Met een nieuwe baby op komst (jaaaa kleintje je mag nu echt komen!) werdt er natuurlijk gevraagd wat wij eigenlijk wilde hebben. We gaan een supertof kraamfeest geven (daarover komt waarschijnlijk zelfs een hele serie, over hoe je een hip en goedlopend kraamfeest geeft) en dus moeten we gaan bedenken wat we leuk vinden om nog te krijgen. Want met twee zussen en een grote broer hebben we eigenlijk alles al wat een baby hartje kan begeren. En aangezien we ook proberen wat te minimaliseren  en bewuster te kopen (dan nu krijgen) wordt het steeds lastiger om echte leuke cadeautips te geven, en cadeau’s te vragen aan het kraambezoek. Dus ik dacht, wij zijn vast niet de enige met meerdere kinderen, of ouders die op zoek zijn naar een duurzaam en groen kraamcadeau, laat ik onze duurzame en groene kraamcadeau tips maar delen met jullie!

(houten) Speelgoed

Houten speelgoed is altijd goed!! Ik vind eerlijk gezegd dat je als minimalistische mama niet echt teveel houten speelgoed kunt hebben. Ik bedoel, houten speelgoed daagt bijna altijd uit tot vrij spel, en daar kun je niet genoeg van hebben als kind toch?  Babyspeelgoed is sowieso iets wat lastig is… Hoeveel heb je nou eigenlijk nodig om een baby te vermaken? Ik had manden vol babyspeelgoed, waarvan we uiteindelijk misschien één klein mandje hebben gehouden. Al dat felgekleurde en licht en geluidmakende spul zorgde er niet echt voor dat ik heel blij werdt, en ik had niet het idee dat babylief het nodig had. En ik had gelijk… Onze nu nog jongste dochter speelt eigenlijk veel met dezelfde spulletjes. Ze heeft geen negen verschillende autosleutels met licht en geluid nodig, en al helemaal geen zeventien rammelaars. Maar houten speelgoed is wat mij betreft dus altijd goed.

Wat wij graag in huis hebben of als kraamcadeau vragen is het volgende houten speelgoed:

  • Grimms regenboog (in de pocket, gegeven als eerste verjaardagscadeau)
  • Grimms twaalf poppetjes (ook al in huis)
  • Holztiger houten dieren (inmiddels bestaat de collectie uit een paar wilde dieren, en wat boerderij dieren) Deze collectie kun je dan met de diverse feestdagen uitbreiden (Sinterklaas, Kerst, zwemdiploma etc.)
  • Ostheimer houten dieren (erg mooi, ik vind ze net wat mooier dan de Holztiger dieren, maar ze zijn een stuk duurder en minder herkenbaar voor jonge kinderen)
  • Wobbel (wist je dat ze nu ook een nieuwe variant hebben, de 360 graden, een soort rond schommelplateau)
  • Een houten babygym (wij hebben die van Ikea, met het idee die nog een keer te pimpen)
  • Houten speelblokken (Woezel & Pip blokken in huis van de Blokker, omdat ik hou van de pastelkleuren in plaats van de wat meer primaire kleuren van de meeste blokkensets)
  • Houten loopfiets (de Wishbone vind ik helemaal te gek, maar is wel een rib uit je lijf… Misschien een ideaal cadeau van de opa’s en oma’s, anders zijn er genoeg andere soorten loopfietsen die elk kind blij zullen maken)
  • Houten vogeltjes van DRAAJ, een superleuke accessoire voor de babykamer maar als ze iets ouder, ook ideaal om mee te spelen, draaien, stapelen en meer. Een mini designer stuk wat je niet snel in een andere babykamer of tijdens een kraamfeest zult zien  😉

 Duurzame kleertjes

Het is niet altijd even makkelijk om duurzaam en goede kwaliteit kleding te vinden voor je kids. Vaak valt het net wat buiten het budget van de ‘gewone moeder’, en daarom is een kraamcadeau dé aangewezen gelegenheid om wat duurdere maar betere kleertjes te vragen. Je hoeft niet een heel setje kleren te krijgen, één eerlijk en mooi shirtje of broekje gaat veel langer mee, en past prima in jouw groene en/of minimalistische levensstijl.

Kei harde cash

Je kunt natuurlijk ook vragen of het kraambezoek het spaarvarkentje van je kleine wil aanvullen. Misschien ben je nog op zoek naar een fijne kinderstoel, of wil je een duurder baby item aanschaffen. Dan kun je prima vragen om een bijdrage zodat je met alle beetjes, genoeg hebt om dat ene dure ding te kopen. Of je kunt vragen om cadeau kaarten voor de bekendere babywinkels. Of zelfs een cadeaukaart van een supermarkt, om luiers mee te kopen of iets dergelijks.

Stock It

Een beetje Amerikaans, ik geef het toe, maar ik vind het een geniaal idee. Laad het kraambezoek jouw voorraad maar lekker aanvullen. Of je nu (iets minder duurzaam) kiest voor wegwerp luiers, om op voorraad te hebben, of dat je liever gaat voor een volle vriezer met maaltijden… Het is iets wat iedereen kan doen, en zo hebben ze toch het idee je echt iets nuttigs te geven. Ik ben zelf groot fan van het idee dat kraambezoek een maaltijd meeneemt. Dit is in sommige landen en culturen trouwens niet meer dan normaal. Als je ergens op bezoek gaat, dan ga je niet met lege handen (of alleen een cadeau voor de baby) maar neem je voor het gezin waar je op bezoek gaat, een maaltijd mee. Geef je een kraamfeest, dan kun je natuurlijk vragen of mensen in een handige bak eten mee willen nemen, jij gooit je vriezer vol en hoeft de komende maand niet te koken met een kleine aan de borst, en drie hongerige kinderen aan je benen  😉

 

Heb jij nog goede duurzame en minimalistische kraamcadeau ideeën?! Laat van je horen

 

 


© Shutterstock