Een openlucht museum in Nederland lijkt één van de slechtste combinaties aller tijde (met 185 regendagen per jaar blijven er niet veel droge dagen over). Maar, o wat kan je je verkijken op een naam.

Nederlands Openlucht-museum?

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is zoveel meer dan een beetje rondkijken zonder een dak over je hoofd.
Het museum (wij zouden het liever een park noemen) heeft tientallen gebouwen, huizen, loodsen en prachtige molens waar je naar binnen kan. De prachtige historische gebouwen geven je letterlijk een kijkje in het leven zoals het er vroeger in Nederland (in diverse plaatsen en streken) aan toe ging.

openluchtmuseumMusea met kinderen saai? Dan ben jij zeker nog niet op het Kinderplein geweest, heb je nog nooit gesmokkeld en ben je geen Keuterboer geweest.
Een ritje in een oude tram, een nostalgische kermis en een kinderboerderij, niks ontbreekt hier. Bovendien is er een grote speeltuin en is er een spannend doolhof in het museum te vinden.

Kindererf

Op het kindererf kun je even helemaal een ouderwets kind zijn. Touwtje springen (ja, ook papa’s en mama’s mogen hun skills tonen), water pompen, emmertjes vullen, ‘koeien’ melken en blik lopen het kan allemaal op dit plein.

kinder erfZin om wat meer de handen uit de mouwen te steken? Dan help je toch een mevrouw om haar was te wassen, droog te walsen en op te hangen in de zon. De kinderen van 3 t/m 5 jaar mogen wel iets heel leuks doen: Keuterboeren

Keuterboeren

De boer en boerin bij het kinderplein kunnen jouw kids hulp goed gebruiken. Jongens en meiden die ouder zijn dan 3 jaar en jonger dan 6 jaar mogen elke woensdag en vrijdagmiddag, elk weekend en in elke vakantie meehelpen.

boerin helpenAls de dieren eten nodig hebben, laat de boerin je precies zien hoe je dat moet doen. Pak snel een kruiwagentje en laad je bakje vol. Of pomp wat water voor de kalfjes en breng je zinken emmertje zonder al te veel geklieder naar de juiste drinkbak. Buiten in de moestuin kan de boer ook hulp gebruiken bij het onkruid wieden, het planten en het oogsten. Even de stal aanvegen met zijn allen en de boerderij staat er weer prachtig bij.

keuterboeren Als het Keuterboeren niet bezig is, is iedereen welkom in de boerderij. In de mei vakantie vind je er kalfjes, lammetjes (waarvan eentje met een bijzondere oranje gipspoot) kippen en geitjes.

Smokkelen: pas op voor de douaniers!

Voor de wat grotere kinderen (tussen 6 en 16 jaar) is de smokkelroute een gave uitdaging! Je betaald niks extra’s maar je kunt wel centen, punten en sterren (naar jouw rang) verdienen. Met een eigen pas kun je voor 7 cent smokkelwaar kopen. Kies je voor sigaretten, zeep of petroleum? Nu zorgen dat de douaniers je niet met je smokkelwaar pakken, want dan ben je alles kwijt. Wordt je dus aangehouden dan moet je wel van goede huize komen, en kunnen praten als Brugman om de douaniers ervan te overtuigen dat je slechts een onschuldige burger bent. smokkelspelLukt het je om bij een andere handelspost te komen, dan verkoop jij je smokkelwaar met winst. Maar liefst 2 uur lang kun je smokkelen, liegen, verstoppen en manipuleren alsof je leven er vanaf hangt. Het team met de meeste punten is de maandwinnaar. Dat opa’s, oma’s, vaders en moeders ook vol adrenaline komen te staan en kanten van zichzelf laten zien, die ze zelf niet kenden, is ook voor de kids een groot plezier.

Doolhof

Met de tram kun je bij iedere gewenste halte uit- en opstappen. Zo stap je makkelijk na een paar haltes uit bij speeltuin en het doolhof. Wie is de snelste en de slimste? En wie doet er langer dan een half uur over om eruit te komen?

Wat niet vergeten mee te nemen?

Natuurlijk is het het leukste om te gaan wanneer de zon lekker schijnt. Maar ook met wat bewolking en zelfs wat regen kun je in het openluchtmuseum terecht. Zoals je al kon lezenis er genoeg binnen te doen en te zien.
Wil je met lekker weer de kids op het kinderplein laten spelen? Dan zijn droge kleren niet overbodig. Met al het geklots van de emmers, de mini wasserette en de ‘koeienmelk’ zijn de meeste kids snel nat. Oude kleding is sowieso niet een heel slecht idee, helemaal als je wilt Keuterboeren en in het stro wilt spelen. Wij vonden tijdens ons uitje een jongen onder de waterpomp die in de modder was gevallen en er uit zag als een klein varkentje. Je kunt natuurlijk ook lekker mooie kleren aandoen en alleen maar braaf kijken. Maar zeg nou zelf. Springen in een hoge stapel met stro en met water kliederen willen we toch eigenlijk allemaal wel?
Neem voor de nostalgische kermis ook wat kleingeld mee. Per rit betaal je € 1,50 maar wanneer je meer kaartjes koopt, betaal je slechts € 1,00 per rit. Oud Hollands snoep kun je ook in allerlei kraampjes halen.
Zelf eten meenemen of in een cafe of restaurant binnen stappen? Het is helemaal aan jou. In het museum zijn genoeg zit plaatsen en prullenbakken (het museum is erg schoon). Pas wel op de brutale kippen en hanen want die hebben snel door waar iets te eten is. Er zijn genoeg horeca gelegenheden in het park dus als je geen zin hebt om spullen mee te sjouwen is dat een goede oplossing.

ritje in de tram Rolstoel of minder goed ter been? Je kunt met de tram gemakkelijk overal komen. Op elk station staat een handige lift waardoor echt iedereen mee kan. Bijna alle plaatsen zijn rolstoel-vriendelijk (sommige huizen zullen wat smal zijn, en de trappen kun je niet overal op, maar zeker 90% kun je wel bekijken). Dit is ook met buggy’s en kinderwagens een groot pluspunt.

Review

Stan, Siebren en Milan waren helemaal enthousiast over het Keuterboeren. Stan kon niet wachten tot de boerin klaar was met uitleggen wat ze gingen doen, en pakte vlug een kruiwagentje om haar te helpen. Milan vond het pompen het leukste, helemaal om zo hard te pompen dat het water uit het emmertje kwam. Stan vond de schapen borstelen het leukste, want ‘ze zijn nu nog meer lekker zacht’.

Wij spraken ook twee jonge jongens die vol spanning met hun smokkel pas en sticker op in de tram zaten. Ze hadden toen nog geen idee wat ze precies moesten doen, maar hun gezichten glommen van de opwinding.

smokkelwaarToen we ze drie uur later weer tegenkwamen waren de gezichtjes nog net zo opgewonden, maar ook helemaal rood van de (in)spanning. ‘We hadden maar 95 cent uiteindelijk maar opa kon welheel goed liegen. En toen de douaniers kwamen hadden opa en mijn broer het niet gezien, maar ik sprong snel achter een boom en moest heel hard lachen omdat de douaniers niks hadden gevonden. Ik had het stiekem bij mij’.

Op het kinderplein was heel veel te doen, dat vond ook Lise. ‘Ik vind het zo leuk dat mijn kinderen nu zien hoe oma vroeger speelde en de was deed. Gelukkig hebben wij thuis gewoon een wasmachine en een playstation voor als het weer niet mee zit. Maar met lekker weer gaan we zeker een keertje wat emmertjes pakken en lekker ouderwets touwtjespringen. Mijn kids vinden het in ieder geval heel leuk hier.’

Lise (moeder van vijf (!) kinderen)
– leuk en leerzaam
– genoeg te doen voor kinderen

Dylan (4 jaar)
– het doolhof en het helpen van de boerin vond ik het leukste

Henk (vader van twee)
– met een klein bootje over het water met de kinderen, met naast ons prachtige molens, is voor mij een prachtig moment waar ik nog de hele dag van kan nagenieten

Johannes (opa van twee grote jongens)
– meestal willen de kinderen niet met opa mee naar het museum maar daar komen ze nu, na het smokkelspel, denk ik wel op terug.

Het gemiddelde cijfer van de geïnterviewde gasten was maar liefst een 9!

Coole Ouders redactie
Met goed weer is dit sowieso een top uitje. Niet alleen leren de kinderen veel over de geschiedenis, maar ze mogen ook overal kijken en vooral meedoen. Heel interactief en educatief dus. Wij geven het Openluchtmuseum in Arnhem een dikke 8,5!


Sommige activiteiten zijn alleen tijdens bepaalde periodes geopend. Kijk hiervoor op de agenda, zodat je niks mist.