Knuffels… Ik vroeg eens even aan jullie of en hoeveel knuffels jullie kids hadden. En de reacties waren wat mij betreft best wel wat verrassend. Waar ik dacht dat ik de enige moeder was met kinderen met mega veel knuffels, maar gelukkig heb ik lotgenoten. Want de meeste ouders gaven al aan dat hun kinderen naar hun zin te veel knuffels hebben. Maar… we gunnen het ze allemaal. Want eigenlijk doet niemand de knuffels zomaar weg. Al denk ik dat heel erg veel ouders dus eigenlijk het liefste al die dikke pluche bollen de vuilnisbak in zou knikkeren (of misschien nog aan het goede doel geven). Dus ik ging eens op onderzoek uit waarom kids nou zo onwijs gek op zijn, en waarom wij er juist vaak af en toe wel helemaal gek van worden.

Knuffels, een stukje eigen identiteit

Voor veel kids is hun knuffel echt een verlengstuk van hun eigen ik. Met hun aap voelen ze zich sterker, stoerder, en zekerder over zichzelf. Daarom raken veel kinderen ook best wel in paniek als ze hun knuffel kwijt is. Zo raakte ik ooit zelf ‘mijn aap‘ kwijt, een lang slungel ding met lange armen en benen. Ik denk dat ik misschien zelfs al wel 10 of 11 jaar oud was, maar mijn ouders moesten toch echt weer helemaal terug naar het tank station rijden waar we hem voor het laatst hadden gezien. Een heel (avont)uur verder hadden we dan toch mijn heerlijke vriend weer gevonden.

Onze kids hebben een echte favoriete knuffel, voor zoonlief is het de Difrax aap Mario (al noemen we ‘m niet zo) en voor dochterlief een roze aap. Voor de derde kleine bedacht ik me dat een kleine knuffel misschien wat praktischer meenemen was. Zo van, mocht ik een lievelingsknuffel kunnen kiezen, dan wordt het een kleintje die gemakkelijk in tassen te proppen is. Dus koos ik voor een Happy Horse konijntje. Kon mooi haar fopspeen aan vast, en het is gelukt! We hebben een favoriet knuffeltje kunnen ‘afdwingen’. Dus voor onze kleinste meisje hebben we zo’n zelfde knuffeltje gekocht, maar zij heeft nog niet echt een favoriete knuffel. Ze slaapt eigenlijk altijd zonder knuffels. Dus wie weet groeit zij wel op zonder favoriete knuffel.

Maar waarom zoveel?!

Maar oh my… waarom moeten kinderen altijd overal knuffels krijgen? Je begint er met eentje, en dat is echt prima. Geloof mij, zelfs vijf knuffels vind ik prima. Maar kinderen krijgen gewoon echt letterlijk overal knuffels. Zo kregen de laatste twee meisjes van de collega’s van manlief allebei een meeeeeeega grote zachte dikke vette knuffelbeer gekregen. Superlief en ze vinden het leuk om ermee te spelen, maar daar gaat weer een vierkante meter  😉

Zo krijg je bijna elke verjaardag wel een knuffel, als er een opa of oma langs komt nemen ze minstens 1 knuffelI mee, en zelfs als je een ongeluk hebt, krijg je van de politie of ambulance een beer.

Al met al blijft die knuffel stash dus maar gestaag groeien. Toen we onze jongste dochter kregen kwamen er tijdens het kraamfeest ook minstens 5 nieuwe knuffels bij. Waarschijnlijk is dat trouwens met mijn optimistische blik bekeken, want waarschijnlijk waren het er wel tien. En dan is dat arme kind nog maar 4 weken oud. Gelukkig komen er niet elke vier weken tien knuffels bij, maar ik vrees dat wij met vier kids inmiddels wel meer dan honderd knuffels hebben.

En het lijkt wel of er echt geen einde aan komt. Ze hebben er ook echt nooit genoeg. Als we in een speelgoed winkel lopen, dan wil vooral de oudste en de tweede dochter altijd wel een nieuwe knuffel. Ik koop ze inmiddels zelf niet meer, omdat ik er echt genoeg van heb. Maar ja, ze kunnen altijd wel iemand vinden die ze kunnen overhalen om toch die knuffel te krijgen. Tja, ik heb me maar even neergelegd bij de pluche stash die blijft groeien.

Wat te doen met overbodige knuffels

Kun je dan toch eindelijk je kids ervan overtuigen dat ze teveel knuffels hebben? Dan kun je eindelijk aan het wegdoen beginnen. Minimaliseren die hap! Yes!! Maar wat doe je met overtollige knuffels?

Je kunt ze geven aan een moeder en kind huis, aan de vluchtelingen die nog steeds in Griekenland en omstreken zitten, maar ook aan zoiets als een asiel. Hebben de hondjes en katten daar hun eigen pluche mattie in hun plekje.

 

Hebben jouw kids ook een eigen knuffel stash?

 

 

pin it:

© Shutterstock