Het gehuil bleef maar doorgaan. Troosten hielp niks. Voeding gehad, schone luier, geen kramp, niet ziek, niet moe, nee de ogen wagenwijd open zelfs! Dagen die normaal gesproken maar 24 uur duren, leken bijna een week te zijn.

Céline (20 jaar) was al jong getrouwd en kreeg niet veel later een prachtige dochter. De bevalling was zwaar, maar toen haar dochter eindelijk ter wereld kwam, was Céline ontzettend blij. Maanden had ze uitgekeken naar de komst van haar prinsesje.
Dat ze nog geen drie weken later op het punt stond om haar prinsesje van het balkon te gooien, twee verdiepingen naar beneden had niemand gedacht…
huilbaby from hell

‘Het begon met een beetje gehuil wanneer May honger had, of gepoept had. De dag erna was het huilen de hele nacht al aan de gang geweest. Je kon May niet neerleggen als ze sliep, want ze werd gelijk weer wakker, en dan begon het allemaal weer van voor af aan. Ik legde haar wel dertien keer aan de borst, om haar stil te krijgen. Ze dronk dan wat en viel in slaap. Mijn armen waren helemaal lam, ze trilden heel erg, maar gelukkig kon ik me met wat kussens wel redden. We, Johan en ik, dachten dat het misschien een inhaal spurt zou zijn, omdat ze de dag ervoor niet veel had gegeten. Toen de kraamverzorgster kwam was May heel tevreden aan het slapen ’s ochtends. Net als wij. Eindelijk had ik haar om half zeven in de ochtend weg kunnen leggen zonder dat haar gehuil opnieuw begon. Die arme kraamverzorgster stond een half uur op de deurbel te drukken voor één van ons haar hoorden.’

May was niks aangekomen, ze was juist afgevallen

‘Johan legde haar uit dat May veel had gehuild en hartstikke veel honger had. Dus met het dagelijks wegen kregen we een zware dobber. May was helemaal niks aangekomen! Sterker nog, ze was juist afgevallen. Met stomheid geslagen maakte we haar snel wakker en gaf ik haar weer de borst.
Zeven dagen en lange nachten was ik haar aan het voeden alsof mijn leven er vanaf hing. May vroeg veel en vaak om de borst, maar ik dacht dat het kwam omdat borstvoeding op aanvraag was.’

‘De echte ellende begon toen de kraamverzorgster weg was. May besloot nu om niet alleen te huilen wanneer ze honger had, maar ook als ze moe was, boos was, alleen maar mama wilde, niet stil wilde zitten, op een arm gewiegd worden. Ze wist precies wat ze niet wilde, en dat was slapen. Ze huilde ongeveer 19 (!) uur per dag en sliep gemiddeld vier uur per dag. Wat er op neer komt dat ook ik alleen maar vier uur per dag sliep. Dat laatste hoorde ik wel meer, dat moeders gebroken nachten hadden. Maar ik had ook een gebroken hart. Waarom huilde May zoveel. Waarom leek ze zo ongelukkig? Toen we na drie weken naar het consultatie bureau gingen kaartte Johan en ik de huil kwestie aan.
“Ja maar Céline, alle baby’s huilen. Dat is normaal, het wordt vanzelf wel weer minder”, was het besliste antwoord van de kinderarts. Ze zal wel hebben gedacht, daar heb je weer zo’n tienermoeder die van niks weet, en er achter komt dat het soms toch wat zwaarder kan zijn dan je denkt. “Als May krampjes heeft, dan moet je haar even over haar buik aaien.”

Baby’s huilen nou eenmaal. Dat is normaal en wordt vanzelf wel weer minder

Nog zo’n geweldig advies waar we niks aan hadden. Het gehuil werd erger en erger. Het zachte ‘jonge kitten gepiep’ ging namelijk over in een echt baby huil. Om niet veel later te transformeren in een oorverdovend gekrijs van woede en frustratie.
Johan was ondertussen weer aan het werk gegaan en de hele verzorging en het huishouden kwam op mijn bord terecht. Nou ja, het huishouden stond stil. Ik was allang blij dat ik om 12:30 uur een broodje als ontbijt naar binnen kon stouwen tijdens het voeden.’

Ik ben bang dat ik haar naar beneden ga gooien!

‘May was vijf weken toen ik Johan in tranen opbelde op zijn werk. Of hij wel nu onmiddelijk thuis wilde komen! Na al die uitputtende dagen en nachten, het zelf weinig slapen, en mijn uitgeputte lichaam, was ik op. Het gehuil kon ik niet meer aan. Ik kreeg de neiging om May even goed te schudden en in haar gezicht te schreeuwen dat ze nu moest ophouden met krijsen. Uit onmacht had ik haar al een pets op haar billen verkocht, wat alleen maar resulteerde in een nog harder gekrijs, en een schaamte gevoel van hier tot Tokyo. Ik stond tijdens het telefoon gesprek op het balkon met May in mijn armen.
“Schat, als je nu niet thuis komt doe ik May wat aan! Ik kan het niet meer, ze moet ophouden en stil zijn. Ik ben bang dat ik haar naar beneden ga gooien”

Johan kwam gelijk naar huis en heeft May van me overgenomen. Hij was ontzettend kwaad en begreep niet dat ik als moeder zoiets kon bedenken! Om je eigen kind twee verdiepingen omlaag te laten vallen. Expres. Zijn onbegrip maakte mij alleen maar meer kwaad en teleurgesteld. Johan nam May in haar maxicosi mee en reed met haar een paar rondjes tot ze sliep. Thuis gooide ik vier borden kapot, sneed mezelf per ongeluk aan de scherven en heb wel een kwartier op de grond zitten te janken. Niet van de pijn in mijn handen, maar de steken en het snijden in mijn hart. Ik had gefaald! Al mijn goede opvoed voornemens waren overboord gegooid. En ik had bijna mijn eigen kind vermoord. Ik moest wel de slechtste moeder ter wereld zijn. Ik was bang dat als ik dit zou vertellen op het consultatie bureau die week, dat May van ons zou worden afgepakt, en ik zou worden opgesloten in een gesticht of een politie cel.

Ik was bang dat May van ons zou worden afgepakt, en ik zou worden opgesloten in een gesticht of een politie cel

Toen de kinderarts vroeg hoe alles ging, repte ik geen woord over May’s huilen, maar vroeg alleen over haar vele voedingen. May groeide goed dus er was niks met haar aan de hand… Drie dagen later belde ik toch de huisarts op om te melden dat onze dochter wel heel erg veel huilde, en dat de kinderarts ons de eerste keer niet serieus leek te nemen. Maar ook de huisarts vond dat baby’s nou eenmaal soms iets meer huilen dan normaal gesproken. Dat dat normaal is dat baby’s huilen en dat als ze goed groeide er niks aan de hand kon zijn.

Op een internet forum vroeg ik voorzichtig of er meer moeders waren met baby’s die veel huilden. Ik vertelde niks over onze ‘balkon scène’ maar al gauw las ik dat ik niet de enige was, met een ongelukkig kind. Moeders kwamen al snel met dat ze gillend gek werden, uren rondjes reden in de auto of hun kinderen even kwijt konden bij hun ouders.
Die luxe hadden wij niet, omdat onze ouders honderden kilometers bij ons vandaan woonden. We waren net verhuisd en hadden niet veel vrienden. Aan Johans collega’s hadden we in dit geval ook niet veel. Ik moest het dus echt alleen doen. Eén keer heeft Johan een dag vrij genomen omdat hij ziek was. Dat was toen May al bijna vijf maanden oud was. Toen pas kwam hij erachter dat ik echt al vijf maanden in een hel zat. Hoe emotioneel uitputtend het geluid van baby gehuil is. Dat je lichaam gewoon op is na uren te lopen en te wiegen. Met zijn griep is hij toen naar het winkelcentrum gegaan en heeft een grote bos bloemen gehaald voor me. De bloemen waren prachtig, en het was een gebaar van excuses. De tranen (die toch al niet ver waren) kwamen en ik stortte huilend in, en daar lagen we samen op bed. May huilde in de andere kamer, maar we lieten haar even liggen. Ze zou toch niet echt stoppen als we wel kwamen.’

Ze kwam na zes maanden nog steeds voor drie voedingen per nacht. Maar we waren al lang blij dat ze tussen de voedingen door sliep.

‘Pas na zes en halve maand werd het gehuil van May minder en minder. We hadden in één keer een hartstikke lief en tevreden kind. Ze kwam ’s nachts nog wel drie keer voor een voeding, maar we waren al lang blij dat ze tussen de voedingen door gewoon sliep.
Ondertussen zijn we al ruim twee jaar verder en kan niemand in de omgeving zich voorstellen dat May een baby from hell was. En Johan en ik, kunnen niet meer geloven dat ik ons prachtige kind bijna van het balkon naar beneden had laten vallen. Soms denk ik aan een tweede kindje, omdat we het zielig vinden voor May als ze enigst kind is. Maar ik durf het niet aan om nog een huilbaby te krijgen.’


Volgende week vind je hier een artikel over huilbaby’s. De do’s en de dont’s omtrent huilbaby’s. Herken jij je in dit verhaal en heb je gelijk hulp nodig? Aarzel dan niet en neem contact op met de huisarts of de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis. Artsen hebben vele malen liever dat een kind veilig in het ziekenhuis is, zonder dat het ziek is, dan dat zij een kind moeten behandelen omdat een vader/moeder het gehuil niet meer aankon.