De nachtmerrie van elke ouder; je kind belandt in het ziekenhuis. Maar wat als je kind dan ook nog eens in isolatie moet. Omdat het een zeer besmettelijk virus heeft, of een verminderde weerstand heeft (door bijvoorbeeld een chemo behandeling). Isolatie heeft voor een kind (en ouders) ontzettend veel invloed. Ze kunnen niet spelen met andere kinderen, ze kunnen niet al teveel communiceren en moeten de hele dag op de kamer blijven. Gelukkig bedacht Job Jansweijer het geweldige initiatief KonneKt.

620px_IMG_6471-510x340

Het bedrijf KonneKt heeft daarvoor een bijzonder spel ontwikkeld. Met kleurrijke schuimvormen, magneten en zuignappen kunnen patiëntjes die in isolatie verpleegd worden toch samen spelen via het raam. KonneKt is één van de vier finalisten van de LiveWIRE Award 2015, de finale van het LiveWIRE Programma van Shell en de Kamer van Koophandel om jonge innovatieve ondernemers te helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf. De winnaar wordt tijdens de feestelijke finale op 3 december a.s. bekendgemaakt.

Creativiteit doorbreekt isolement

Vooral kinderen met kanker worden vanwege verminderde weerstand vaak in isolatie verpleegd. Dat is voor een kind niet alleen heel vervelend, het leidt ook tot een achterstand in de sociale ontwikkeling. “Tijdens zo’n opname zijn de kinderen wel ziek, maar ze voelen zich vaak best goed”, zegt Job. “Je kunt je voorstellen dat de kinderen zich dan vervelen en behoefte hebben aan contact.”

620px_IMG_6472-510x340

Barrière wordt canvas voor verhalen

Het spel bestaat uit kleurrijke geometrische en organische vormen van schuim die met magneten of zuignappen op het raam bevestigd kunnen worden. KonneKt kan zowel individueel als samen gebruikt worden. Zodra er een kind aan de andere kant van het raam komt, kunnen ze aan weerszijden de magneetjes gebruiken.

Van prototype naar gewild product

Het prototype van KonneKt werd enthousiast ontvangen door kinderen en pedagogisch medewerkers in ziekenhuizen. “Dankzij financiële steun van Stichting Roparun kon ik KonneKt daadwerkelijk laten produceren en spellen weggeven aan ziekenhuizen”, zegt Job. “Inmiddels wordt het in dertig ziekenhuizen in zes Europese landen gebruikt. En op zeer korte termijn zullen nog 170 ziekenhuizen aan de slag gaan met KonneKt.”

LiveWIRE Award

De LiveWIRE Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer jonger dan 35 jaar die de jury weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschapskwaliteit. De finalisten maken kans op de juryprijs van €20.000,- en de publieksprijs van €5.000,-. Op 3 december a.s. wordt de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs verkozen. Voor de publieksprijs kan online gestemd worden via LiveWire .

“Ik ben blij verrast en had dit niet verwacht. Ik hoop dat LiveWIRE ervoor zorgt dat ik KonneKt voor nog meer kinderen beschikbaar kan stellen”, aldus Job tijdens de halve finale van LiveWIRE.

checkers-620px-510x340

Wat vinden wij?

De Konnekt stukken en magneten zitten verpakt in een leuk (en vooral handig) zakje. Bij de foam stukken zitten ‘zuignapjes’ en magneten. Met de magneten kun je aan beiden kanten van een raam spelen en zo samen iets bouwen. Met de zuignapjes maak je de foam stukken vast aan het raam, en kun je beginnen met zelf vormen en spelletjes te maken.

Wij vinden het vooral zo fijn dat er achter dit ‘speelgoed’ zo’n geweldig idee zit. Om kinderen in isolatie te helpen zich minder ellendig te voelen dan dat ze zich al voelden. Interactie waar tot nu toe geen interactie mogelijk was.

Maar ook net zo leuk is dat je dit speelgoed gewoon thuis ook kunt gebruiken (heeft niet iedereen gewoon ramen in zijn huis?)

Dus als je nog geen Sinterklaas idee weet, dan is dit een heel goed idee. Misschien nog leuker om met de kerstdagen niet alleen maar aan je eigen kinderen te denken, maar ook een set cadeau te doen aan een ziekenhuis in de buurt. Share the happy feeling!

KonneKt shop je hier (ook als niet medische instelling dus)

Je kunt op diezelfde website ook zelf lekker aan de slag met het online KonneKt speelgoed. Welke creatie zou jij maken? Alles is mogelijk als je maar je fantasie gebruikt.

Stem je mee?

Stem jij ook op dit geweldige initiatief? Zo kan er meer aandacht aan dit geweldige product worden besteed en meer kinderen ermee blij gemaakt.

Stemmen kan tot en met woensdag 3 december (MORGEN dus!) dan zal de winnaar bekend gemaakt worden.

Help jij mee? Stemmen doe je hier en je stemt op Job Jansweijer (met het idee KonneKt Play)