Nadat een foto viraal ging waarop een moeder K3 regenboogshirts voor haar zoon naaide, begon de discussie. Waarom geen K3 kleding voor jongens? Die zijn toch immers ook fan? Ze kreeg veel bijval, maar ik wil graag een tegen geluid geven.

K3 jongensshirt

Thomas de trein rokjes, en Dora broeken

Als er dan perse jongens shirts van K3 moeten komen, gaan we dan ook massaal op de bres springen voor Dora fans met een hoog testosteron gehalte? Of gaan we rokjes in de winkel eisen waarop Thomas de trein staan, met bijpassende roze shirtjes met Cars?! En wat zeggen we dan over dat er alleen maar meisjes onderbroeken te koop zijn waarop prinses Sofia staat. En geen boxers. Of alleen maar jongens schoenen met Ninja Turtle, en geen Ninja Turtle glitter schoenen met hartjes.

Massaal neutraal?

Slaan we niet een beetje door in het ‘neutraal’ zijn? Waarom mogen jongens karakters niet gewoon alleen maar jongens merchandise verkopen, en moet het perse ook voor meisjes zijn? Of in het geval van het K3 shirt, waarom moeten jongens perse in een regenboog shirt (of zelfs jurkje!) lopen?
Wat is er mis mee, dat de bedenkers van een karakter of programma een bepaalde doelgroep in hun hoofd hebben? Moeten ze dan echt elk programma aanpassen, zodat het geschikt en leuk is voor jongens en meiden? Of is het juist wel gezond dat er typische jongens dingen zijn, en typische meisjes dingen?

verkleedkostuum-van-ninja-turtles-vert-kinderen-td446_1_fr4

Verkleden kan altijd

En als je kids zich zo graag anders willen voordoen dan ze zijn, zorg dan voor leuke carnavalskleding of Halloween kostuums, mooie prinsessen jurken van Frozen of een ander leuk verkleed stuk. Als je echt kids hebt die het liefst de hele dag zichzelf verkleden dan is het misschien wel een heel erg leuk idee om een speciale verkleedhoek te maken. Met een echte ‘kleedkamer’, een podium, een spiegel en een plek voor schmink en ‘make up’.

Boys will be boys…

Houd jouw zoon van K3? Prima toch, laat hem maar mee zingen met de liedjes en de grootste fan zijn. Of een dochter die liever in een Spiderman pak loopt dan een prinsessenjurk. Ook goed. Maar ga alsjeblieft niet merken en karakters verplichten om gender neutral te zijn. Boys will be boys, and let girls be girls.

Wat vind jij van de trend ‘massaal neutraal’?


Bron foto Karlien Surdiacourt