Met de komst van onze vierde kleine, is het de hoogste tijd om de indeling van de kamers eens onder de loep te nemen. Momenteel slapen de oudste twee (zoon van zes, en dochter van vier jaar) bij elkaar op de kamer in een stapelbed, en slaapt de jongste van tien maanden in haar eigen kamertje. Maar daar komt straks natuurlijk nog een baby bij. Dus bedacht ik het volgende…. We geven de oudste twee een eigen kamer, en de twee kleintjes komen bij elkaar op de kamer. Dat betekent dus wel dat we twee extra bedden nodig hebben. Eén voor de baby en één voor dochterlief van vier jaar, want die sliep in het stapelbed, dat nu naar haar grote broers kamer gaat. Maar wat voor bed is nou handig? Ik kreeg het sublieme  (vond ik dan  😉  idee om haar een hoogslaper of halfhoogslaper te geven. Haar kamer zal waarschijnlijk niet zo heel groot worden, en er moet natuurlijk wel genoeg ruimte over blijven om lekker te kunnen spelen. En met zo’n hoogslaper heb je in één klap meer speelruimte!

Een slaapplek waar je ook kunt spelen

Ook al raden sommige opvoed-goeroe’s aan om geen speelgoed in de slaapkamer te hebben, wij gaan gewoon lekker tegen dat advies in. Want een woonkamer vol speelgoed van (straks) vier kinderen in hele verschillende leeftijdsfases lijkt mij een nog veel slechter idee. Ik zie al helemaal hoe onze derde rond kruipt tussen de Lego’s en van allemaal even proeft welke kleur ze zijn, en wij maar hopen dat ze niks doorslikt. Of dat de grote kids weer met alle lawaaierige babyspeelgoed de DJ gaan uithangen (en ja, dat doen ze echt met de Chicco speeltafel van onze jongste!) . Nee, ik hou er wel van om al het speelgoed boven te hebben. Maar met een kleine kamer heb je natuurlijk niet al teveel opbergruimte. Of je doet een mega kast in de kamer, en houdt helemaal geen ruimte meer over om te spelen. Dus daarom leek mij het een prima idee om de slaapplek wat op te hogen, zodat het hele gedeelte vloer onder het bed vrijkomt om lekker te kunnen spelen.

Veiligheid boven alles

Natuurlijk moet je wel kijken of jouw kind toe is aan een hoog bed. Een trappetje opklimmen overdag is natuurlijk iets heel anders, dan een trappetje afgaan als je ’s nachts in het donker af moet, omdat je nodig moet plassen…. Ook moet het bed gewoon aan alle kanten een rand hebben zodat je kind niet uit het bed rolt. Gelukkig zijn bijna alle hoogslapers zo gemaakt, dus hoef je niet heel hard te zoeken. Ik keek even rond bij Lionshome want ze hebben daar echt mega veel keus. Van de wat duurdere merken tot bedden die iets beter in ons budget vallen. We zijn er nog niet helemaal uit, maar het wordt waarschijnlijk een half hoogslaper, in plaats van een echte hoogslaper. Ze gaat onder een schuin dak slapen, en dan wordt een hoogslaper wel erg krapjes. Maar als het goed is kan ze gewoon lekker onder het bed spelen. Zo groot is ze nog niet, en ze zitten altijd op de grond te spelen en niet echt veel staand.

Opbergruimte in een kleine slaapkamer

Nu weten jullie inmiddels dat haar kamer waarschijnlijk niet zo heel groot zou zijn, dus we moeten even creatief omgaan met de opbergruimte. Ik zat zelf te denken aan een leuke opbergkist, of een soort opbergbankje. Zo’n ouderwetse dekenbank alleen dan een maatje kleiner. Heeft ze gelijk een fijn leesplekje en kan daar ook weer wat speelgoed in. Daarnaast heb ik laatst via ReShopper een hele fijne Lego Brick bak gekocht, en die zijn stapelbaar en super hip! Dus ik denk dat er daar nog wel een aantal meer van komen. Ze zijn echt heel handig en mooi vormgegeven. Maar goed, het duurt nog even, en ik was sowieso van plan het speelgoed terug te brengen naar een kleinere omvang. Dus zoveel opbergruimte zullen we niet nodig hebben.

 

 


© Ikea