Het is weer zover, er is storm op komst! En het is te merken. Bij het brengen van zoonlief naar zijn peuterklasje sloeg de herrie me al om de oren. Kinderen die normaal gesproken rustig een boekje zaten te lezen op hun stoel, stonden nu op diezelfde stoel, of renden rond de tafel. Gesmoes was veranderd in gegiechel en gegil. En dat terwijl wij toch een redelijk strenge juf hebben. Juf’s antwoord was simpel: “Er is storm op komst”.

Excuus voor slecht opgevoede kinderen?

Jaaaaah, voor ik kinderen kreeg vond ik dit dus echt serieus één van de meest slappe excuses voor een niet opgevoed kind. Hoezo storm op komst. Dat heeft toch niks met het gedrag van een kind te maken?

girl-609411_960_720
O wat zat ik fout! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het weer invloed heeft op kinderen (en volwassenen). Dus lieve ouders van niet opgevoede kinderen tijdens storm, het spijt me. Jullie hadden gelijk. Nu ik zelf kinderen heb ben ik daar wel achter gekomen. Wij hebben geen Piet Paulusma nodig om te weten of er storm op komst is. Wij kijken gewoon naar het gedrag van onze kids.

Wetenschappers vertellen

De uitspraak van onze juf zette me aan het denken. Is het nou gewoon een oude wijven praatje dat er storm op komst is, of is er daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs voor drukke kinderen?

De eerste waar we terechtkwamen was meneer Willem Wever. Volgens hem is er niet echt wetenschappelijk bewijs, maar komt het meer doordat ouders en leerkracht, al dan niet onbewust, zelf onrustiger zijn wanneer het stormt. Of het kan komen doordat mensen houden voor voorspelbaarheid. En aan een storm is niks voorspelbaars, dus worden wij als opvoeders onrustig, wat we weer uitstralen naar de kids.

child-830988_960_720

Maar dan is er ook nog de RUG (oftewel, de Rijksuniversiteit van Groningen). Oftewel, de echte wetenschappers onder ons. Zij concludeerden dat, ondanks dat er niet echt uitgebreid onderzoek is gedaan, er wel een paar conclusies kunnen worden getrokken.

(…) Daaruit komt naar voren dat kinderen onrustiger en ongeconcentreerder worden bij hogere luchtvochtigheid en lage luchtdruk, en bij plotselinge weersveranderingen. Bij een naderende storm daalt de luchtdruk ook snel en stijgt de luchtvochtigheid ook, dus dit onderzoek spoort wel met de observaties van de leerkrachten en moeders. Het aantal onderzoeken dat gedaan is bij schoolkinderen is echter erg gering

Veranderingen in luchtdruk en luchtvochtigheid lijken dus te kunnen verklaren waarom kinderen, dieren en haren onrustig worden als het weer gaat omslaan.

Aha, verandering in luchtdruk en luchtvochtigheid dus.. Daar kunnen we wat mee. Willen we de juffen en meesters op school, en onszelf een soort van beschermen tegen wilde peuters en kleuters, dan moeten we dus alleen maar in een luchtdruk dichte en luchtvochtig stabiele omgeving gaan wonen en leven.

Tot die tijd moeten we het maar gewoon doen met wat onrustigere en minder geconcentreerde kinderen. Dus geef jezelf en de leerkracht lekker wat de ruimte, gooi de kids als ze super druk zijn lekker naar buiten voor een lekkere winderige wandeling. Dan overleef je ook deze storm wel weer.