€72.297,78 per jaar zou de thuisblijf-ouder verdienen als deze een aangepast salaris zou krijgen voor alle dagelijkse werkzaamheden. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd onder 700 Nederlandse en Vlaamse thuisblijf-ouders.

De marktwaarde van thuisblijf-ouders

Thuisblijf-ouders gaven aan gemiddeld 91 uur per week aan het werk te zijn. Dat is meer dan het dubbele van een 40-urige werkweek!

Natuurlijk vertaalt de waarde van liefde zich niet in een salarisstrookje. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder ook hard. Maar wat is nu de marktwaarde van thuisblijf-ouders is volgens het financiële systeem…

In dit onderzoek vergelijken ze thuisblijf-ouder zijn met het runnen van een startende onderneming. Als echte zelfstarter ben je alles en iedereen tegelijk. Je hebt geen vakantiedagen, kan geen ziekteverlof opnemen en er is geen dertiende maand. Bakkenvol met liefde stop je in je werk.

 

Mama als Project Manager

Als multitasking project manager pur sang organiseert ze alles om de kinderen heen. Ze werkt onregelmatige uren, kookt regelmatig voor een klein leger (aan vriendjes en vriendinnetjes), organiseert vaak kleine evenementen, etc. De uren die ongeregistreerd thuis gemaakt worden, zijn van meerwaarde.

24/7 verantwoordelijkheid

Beatrijs Hofland is thuisblijf-moeder van vier kinderen tussen de drie en elf. Tussendoor werkte ze in de geestelijke gezondheidszorg, maar na haar vierde kind besloot ze fulltime moeder te worden. “Het is juist die waardering die belangrijk is. Niet alleen voor thuisblijfmoeders, maar voor iedereen. Stel je voor dat je werk verricht waar niemand zijn waardering voor uitspreekt… Nou dan moet het uit je tenen komen.”

“Je moet je realiseren dat de zorg voor kinderen belastender is dan de zorg voor dingen. Je moet altijd voor ze klaarstaan en alert zijn. Er wordt continue een beroep op je gedaan. Verzorgen is opvoeden en dan kan je dus niet de deur achter je dichttrekken zoals dat op kantoor wel kan. Het is continue en dat is wat het zo zwaar maakt.”

unnamed

 

Wettelijk minimum loon voor thuisblijf-ouders?!

Wat vind jij? Zou er voor thuisblijf-ouders een minimum loon moeten komen? Of een subsidie, een potje, een vergoeding voor al hun harde werken? Ben jij van mening dat een ouder deze verantwoordelijkheden zelf op zich neemt en niet moet zeuren?

Voor of tegen een minimumloon voor thuisblijf-ouders? Laat het ons weten in een reactie hieronder.


Bron: Onderzoeksbureau Viking

*Overal waar je ‘ze’ of ‘moeder’ leest kun je ook ‘hij’ of ‘vader’ invullen. Omdat de meeste thuisblijf-ouders moeders zijn, hebben we de vrouwelijke variant als voorbeeld gebruikt.