Het is niet alleen belangrijk om je gezin winterklaar te krijgen. Maar met het koude weer wat nu is begonnen, is het van groot belang om je tuin winterklaar te maken zodat je in de lente met minimale middelen snel weer van de tuin kunt genieten. Niets is zo vervelend dan dat je mooie meubels, planten en bloemen het koude weer niet overleven. In dit artikel deel ik een aantal praktische tips met je om de tuin winterklaar te maken, lees je mee?
Planten en grond beschermen
Sommige planten kunnen niet tegen ernstige vorst. Het is daarom belangrijk om deze planten te beschermen tijdens de winter. Dit kun je doen door bescherming te bieden door bijvoorbeeld gaas of een vliesdoek over de planten te leggen. Dit beschermt ze tegen de harde wind en ergste kou. De grond beschermen kan op een simpele manier, door het blad wat naar beneden is gevallen. Het blad biedt een beschermlaag voor de grond. Haal dus niet al het blad weg, maar zorg dat er een deel de grond blijft beschermen.
Vogels voeren om je tuin diervriendelijk en winterklaar te krijgen
Misschien denk je hier niet direct aan als je bezig bent met de tuin winterklaar maken, maar zorg voor een aantal veilige plekjes voor de vogels. Vogels hebben in de winter meer moeite met het zoeken van eten, zorg daarom altijd voor een aantal vogelhuisjes met wat pitten en zaadjes. Je kunt de vogelhuisjes het best wat hoger ophangen of een vogelhuis op een standaard neerzetten, zo voorkom je dat ze ondergesneeuwd worden.
Beschermhoezen voor je meubels
Je prachtige tuinmeubels wil je natuurlijk ook goed beschermen tijdens de winter. Zorg daarom altijd voor goede beschermhoezen. Want niet alleen je planten moeten beschermd worden, ook je meubels. De beschermhoezen kun je over de tuinset heen leggen, zodat deze niet nat en vies wordt. Zorg er wel voor dat de kussens binnen liggen, zodat je deze nog net wat beter beschermd tegen het vieze weer.
Speelgoed opbergen
Niet te vergeten zijn natuurlijk alle speel en spel materialen die je in de mooiere dagen nog buiten had staan. Bedenk je bijvoorbeeld of je de trampoline nog wel gaat gebruiken in de wintermaanden. Of dat het misschien handiger is om ‘m af te breken en in de lente weer op te bouwen. Zo gaat een trampoline natuurlijk wel langer mee. Hetzelfde geldt voor skelters, zandbak speelgoed, ballen etc. Deze worden allemaal niet beter van nattigheid, vorst en blubber. Je kunt ook nu vast de zandbak leeghalen en het zand verwijderen, zodat je in het voorjaar alleen nog maar nieuwe zakken zand erin hoeft te kieperen.
Hoe maak jij je tuin winterklaar?