Een kidsproof keuken op maat zou voor mij een uitkomst zijn! Toen we in dit huis kwamen wonen zat er al een degelijke keuken in, en komt er dus voorlopig waarschijnlijk ook geen nieuwe. Dat is dan weer het nadeel van een degelijke keuken. Was hij nou oerlelijk en te klein geweest dan hadden we er een nieuwe in gegooid, maar nu moeten we even wachten tot hij uit elkaar valt. Maar dat neemt niet weg dat ik al sinds een jaar of vijf een Pinterest bord vol droomkeukens heb staan (het bord is verborgen, voor de nieuwsgierige mensen onder ons 😉 ) . Natuurlijk had ik vijf jaar geleden al wel kids, maar bestond het gezin toen uit een baby en wij. Niet heel bijzonders dus, maar hoe groter de kids hoe praktischer een keuken moet zijn. Vandaag een paar tips voor een praktische kidsproof keuken met genoeg opbergruimte

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd aanrechtblad is voor mij een klein stukje hemel. Als ik ’s ochtends beneden kom en het hele aanrecht staat vol met rommel en afwas, dan wil ik het liefst rechtsomkeert maken en snel weer naar mijn bed vluchten.

Wat ik dus standaard doe is elke avond voor ik naar boven ga om te gaan slapen, een minuutje of vijf in de keuken te staan, om alle rotzooitjes op te ruimen, de vaat in de vaatwasser, alle spullen die daar niet in kunnen even snel met de hand wassen en wegzetten en meer. Zo creëer ik ruimte in mijn hoofd en ook in huis. Genoeg opbergruimte is dus eigenlijk wel een must. Bijzonder detail is wel dat we van een huisje met drie keukenkastje gingen naar een huis met ik denk wel 12 keukenkasten en dat we op beide plekken wel meer kastruimte konden gebruiken 😉

Onderstaande keuken is dus echt mijn droomkeuken wat opgeruimd betreft!

Kasten handig indelen

Onder het mom van, voor het nieuwe jaar nog even de boel opruimen, besloot ik de keukenkastje rigoureus te veranderen. Ik had altijd de ‘voorraad’ onder het gasfornuis en de pannen in zo’n draaicarrousel. Maar mede door dit handige artikel van Nathalie, van Unicorns & Fairytales, besloot ik de indeling aan te passen.

De pannen kwamen onder het fornuis, en ik kreeg zo meer plek voor onze voorraad. Ik heb ook gelijk maar allerlei bakjes met en zonder deksel weggegooid. Dat neemt me toch veel ruimte in.

De kinderen hebben hier trouwens hun ‘eigen’ kast. Het is een keukenkastje met twee lades (bovenin voor de grote kids, onderin alle babyspullen). Zo kunnen ze makkelijk zelf hun borden en bekers, en natuurlijk bestek pakken, maar ook opruimen als het uit de vaatwasser komt.

Bij een kidsproof keuken en een indeling bedacht ik me ook dat de glazen het beste zo ver mogelijk buiten kinderbereik moesten dus die belandde in een hoge kast.

Veiligheid boven alles

Mijn droom is dat ik ooit zal zijn zoals vele Pinterest moeders die alleen spullen van moeder natuurlijk gebruiken om hun huis mee schoon te maken. Maar eerlijk is eerlijk, voorlopig ben ik dat gewoon niet, en zwerven er allerlei gevaarlijke chemicaliën door het huis. Omdat ik lang een kinderdagverblijf aan huis heb gehad, heb ik toen alles netjes opgeborgen in het gootsteenkastje, met een handig kinderslot, en weet ik niet beter. Maar ik merk bij veel vrienden en kennissen met kinderen dat zij dat gewoon niet hebben.

Toch denk ik dat een veilig slotje of haakje op een kast met schoonmaakmiddelen een must is voor een fijne kidsproof keuken. Denk maar eens aan die posters die je vast wel bij het consultatiebureau hebt zien hangen, over hoe kinderen schoonmaakmiddelen zien, en hoe ze er daadwerkelijk uitzien. Met al die vrolijke kleurtjes en vormen ziet het eruit als het nieuwe Speelgoed van het Jaar. Dus opbergen die hap!

Wat is jouw master tip voor een kidsproof keuken?

 

 

 

© Shutterstock