Heb jij kids in de leeftijd waarin ze steeds wat zelfstandiger worden? Zelf naar de voetbal training, of spelen bij een vriendje. Dan zijn ze waarschijnlijk ook toe aan een heuse eigen mobiele telefoon.

Waar ik heel stoer op mijn dertiende met een megaaaaa koelkast met antenne (!) rondliep te pronken, heb je tegenwoordig natuurlijk veel meer opties. Maar wat is nou de juiste? En hoelang mogen ze eigenlijk op hun mobiel zitten. Wat is nou normaal? Vandaag geef ik je een klein stukje ‘mobiel opvoeden’ waarin je natuurlijk met je kind helemaal zelf bepaald welke tips je wel en niet opvolgtĀ ( šŸ˜‰ )Ā 

Hoe oud moet een kind zijn voor een mobiele telefoon?

Heel simpel. Wanneer jij je kind genoeg vrijheid hebt gegeven om zelf rond te bewegen, en in contact met ze wilt kunnen zijn. Uh ja… Dat is natuurlijk wel heel kort door de bocht.
Maar laatst stond er een buurjongetje van net zes heel trots te vertellen dat hij al een telefoon had, en waarom zoonlief nog niet…. Omdat mama altijd bij hem is, dacht ik snel. Maar dat is natuurlijk niet zo. Maar nog vaak genoeg is hij gewoon onder moeders vleugels, en heb ik hem in het zicht, of het telefoonnummer van de moeder van het kind waar hij speelt.

Gaat je kind nu steeds vaker zelf naar de voetbal, of moet hij wel eens boodschappen doen, of mag hij wel een keertje thuisblijven terwijl je zelf naar het winkelcentrum gaat, dan wordt de tijd toch rijper om je kind van een communicatie middel te voorzien.

Meestal ligt die leeftijd rond een jaar of 10/11. Natuurlijk verschilt dit helemaal per kind, per situatie en per gezin, ik zeg dus absoluut niet dat een kind van 10 altijd met een mobiel zou moeten lopen, of dat je een kind van 8 helemaal niet een mobiel zou moeten geven, het is slechts een indicatie middel.

Ook bekijk je natuurlijk per kind hoe goed het kan omgaan met verantwoordelijkheid. Koop je een iPhone SE of een nog nieuwer model? Kijk eens naar een goedkoop telefoontje met een prepaid kaartje vind je voor nog geen ā‚¬15,- bij de meeste telefoon winkels wel. Dit geeft ook minder problemen met het kwijt raken van de telefoonĀ (het zijn en blijven kinderen, laten we dat niet vergeten)Ā en de kosten kunnen niet de pan uit stijgen, want bel tegoed op is op. Dus kan je kind niet eens omgaan met zijn gymtas (mee nemen, niet kwijt raken etc.) dan is het waarschijnlijk nog niet de juiste tijd om aan een telefoon te beginnen. Of in ieder geval een goedkope mocht het dan toch echt nodig zijn.

Hoelang mag een kind op een mobiele telefoon?

Volgens mij is elke minuut achter een scherm er eentje teveel voor jonge ogenĀ (en ja, ook voor ons grote mensen is eigenlijk elke minuut er eentje teveel).Ā Voor kinderen die hun telefoon alleen gebruiken voor nood situaties zou ik geen limiet instellen. Maar voor puberende schoolkinderen die via whatsapp hun huiswerk kunnen opvragen en voor hun werkstuk halve dagen op het internet ‘moeten’ rondstruinen, is een scherm-limiet eigenlijk wel een must. Er bestaan trouwens ook gewoon telefoons en apps die het gebruik van een bepaald programma gewoon op tijd kanĀ instellen. Op bijvoorbeeld de iPad gebruik ik nog wel eens de ‘begeleide toegang’. Dit is gewoon in het systeem gebouwd, en ik kwam er een keer toevallig achter toen ik de home knop drie keer achter elkaar in drukte. Je kunt hier kiezen hoelang het programma mag draaien, of er ergens anders heen gedrukt mag worden, of de home knop gebruikt kan worden, het volume en ga zo maar door. Dit zorgt ervoor dat als ze een keer op de iPad zitten ik zeker weet dat er niet op internet gesurfd wordt, advertenties geklikt of nieuwe in-app aankopen worden gedaan, zonder mijn medeweten.

girl-1328416_960_720

Elk kind zou gewoon ’s avonds voor het slapen gaan zijn telefoon bij de ouders moeten inleveren. Er is gewoon absoluut geen reden om een telefoon mee naar bed te moeten nemen, dus even streng wezen hier. Het excuus dat het als wekker wordt gebruikt, knikker je zo in de prullenbak door een old school wekker te kopen die je niet op snooze kan zettenĀ (komen ze tenminste een keer op tijd op school aan).

Kinderen van 8-10Ā jaar zouden niet meer dan 30 minuten per keer en maximaal 1 uur per dag achter een scherm moeten doorbrengen.
10-12 jarigen niet meer dan dan 1,5 uur (waarbij schermtijd op school ook mee telt, zoals iPads en Digi borden)
12-14 jaar niet meer dan twee uur
En jongeren van 14-16 jaar echt niet meer dan 3 uur per dag.
Ik vind dit zelf nogal aan de hoge kant, en zou het liefst zien dat onze kids zo min mogelijk schermtijd hebben.

En vertel… Hoelang mag jouw kind achter een schermpje zitten?