheidstraining 😉

3. Het bespaart geld

Mijn belangrijkste punt heb ik voor het laatst bewaart. Maar het bespaard gewoon geld. Zo’n beesie moet af en toe naar een dierenarts, en ik schrok laatst toen iemand me vertelde dat ze € 400,- kwijt was voor een bezoekje (zonder operatie ofzo). Ik bedoel, dat is voor ons meer dan een maand aan eten hoor. Nu kan het zijn dat er mensen ruim in het geld zitten, en dan best wel een kostenpost erbij kunnen hebben.

Maar hoevaak zitten er niet mensen in de diepe schulden, en hebben ze wel drie katten en een hond. Nee dat ze dan zelf minder eten hebben is dan de oplossing. Maar ik vind het niet de kosten waard. Nu kun je natuurlijk wel geld besparen met goedkoop dierenvoer, of goedkoop hondenspeelgoed te kopen en door zelf de hond te knippen in plaats van in een salon. Maar je zult er altijd rekening mee moeten houden dat dieren alleen geld kosten. Ze leveren (haast) nooit geld op. En dat is op zich prima, als je het als een hobby beschouwd. Maar voorlopig hebben wij genoeg andere hobby’s en bezigheden waar we ons geld liever aan besteden.

4. Op vakantie leuk, maar hoe dan?

Als wij met ons gezin (vroeger) op vakantie gingen, dan gingen de katten altijd mee. Aan zo’n lijntje aan een haring in de grond, want loslopen mocht of kon niet. De meeste vakantie plekken zijn niet erg diervriendelijk, en als je ze erop uitzoekt, dan kosten ze je een lieve duit meer. Om maar niet te spreken over wat je kwijt bent als je een huisdier in een pension moet doen.

Wij hebben geen familie of vrienden in de buurt wonen die op onze huisdieren zouden kunnen passen. Dus zouden we dan ook niet meer op vakantie kunnen. Of in ieder geval niet meer zomaar spontaan even. Of voor drie weken naar de andere kant van de wereld.

 

Nu ben ik benieuwd of jullie tips hebben of tegenargumenten om juist wel een huisdier te nemen. Laat maar horen

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud