Ik zie regelmatig de vraag voorbij komen, wat doen jullie met de kinderbijslag? En ik verzamelde de leukste tips en trics en laat je zien wat je eigenlijk allemaal met de kinderbijslag kunt doen…. Zelf hebben we een kleine die elk moment om de hoek kan komen kijken, maar helaas krijgt die pas het volgende kwartaal de kinderbijslag (Waarom overheid, waarom?! Juist die eerste maanden zijn baby’s het allerduurste!). Gelukkig heb ik wel wat ideeën voor de drie andere kids om de kinderbijslag goed te besteden.

1. Kleding shoppen

Jup, obvious natuurlijk, maar soms zijn kleren gewoon nodig. Zo kwam ik erachter toen school begon, en de zomer voorbij was, dat de lange shirts en broeken toch niet meer zo lang waren als de laatste keer dat ze ze aanhadden. Alles was ongeveer 5-10 centimeter te kort! Ongelooflijk, want je zou niet zeggen dat ze zoveel gegroeid zijn tussen mei en september…

Zelf hou ik ervan om goedkoop en goed te shoppen. Maar ja, hoe doe je dat. Ik shop broeken en longsleeves het liefst een beetje goedkoop. Ik heb liever vier paar broeken die een half jaar meegaan, en dan kapot zijn, dan één duur paar wat twee jaar goed is. Mijn kids hebben toch bijna elk seizoen nieuwe kleren nodig, dus dat het het twee jaar volhoudt heeft voor mij weinig zin. Helemaal voor onze zoon, omdat hij geen broertjes heeft waarvoor we het kunnen bewaren. Dus ik shopte voor allebei de grote kids 4 broeken, en ongeveer 6 shirts voor minder dan € 40,- per kind. Koopje dus.

Dan ga ik voor winterjassen en truien liever voor merkkleding waarvan ik weet dat de kwaliteit top is, en goede en fijne stoffen zijn. Favoriete merken zijn, Born to be famous, Z8, Tumble ’n Dry, B.Nosy , Ralph Lauren en Tommy Hilfiger. Nu zul je denken… Je zei  toch goedkoop?! Nou gelukkig hebben wij een TK Maxx in de stad zitten, waar ik alle merkkleding met mega kortingen koop. En de Z8 jassen van de meisjes (in een lekker fel kleurtje, zodat dat de donkere winterse dagen wat opfleurt) in de SUPERSALE gekocht voor de helft van de prijs. Dus een beetje creatief inkopen doen, geeft dat je voor minder dan € 110,- een hele nieuwe garderobe, inclusief een goed paar schoenen en winterjas kunt kopen.

2. Feestdagen inkopen

Jaa, het is over minder dan drie maanden alweer kerst. En daarvoor nog Sinterklaas, en wij hebben het geluk om ook in november nog de verjaardag van de oudste te vieren. Een heleboel cadeautjes die ingeslagen moeten worden dus. Daar gebruik ik de kinderbijslag dus ook voor. Ik koop vaak cadeautjes het hele jaar door in. Zo heb ik niet in één keer in gat in het budget, maar sijpelt er elke maand een klein beetje geld weg. Bovendien kun je dan het hele jaar door speelgoed etc in de aanbieding kopen. Want wist je dat de meeste prijzen van speelgoed, rond september omhoog gaan, om daar vervolgens ‘spectaculaire kortingen’ op te geven? Uiteindelijk betaal je soms zelfs alsnog meer dan dat je de rest van het jaar zonder korting zou betalen.

3. Sparen

Wij sparen elke maand een vast bedrag voor de kids. Elk kind hetzelfde bedrag, zodat ze daar hopelijk als ze 18 jaar zijn iets verstandigs mee doen (haha, wishfull thinking, maar goed  😉 ) . Sparen doen we ook van de kinderbijslag. Ook met ons eigen geld, maar alles wat aan het einde van het kwartaal over is, wordt naar de spaarrekening overgemaakt. Dat kan dus dan wel per kind verschillen. Want ik geef niet elk kwartaal evenveel uit aan kleding etc. per kind.

4. Baby benodigdheden

Niet iedereen zal de luxe hebben om pakken Pampers te kopen van hun dubbele inkomen. Dus daar kun je de kinderbijslag ook prima voor gebruiken. Even goed letten op aanbiedingen en je kunt zo inslaan voor een heel kwartaal aan luiers, billendoekjes of babyvoeding. Ideaal want je hoeft niet elke week naar de winkel (waardoor je weer teveel spullen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt) en je hebt alles gewoon in huis. Onder babybenodigdheden kun je natuurlijk ook shampoo’s, creme, tandenborstels etc rekenen. Maar in de praktijk gaan die gewoon van het boodschappen budget af.

 

Ik merk trouwens dat ik helemaal niet heb vertelt dat alle kids hier vanaf de geboorte een eigen rekening en spaarrekening hebben. Zo houdt ik namelijk de uitgaven beter gescheiden en heb ik een goed overzicht van wat welk kind ‘kost’. Dus heb jij nog alles op één rekening, dan kan ik dat echt aanraden. Enige nadeel is dat ik nu meer dan 7 verschillende pinpassen met verschillende pincodes heb (help, mommybrain!) 

 

Wat doe jij met de kinderbijslag?

 


© Shutterstock