Een telefoon als je 9 jaar oud bent? Het is tegenwoordig niet meer dan normaal. Tenminste, dat is absoluut wat hier om ons heen te zien is. Kinderen uit groep 5 die rondlopen met een smart phone, en soms zijn ze zelfs nog jonger. Ik vind dat zelf complete onzin, maar hey, ik sta ook open voor de pro-smartphone-voor-kids kant. Dus vandaag laat ik je, aan de hand van eigen ervaringen én andere ouders hun ervaringen eens de zin en onzin van een smartphone voor je kind zien.
Met elke nieuwe lancering van een telefoon, zoals de iPhone 12 gaan er bij onze kids een heleboel radartjes draaien. Wat zouden zij ermee doen? En wanneer kunnen zij een iPhone 12 kopen? Moeten ze dit voor hun goede rapport aan opa en oma vragen, of kunnen ze deze zelf bij elkaar sparen. Veel ouders gaan overstag en helpen hun kids aan het kopen van een prachtig, nieuw en flashy exemplaar, waarmee ze alles kunnen wat hun hartje begeert. Maar wat doe je als je jonge kind een smartphone wilt… Ga je dan voor een tweedehands exemplaar, of je kunt een iPhone 12 kopen… Alle pro’s en con’s dus in deze blog uitgelicht.
Waarom gebruiken basisschool kinderen een smartphone?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet. Waarom geef je je kind op de basisschool wel of geen smartphone. Daarvoor zijn er natuurlijk uiteenlopende ideeën en redenen. Een aantal redenen waarom sommige ouders hun basisschoolkind een smartphone geven zijn als volgt:
- zo kan ik mijn kind bereiken
- mijn kind kan nu zelf naar een vriendje gaan en bellen als ze aangekomen zijn
- mijn kind wil graag spelletjes spelen, en ik wil mijn eigen smartphone niet aan ze geven
- zo kan mijn kind bellen/appen met hun klassen app
- mijn kind wilt graag TikTok video’s maken en zo kan dat op hun eigen device
Zoals je ziet zijn de redenen vrij uiteenlopend. Niet alleen praktisch in gebruik (je hoeft zeg maar niet meer als een ‘helicopter’ parent overal overheen te hoveren), maar ook omdat we merken dat onze kids gewoon steeds jonger spelletjes en bepaalde social media willen gebruiken. En we willen dat, heel begrijpelijk, liever niet op onze eigen telefoons.
Waarom kun je een smartphone best nog even achterwege houden?
Dan zijn er natuurlijk ook nog tegengeluiden. Een smartphone voor een basisschool kind hoeft echt niet van alle ouders. Want veel ouders vinden het volgende:
- mijn kind zit al genoeg op een scherm thuis
- mijn kind mag mijn telefoon gebruiken voor bepaalde games (zodat ik daar meer inzicht in heb)
- helaas is mijn kind nog niet voorzichtig genoeg om een duur apparaat te ‘verzorgen’
- ik wil liever niet dat mijn kind in een klassen-app zit (omdat daar nogal vaak vervelende dingen worden gezegd/gedaan)
- ik heb geen geld om een smartphone voor mijn kind te kopen
Ouders die hun basisschool kind geen smartphone geven zijn duidelijk minder happig op het meedoen met allerlei social media trends. Zij hebben liever iets meer controle over wat hun kind online doet, en geven daarom liever hun eigen telefoon af, dan dat hun kind een eigen device krijgt.
Daarnaast is geen geld hebben voor een smartphone ook een veel gehoorde reden. Gelukkig kun je ook een tweedehands exemplaar kopen voor je kind, waardoor je vaak honderden euro’s bespaard. Een veel gehoord voorbeeld is dat een ‘oude’ telefoon van de ouders wordt doorgegeven aan het kind.
Gezien veel ouders een abonnement hebben inclusief toestel, betekent dit vaak wel dat een telefoon niet ouder dan twee jaar oud is.
Wel of niet je kind’s telefoon gebruik monitoren?
Of je je basisschool kind nu wel of geen telefoon geeft, of dat je het compleet zonder telefoon laat tot z’n 20e moet je natuurlijk helemaal zelf weten.
Wel raden wij aan om het device gebruik bij kinderen in de gaten te houden. Een eigen smartphone komt ook met een heleboel verantwoordelijkheden. En sommige kinderen kunnen deze gewoon weg nog niet helemaal aan. En al doende leert men. Dus je kunt alleen maar leren met smartphones en eigen devices omgaan, als je ook daadwerkelijk eentje hebt.
Onze tips voor het gebruik van een smartphone bij basisschool kinderen
1. Maak afspraken over het gebruik van een smartphone
Een kind onbeperkt toegang geven tot een beeldscherm is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Dit weten we inmiddels allemaal wel. Maar hoe doe je dat nu in het echte leven? Wij kiezen ervoor om schermen alleen toe te staan in de woonkamer/living waar iedereen is. Zo kunnen we tenminste horen wat er ongeveer gekeken wordt.
We hebben zelf een keer een ‘incident’ gehad tijdens het afstand onderwijs, waarbij een van de kids boven huiswerk aan het maken was op de laptop van school. Helaas wist dit kind precies alle beveiliging te omzeilen en toch op Youtube te gaan. Wat begon met een schattig katten filmpje eindigde in… Nou ja, vul maar in. Niet handig dus, dat we ons kind een scherm mee gaven naar een plek waar we het niet konden monitoren.
Mijn vriendin Linda schreef ook al een artikel over een school laptop gebruiken op haar website over Digitaal Opvoeden.
2. Bedtijd voor de smartphone
Ook smartphones hebben rust nodig. Het beste kun je blue light vermijden, 2 uur voor je gaat slapen. Voor de meeste basisschool kinderen zou dus een fijne vuist regel zijn, om na het avond eten niet meer met schermpjes te zijn. Alle devices na het avond eten dus gewoon aan de lader, en uit het zicht.
3. Kies voor een tweedehands of SIM only exemplaar
Om jezelf kosten te sparen kun je het beste kiezen voor een tweedehands telefoon, of een SIM only smartphone. Zo weet je precies dat je niet op onnodige kosten gejaagd wordt, omdat ze buiten de bundel bellen. En kinderen zijn kinderen. Zij hebben nog niet altijd begrip van de kosten van een telefoon, en zullen dus niet altijd even voorzichtig ermee om gaan als wij dat zouden willen. Eerlijk is eerlijk, ook wij laten onze smartphone wel eens vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En een hoesje is zo gekocht. Een beetje extra bescherming kost je nog geen € 5,- . Thank me later!
Meer lezen over digitaal opvoeden
Zó maak je jouw smartphone babyproof