Tijdens onze drie en halve week zomervakantie die we tot nu toe achter de rug hebben, hebben we welgeteld vier heerlijke zonnige dagen gehad. Om te huilen gewoon! En laat het nou gewoon een feit zijn dat kinderen elke dag een frisse neus nodig hebben, en plek om te rennen en vliegen en springen, zodat ze niet thuis tegen de muren opvliegen. Daar hebben die van mij nogal wat last van, dat als ze niet naar buiten kunnen, ze binnenshuis ontzettend druk en wild worden… Misschien zou het helpen om overal alles open te zetten (ook al stortregent het) zodat er wat frisse lucht het huis in stroomt. Maar onze beste remedie hebben we vorig jaar gebouwd. Een overkapping in de achtertuin! Vandaag vertel ik je precies hoe, wat, waar en waarom wat mij betreft een overdekt gedeelte in de tuin een echte musthave is in Nederland. Helemaal als je (jonge) kids hebt…

Overkapping = het hele jaar buiten kunnen zitten

Voor mij was de overkapping het allerbelangrijkste in de tuin. Jaren hadden we een mega grote achtertuin met tal van mogelijkheden, maar met het schijt weer hier in Nederland heb je aan je tuin misschien drie weken van het jaar echt iets.

Dus vond ik het de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat we het hele jaar door in principe gewoon buiten konden zitten. En dat kan natuurlijk alleen maar met een overkapping. Iets wat alle motregen/miezer/stortregen/onweersregen/na-de-zon-regen/hagel/sneeuw zou tegen houden. Met aan de zijkant een fijn composiet tuinscherm.

We hadden al een terras van 12 m2 aan het huis vast, dus daar hebben we de overkapping overheen gemaakt. Jaaaa, manlief en zijn vader helemaal zelf. Ook wilde ik eigenlijk nog houten vlonders hebben, maar dat bewaren we voor volgend jaar ofzo… Daarnaast wilde ik wel perse lichtdoorlatende platen hebben, in plaats van een met hout of golfplaat afgedekte overkapping. Omdat wij zes meter raam aan die kant van het huis hebben, vond ik het belangrijk dat de lichtinval wel zo optimaal mogelijk gebruikt bleef.

Twee mooie staanders, met daaraan twee schuine balken houden het geheel omhoog. Super tevreden en dit is precies waarom…

overkapping in de tuin voordelen

Elke dag buiten spelen!

Juist! Je kids kunnen met een overkapping letterlijk elke dag buiten spelen. Geen smoesjes meer dat ze nat regenen, of dat alles nat is. Want onder een overkapping alles nat krijgen kan alleen als je er een tuinslang of hoge druk spuit op zet.

Ik schop onze kids dus elke dag naar buiten, ook als het regent. Ja er zijn ook van die Pinterest Perfect moeders die hun kinderen met laarsjes en hippe regenjas in de regen naar buiten sturen, maar ik ben niet zo iemand. Vooral omdat ik zelf dan ook in de regen naar buiten moet om de boel af en toe even te checken  😉  Maar met de overkapping kan ik gewoon de achterdeur open zetten, kids naar buiten sturen met wat speelgoed, en zelf binnen blijven zitten (of ook buiten zitten). Helemaal perfect dus, vooral als je net als ik hoogzwanger bent, en gewoon het liefst de hele dag thuis bent, in plaats van een speeltuin marathon houdt. Natuurlijk, ook ik weet dat het beter is om de kids lekker te laten glijden, klimmen en schommelen, maar er zijn van die dagen……

Met een overkapping kunnen ze dus gewoon lekker de hele dag naar buiten, en hoeven ze niet al hun speelgoed overhaast uit de tuin te pakken, zodra de eerste druppels vallen. Want die vallen op ons terras niet.

Tuin spullen en was droog laten staan

Wat ik zelf ideaal vind, is dat je gewoon je tuinmeubels (lounge set of tuinset) gewoon kunt laten staan. Natuurlijk moet je even overwegen of je alle kussens erin laat, ik doe ze meestal wel eruit vanwege onze kat-rijke buurt  🙁

En onze was kan ik gewoon lekker op onze camping droogmolen laten hangen. Ik heb speciaal gekozen voor een camping uitvoering, wat eigenlijk inhoudt dat ‘ie in plaats van 1 poot, drie poten heeft en daardoor zelfstandig kan staan, in plaats van alleen maar op één plek in de grond. Zo kan ik hem met de zon mee verplaatsen, en als het begint te spetteren, dan pak ik de was in 1 keer op en zet ik alles onder de overkapping. Kan het daar mooi verder drogen, zelfs als het in de rest van de tuin stort regent.

Hebben jullie een overkapping in de tuin? En zou je het overwegen nu je weet dat je kids elke dag kunnen buiten spelen op deze manier? Let me know

overkapping voordelen

© Shutterstock