We wonnen kaartjes voor het IJsbeeldenfestival in Zwolle! Dus hup, in de auto en op weg (met oma en dochterlief van 3 jaar) naar deze Hanzestad. Het IJsbeeldenfestival is redelijk makkelijk te vinden. Het zit gelijk naast het station en parkeren kan tegenover het festival. Jammer was wel dat alle twee de parkeergarages vol zaten toen we aankwamen (en dat om 11:00 uur ’s ochtends al!) dus we moesten even uitwijken naar een parkeerterrein zo’n 500 meter verderop. Maar even een korte wandeling en we waren er. Gelukkig hadden we e-tickets en konden we redelijk snel doorlopen. De lange rij dranghekken leken wel even wat angstaanjagend (zouden er echt zulke lange wachtrijen zijn geweest?) maar we konden lekker doorlopen. Voor de ingang van het IJsbeeldenfestival stonden nog een aantal levensgrote dinosaurussen te brullen en grommen. Een kort voorproefje van het nieuwste themapark in Zwolle, ‘ Dinoland‘, dat halverwege 2016 de deuren opent. Omdat er zo’n 15 mensen tegelijk naar binnen mochten, moesten we eventjes vijf minuten wachten maar gelukkig waren de dinosaurussen daar om ons te vermaken.

IMG_1042

De ijssculpturen, een reis om de wereld

IMG_1048 Binnen is het koud! Oké, natuurlijk had ik dat kunnen verwachten, maar dat we zelfs met sjaal en handschoenen aan het ontzettend koud! Het was dan ook maar -8 graden, dus misschien was een maillotje onder onze broek wel handig was.

IMG_1060

IMG_1064

IMG_1066

IMG_1067De ijssculpturen (want zo heten die ijsbeelden dus)  zijn prachtig verlicht met gekleurde lampen waardoor het vakmanschap extra wordt benadrukt. Natuurlijk mag je niet de ijssculpturen aanraken (smelt smelt) maar in sommige sculpturen mag je staan, zitten en zelfs glijden! Dus altijd al een mummie willen zijn? Of in een ijskoude tuktuk willen zitten? IMG_1075Het aller coolste is natuurlijk wel de ijsglijbaan (in de vorm van een kever-achtig wezen). Voor de veiligheid liggen er wel antislip matten op de ijs treden, en de glijbaan glijdt niet zo hard als ik hard verwacht, maar cool ishet wel! Wie kan nou zeggen dat ie van een glijbaan gebouwd uit ijs is geweest!IMG_1081Wat wel jammer was, is dat er veel mensen waren, en je dus letterlijk van sculptuur naar sculptuur schuifelde, wachtend tot iedereen een foto had gemaakt. Na een half uurtje schuifelen, verwonderen en bibberen was daar alweer het einde. Het was allemaal wat kleiner/korter dan verwacht dus.

IMG_1071

Horeca plein en attractiesIMG_1097

Na de donkere (met mooie verlichting op de sculpturen) expositie, kom je terecht in de grote hal, waar je terecht kan voor wat lekkers en ontspanning. En geloof mij, een kop warme chocolade of een bordje hete snert gaat er echt wel in na een half uur in -8 graden rondgelopen te hebben.IMG_1090Genoeg ruimte omte zitten, en voor de kids is er een echte Oud Hollandse draaimolen waar ze gratis in mogen. Ook een andere kermisattractie vermaakt de kids voor nop, en voor € 5,- kun je eendjes vissen en mag je kiezen uit alle prijzen uit de kraam.

IMG_1091

Iets verder in de hal staat nog een grote plek waar je kinderen zich uit kunnen leven met de LEGO bakken die er staan. IMG_1087Naast het horeca-plein zit ook nog een fotostudio waar je ijsberen kunt knuffelen, en oog in oog staat met een zeeleeuw. Je gaat staan op een ijsschots en tegenover je wordt diezelfde ijsschots geprojecteerd maar deze keer met een ijsbeer die nieuwsgierig naast je komt staan. Of een stel pinguins dat gekke streken uitvoert. Orka’s die voor je langs zwemmen en een zeeleeuw die je kunt ‘aaien’ en ‘knuffelen’. Voor € 5,- koop je een gave foto, die je trots kunt showen aan je familie (‘zijn jullie naar de Zuidpool geweest??!’). 

IJsbeeldenfestival: cool of niet cool?

We vonden het ijsbeelden festival zeker cool, maar niet om de juiste redenen… Helaas is het toch echt niet geschikt (vinden wij dan) voor jonge kids. Misschien dat het voor kinderen vanaf een jaar of acht leuk is, maar dan nog betwijfelen we een beetje of dat half uurtje rondkijken de moeite (en het geld) waard is. Want je betaald per volwassene € 13,50 (er zijn trouwens wel veel kortingscodes en acties te vinden online) en € 8,50 voor kids vanaf 4 jaar.

Het horeca plein en de foto studio zijn trouwens ook de bezoeken zonder toegangskaartje. Mocht je dus in de buurt van Zwolle wonen dan kun je daar gewoon eens naar binnen gaan voor een leuk overdekt (en iets warmer) uitje.

We hebben gelukkig geen last gehad van lange wachtrijen, maar in de kerstvakantie was de wachtrij 1,5 uur (!) lang. Toch een populaire dagbesteding in de vakantie.

Wat we dan wel weer top vinden, is hoe mooi de sculpturen waren, de gratis attracties en de fotostudio heeft onze dochter wel 10 minuten laten verwonderen (waar kwamen die ijsberen en orka’s nou vandaan?!). 

Het weekend na het sluiten van het festival (zaterdag 6 en zondag 7 februari) is het speciaal geopend voor visueel gehandicapten. Ontzettend gaaf initiatief want op deze manier kunnen ook blinden (om het beestje maar een naam te geven) en slechtzienden genieten van de ijssculpturen. Misschien nog wel een coolere manier dan de andere bezoekers. De ijssculpturen mogen dan worden betast en goed ‘bekeken’ worden. Hoe gaaf moet zo’n ervaring zijn! Heb je dus visueel gehandicapten in de familie of vriendenkring, dan zouden we dit zeker aanraden!

Ben jij ook naar het IJsbeeldenfestival geweest? En wat vond jij er van?