’s Avonds op tijd naar bed is een ramp in de zomer! ‘Maar mama het is nog licht buiten!’, is het standaard antwoord wat ik krijg van onze vijfjarige kleuter. Ja, het is nog licht buiten. Kan die zon niet gewoon alleen plaatselijk even uitgaan? Wij lekker in het avond zonnetje buiten, en de kids die in hun bedje liggen, geen last van datzelfde zonnetje dat door de gordijnen heen piept. We zijn dus nog altijd op zoek naar de oplossing voor de late zomeravonden. Oh, en had ik al gezegd dat het ’s ochtends om 05:15 ook al licht is? Daar zijn we afgelopen week meerdere malen zelfs achter gekomen (poor me)! Ja, want “mama het is al licht buiten” om 05:15 uur te horen is nou niet echt heel cool.

Tips om kinderen eerder en langer te laten slapen in de zomer

Dit is waarschijnlijk waarom je op deze pagina terecht kwam… Wat hoe laat je in hemelsnaam je kids op tijd slapen, en niet zo ongelooflijk vroeg wakker worden? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje. Vergeet alleen niet dat elk kind anders is, en dat zelfs al deze tips mij niet elke dag helpen (denk je het net door te hebben, komen de kids weer met wat nieuws :p ) .

1.Veel (ik bedoel héél veel) buiten

water-fight-442257_960_720

Frisse lucht is niet alleen gezond, het maakt je ook hongerig en moe. Yes! Dat is wat je moet hebben om kids goed te laten slapen. Afbeulen die hap dus. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar je hebt het zelf vast ook wel eens gemerkt. Als je een dagje uit bent geweest, of een dag naar het strand, dan slapen de kinderen als roosjes. Dat is niet alleen maar doordat ze iets anders doen, nee dat komt omdat ze lekker veel in de buitenlucht zijn geweest.

2. Bewegen

Het is een beetje genoemd in de eerste tip, maar als kinderen niet genoeg bewegen, kun je wel fluiten naar een goede nachtrust. Kids zitten nou eenmaal bomvol energie, en willen die gewoon kwijt. Kan dat overdag niet, dan moet het ’s avonds. En dat is nou net de tijd dat papa en mama lekker even willen relaxen. NOT DONE dus.
Pak dus je fiets, trek skeelers aan, neem een voetbal mee en beweeg! Niet alleen goed om alle energie kwijt te raken, maar ook nog eens om sterker (en dus ook gezonder) van te worden. Hebben je kids na het avond eten nog steeds energie te over? Maak dan lekker met zijn allen een wandelingetje door het park of de wijk waar je woont. Misschien heb je zelfs wel het geluk tegen een paar frambozen of bramenstruiken tegen te komen, zoals wij laatst hadden. Niet alleen een lekkere wandeling dus, maar we gingen met een paar bakjes vol gratis (!) fruit terug naar huis. Energiegehalte van de kids was behoorlijk laag, de buikjes vol met lekker fruit, het recept voor een rustige avond.

3. Goed etenmozzarella-1575065_960_720

Heh? Goed eten? Wat heeft dat nou te maken met lekker slapen? Als je op hele rare tijden eet (hallo vakantie) raakt je lichaam in de war. Ga jij om 20:00 uur nog even lekker een pizza met de kids halen op de camping in Italië, dan moet je niet verwachten dat de kinderen om 20:30 uur lekker in bed liggen (en braaf gaan slapen). Zo werkt het lijf nou eenmaal niet. Eten geeft je energie. Het maakt je weer lekker wakker en het lijf is volop aan de gang om het eten te verteren. Probeer dus daarom minstens 2 uur voor het slapen gaan (of je geplande bedtijd) niet meer te eten. Gaat je lichaam alleen maar van aan het werk, wat betekent dat je niet makkelijk in slaapt zult vallen. De kids dus ook niet.

4. Verduisteren

De één is er faliekant tegen, de ander noemt het hét recept voor een goede nachtrust. Gordijnen voor een kinderkamer…. Natuurlijk is het fijn als je ’s ochtends langzaamaan steeds meer zonlicht in je kamer krijgt. Maar als je van die licht gevoelige kids als de mijne hebt, dan zul je niet staan te springen om elke ochtend om 05:00 uur de kinderen weer naar bed te sturen. Voor ons waren verduisteringsgordijnen dus dé oplossing! Nou hebben ze tegenwoordig niet meer alleen maar saai verduisterende rolgordijnen, maar zelfs met een leuk printje. Een beetje jammer vind ik wel, dat als je een printje wil het echt een Disney printje is. Niks op tegen hoor, maar ik ben zelf niet zo van Minnie Mouse, of Winnie de Pooh. Toch vond ik deze van Bambi wel erg leuk, en lekker neutraal. Mocht onze kleinste meid ouder worden is het niet gelijk kinderachtig, of uit de mode.
Maar als je het mij vraagt is, naast de andere drie tips, deze vierde tip om te verduisteren echt cruciaal om je ‘goed-slapende-kids-in-de-zomer-plan’ goed te laten slagen. Meer slaap tips vind je *hier*

 

Heb jij nog een geweldige doorslapen in de zomer, tip voor ons? Laat het dan even weten in de comments

 


© Shutterstock