Met vijf personen in huis wordt het huishouden er niet altijd makkelijker op. Meer was (nee echt?!), meer afwas, meer speelgoed, meer kleding, meer vieze voeten door het huis, meer plasjes die gedaan worden op de wc, een badkamer die veel veel vaker gebruikt wordt, en een hele hoop kamers vol met stof. Eigenlijk zou ik elke dag wel willen stofzuigen want ik hou van een pluisjes en haren vrij vloer, maar ja. De tijd…. En bovendien vind ik het nogal irritant om elke keer de stofzuiger van de beneden verdieping naar de slaapkamers te sjouwen, en dan weer verder naar de zolder. Nu een baby buik steeds wat meer in de weg begint te zitten, is het ook niet eens verstandig. Maar goed, ik zocht eens wat tips en trics om minder stof in huis te hebben, want met een kleintje dat op de grond rondkruipt en tijgert is een schone vloer wel een musthave.

Minder spullen

Misschien was het je al een klein beetje opgevallen, maar ik ben aan het ontspullen. Want hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken. Logisch he? Maar toch neemt het soms een aantal jaren of voor sommige zelfs decennia om daar achter te komen. Gelukkig ben ik met mijn zesentwintig lentes jong nog niet heel erg oud en ben ik mooi op tijd met het minderen. Maar het helpt echt ongelooflijk veel. Zo begon ik aan de zolder, omdat we daar binnenkort (komende zomer) drie kamers in gaan maken, door er een dakkapel op te plaatsen. In plaats van een rommelzolder waar een bureau en een logeer bed staat, zoals nu. Maar nu moet dat een anti rommelzolder worden. Slepen met de rommel en spullen kan, meer ruimte zoeken om onze spullen te bewaren is ook een optie, maar het is niet de wortel van het probleem aanpakken. Voor ik aan de zolder begon moest ik overal omheen stofzuigen. Of nog erger, alles verplaatsen om echt een keer alles schoon te maken. Het bureau schoonmaken kostte me een half uur, eerst twintig minuten alles weghalen, dan twee minuten schoonmaken en dan weer alles terug zetten.

Zo is het ook in de woon- en slaapkamer. Je kunt alles verplaatsen en optillen en verschuiven om het schoon en stof vrij te maken, maar hoe makkelijk zou het zijn als er niet zoveel was wat je moest verplaatsen of optillen. Ik heb de slaapkamers beperkt tot zo min mogelijk meubels en ga nu we de kamers gaan verwisselen nog meer daarop letten.

Ik hoef dus alleen maar onder de bedden alles stofvrij te maken, en voor de rest de vloeren. Die zijn zo goed als leeg. Ideaal dus, want dan kan er ook geen stof onder liggen.

Geen schoenen aan in huis

Uh ja, het lijken misschien Chinese praktijken, maar wij hebben thuis allemaal slofjes aan. En ja, zelfs voor bezoek hebben we Ikea pantoffels klaarliggen. Moet je nagaan hoe vies het eigenlijk is. De schoenen met alle rotzooi van buiten die de hele dag door het hele huis banjeren. En daar een bijna dreumes doorheen laten kruipen lijkt mij niet heel erg gezond. Tenminste, ik neem aan dat de meeste moeders met mij eens zullen zijn, dat je ook je kind niet buiten over de grond laat kruipen.

Dus wij hebben in principe alleen viezigheid van buiten in onze gang liggen. Door die elke dag even te vegen en dweilen (t’is maar een vierkante meter of twee) blijft de rest van het huis ook stof en viezigheid vrij. Natuurlijk niet helemaal stofvrij, maar wel vuil vrij.

Bovendien blijven je meubels, denk aan banken en stoelen, je vloerbedekking of vloerkleden schoner en je hoeft minder te dweilen! Halleluuuuuuuujah!

Meer dan één stofzuiger in huis hebben

Het klinkt misschien wat luxe en overdreven, maar als je een huis hebt met meer verdiepingen dan is een tweede of zelfs derde stofzuiger eigenlijk niet super overdreven. Want waar zie jij het meeste tegenop als het gaat om stofzuigen? Juist… Het heen en weer sjouwen van dat rotding. En als je dan ook nog eens een super dure Amerikaanse versie hebt die een kilo of 50 weegt, dan zul je het helemaal met me eens zijn  😉  Daarom stofzuig je minder, en stel je het uit. Je zet er meer tegenop en je hebt er veel minder zin in. Daarom is het soms handiger om meer stofzuigers kopen.  Zo hadden wij er eentje op de slaapkamer verdieping en eentje beneden. Tot we een kennisje hadden dat super snel een stofzuiger nodig had, omdat hun budget een nieuwe niet toeliet en ze hun oude konden weggooien. Dus ja, dan geef je je ‘dubbele’ stofzuiger weg. Maar goed, ik zit er dus wel weer aan te denken om op zoek te gaan naar een tweede stofzuiger, helemaal omdat we straks op zolder ook echt veel meer zullen zijn, omdat het slaapkamers zullen worden, in plaats van een rommelzolder.

Elke dag even ‘Swiffen’

Ik stofzuig dus zeker niet elke dag. Daar heb ik geen zin in, wil ik de moeite niet voor doen, en al zie ik het nut er wel van in, het brengt me geen echte blijdschap ofzo. Dus doe ik het het liefste maar twee keer per week. En met een meisje met ontzettend veel haar uitval (wel mooie prachtige lange blonde lokken ondanks haar haaruitval) is dat op de kinderkamer eigenlijk wel elke dag nodig. Maar om het toch pluis en stof vrij te houden heb ik een nieuwe truc. Een non merk Swiffer. Die staat boven in het wasmachine hok, en het statische doekje trekt alles zo aan. Dat ding weegt geen drol, ik ben in twee minuten per kamer klaar, en alles ziet er weer netjes uit. Natuurlijk is stofzuigen nog altijd beter, maar dit ziet er wel beter uit, en babylief heeft geen stofjes en pluisjes om in haar mond te stoppen.

 

Wat is jouw ultieme stofvrije huishoud tip?!

 

 

 


© Shutterstock

 

Dit artikel bevat gesponsorde inhoud