Laatst vroeg iemand mij wanneer we onze kids van een ledikant naar peuterbed deden…. Nou om eerlijk te zijn. deden we dat bij onze dochter veel te snel, als je het mij vraagt. Maar die klauter-aap bedacht elke keer nieuwe manieren om de wereld op de kop te bekijken, en regelmatig kennis te maken met de zwaartekracht. En als je kiddo dan een paar keer goed uit een ledikantje knalt (ja zelfs met slaapzak aan) dan wordt het toch wel echt tijd om comfort in te ruilen voor veiligheid. Want hoe chill is het om een kind in een ledikantje te hebben. Ik hou van ledikantjes! Ze kunnen er niet uit, ze kunnen niks geks doen, geen kasten leeg trekken, nergens op klimmen, en niet stiekem naar de badkamer sluipen. Dus daarom pleit ik voor mega ledikantjes. Waar kinderen tot ze een jaar of zes zijn in kunnen 😉 Oké vooruit ik zal gewoon vertellen waarom en wanneer wij kozen voor een peuterbedje. Misschien dat je er zelf iets aan hebt…

Waar moet je op letten bij de overgang van een ledikantje naar een peuterbed

Wanneer is het de juiste tijd voor de overgang van een ledikant naar peuterbed?

Dat is volgens mij de hamvraag van ouders zodra hun baby geen baby meer is. De eerste verjaardag is gepasseerd, je baby kan zichzelf optrekken, wie weet zelfs al wel lopen of wat klimmen. In zo’n ledikantje lijkt hij een beetje uit de kluiten gewassen en bij een nieuwe fase hoort een nieuw bed. Toch?! WRONG! Weet je hoe hemels het is om een kind in een ledikantje te hebben? Zolang ze er lekker slapen, zichzelf vermaken en geen rare fratsen uithalen hoef je echt niet te gaan denken aan een ander bedje. Een ledikantje geeft geborgenheid, veiligheid en de meeste kinderen liggen niet gestrekt in bed. En daarbij, onze dochter was bijvoorbeeld toen ze net vier jaar was pas een meter lang, (zolang als een ledikantje) dus je gaat mij niet vertellen dat jouw kiddo van 20 maanden echt niet meer in een ledikantje past.

Maar veiligheid gaat natuurlijk voor. En dat is de reden waarom onze dochter met een maand of 19 ‘al’ overging naar een peuterbed. Terwijl onze zoon met gemak tot zijn drie jaar in een ledikantje had kunnen liggen, besloot mevrouw vrij te breken. Te ontsnappen op alle mogelijke manieren. Houdini was er niks bij, en regelmatig schrokken we wakker van een harde BONK op de grond. Eén keer is niet erg, twee keer is vervelend, maar als het steeds vaker gebeurd dan moet je maatregelen treffen. Zo hoorde ik van een vriendin dat een slaapzak aan doen bij je kind helpt, want dan kunnen ze niet meer klimmen. Tja, dat zal best werken bij een groot aantal peuters maar niet onze Houdini. Met slaapzak en al klom ze uit bed. Omdat ik geen lelijke spaanplaat over de bovenkant wilde vastschroeven (duh!) moest er dus een ander bedje komen waar mevrouw zelf in en uit kon. Is een ledikantje niet meer veilig? Dan stap je dus over.

Welk peuterbed is nou het beste?

Ja, er zijn echt oneindig veel peuterbedden. Wat ik wel aan zou raden is om met een gewoon laag bed te beginnen. Ga niet gelijk van een ledikantje over naar een half hoger slaper. Er zijn serieus mensen die hun 1,5 jaar oude ‘baby’ in een half hoogslaper doen. Moet je uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf weten hoor, maar erg veilig is het niet.

Wij kozen voor een peuterbedje dat nog redelijk hoge zijkanten had. Eentje die op de kleinste maat net zo groot was als haar ledikantje, en op zijn grootst zo groot als een normaal eenpersoonsbed. Zo hoefden we maar één keer een bed te kopen voor de komende jaaaaaaren. Een peuterbed met een hekje aan de zijkant (die je eventueel later eraf kunt schroeven) is dus handig. Voor al die rollende kinderen die ’s nachts anders met een harde BONK alsnog op de grond vallen.

Ik ken ook ouders die kiezen voor een normaal eenpersoonsbed voor hun peuter. Dit kan natuurlijk prima, en je hebt geen gedoe met matras-delen. Ook kan er dan eventueel een keer een loge in blijven slapen… Zelf zou ik er dan wel voor kiezen om het bed hoog op te maken, dus het dekbed overdwars te doen zodat het strak vast ligt, en je kind minder zal gaan ronddwalen in bed.

En het belangrijkste? Haal alle ‘gevaarlijke’ dingen weg uit de kamer

Veel papa’s en mama’s zijn zo druk bezig met het verbouwen van de kamer, het nieuwe bed en de nieuwe situatie dat ze helemaal vergeten dat hun kind nu de hele kamer door kan. En met een beetje pech ook de deur uit kan. Daarom is het heel heel heel belangrijk om voor dat je peuter gaat slapen, je de hele kamer met ‘peuterogen’ bekijkt. Wat ziet er interssant uit, waar kan hij bij, wat hangt te laag, wat staat wankel. Moet de deurklink van de slaapkamerdeur omhoog? Staat er sudocreme op de commode waar je peuter eventueel bij kan. Wat gebeurd er als je peuter alle lades van de commode opentrekt? Valt de commode dan om? En wat als hij eraan hangt. Ik wil je niet bang maken met allerlei ramp scenario’s ik spreek gewoon uit ervaring. En geloof mij, er zijn nog veel avontuurlijkere kids dan de onze. Dus bereid je gewoon voor op het ergste, zodat je voor alles een maatregel hebt getroffen.

Wat is jouw beste tip voor de overgang van een ledikantje naar een peuterbed?

 


© Shutterstock